Како да ги замрзнете панелите со VBA во Excel (5 соодветни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во овој напис, ќе ви покажам како можете да ги замрзнете прозорците на работниот лист на Excel со Visual Basic of Applications (VBA). Многупати додека работиме во Excel, треба да ги замрзнеме окните на работниот лист за погодност и подобро искуство. Денес ќе научите како можете да го постигнете ова со VBA .

Замрзнете панели со VBA во Excel (Брз преглед)

8859

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

VBA Freeze Panes.xlsm

Вовед во панелите за замрзнување на Excel

Во Microsoft Excel, да се замрзнат окно значи да се замрзне ред или колона или и двете на таков начин дека дури и ако одите надолу или десно низ лизгањето на лентата за лизгање, тој ред или колона секогаш ќе бидат видливи. Тоа обично се прави со редови или колони кои ги содржат заглавијата на множеството податоци.

На пример, погледнете го множеството податоци подолу. Овде го замрзнавме работниот лист до редот 3 ( Години ) и колоната B ( Име на производи ).

Кога ќе го спуштиме работниот лист со лизгање на лентата за лизгање, ќе откриеме дека редовите до редот 3 секогаш се видливи.

Истото за колоната B додека лизгаме надесно.

Сега, за рачно замрзнување на окното во работниот лист, изберете ја ќелијата веднаш по редот и колоната (Ќелија C4 во овој пример) и одете на Преглед >Замрзнати стакла > Замрзнете панели во лентата со алатки на Excel.

За да го замрзнете само редот, изберете го целиот ред и одете на Преглед > Замрзнати стакла > Замрзнете панели во лентата со алатки на Excel.

Слично на тоа, за да ја замрзнете само колоната, изберете ја целата колона и одете на Преглед > Замрзнати стакла > Замрзнете панели во лентата со алатки на Excel.

⧭ Забелешки:

 • Изберете Замрзнете го горниот ред за да го замрзнете само горниот ред.
 • Слично, изберете Замрзнете ја првата колона за да ја замрзнете само првата колона.

5 методи за замрзнување панели со VBA во Excel

Научивме што е да ги замрзнеме окните во Excel и како рачно да го постигнеме тоа. Сега, ајде да одиме на нашата главна дискусија денес, како да ги замрзнеме стаклата со VBA .

1. Замрзнете само ред со VBA во Excel

Прво, да видиме како можеме да замрзнеме само ред со VBA .

Како што беше дискутирано претходно, да замрзнете само еден ред, прво треба да го изберете целиот ред под редот што треба да се замрзне (Ред 4 во овој пример).

Потоа треба да го примените Командата Freeze Panes .

Значи, кодот VBA ќе биде:

⧭ VBA код:

6441

⧭ Излез:

Изврши го овој код. И ќе го најдете активниот работен лист замрзнат до редот 3 .

⧭ Забелешки:

 • Овде ја користевме ќелијата C4 за да изберете која било ќелија од редот 4 од работниот лист. Виеизберете го според вашата потреба.
 • Последната линија од кодот Range(“C4”).Изберете е со цел да се поништи целиот ред 4 ( Деселекцијата на кој било избор значи избор на нов избор, како во Excel, нешто мора да остане избрано). Ако сакате, можете да ја испуштите оваа линија.

Прочитајте повеќе: Како да го замрзнете горниот ред во Excel (4 лесни методи)

2. Замрзнете само колона со VBA во Excel

Видовме како можеме да замрзнеме ред со VBA . Сега да видиме како да замрзнете колона со VBA .

Слично на редот, за да замрзнете само колона, прво треба да ја изберете целата колона десно до колоната што треба да се замрзне (Колона C во овој пример).

Потоа треба да ја примените командата Замрзнати панели .

Значи, VBA кодот ќе биде:

⧭ VBA код:

8682

⧭ Излез:

Изврши го овој код. И ќе го најдете активниот работен лист замрзнат до колоната C .

⧭ Забелешки:

 • Овде ја користевме ќелијата C4 за да изберете која било ќелија од колоната C од работниот лист. Го избирате според вашата потреба.
 • Последната линија од кодот Range(“C4”).Изберете е со цел да се поништи селекцијата на целата колона C (Деселекцијата на кој било избор значи избор на нов избор, како во Excel, нешто мора да остане избрано). Можете да ја испуштите оваа линија ако сакате.

Прочитајте повеќе: Како да замрзнете 2 колониво Excel (5 методи)

3. Замрзнете ги и редот и колоната со VBA во Excel

Видовме како можеме да замрзнеме ред и колона одделно. Овој пат, ајде да видиме како можеме да ги замрзнеме и редот и колоната заедно.

За да ги замрзнеме и редот и колоната заедно, треба да изберете ќелија под редот за да се замрзне и веднаш до колоната да се замрзне (Ќелија C4 во овој пример).

Потоа треба да ја примените командата Замрзнати окно .

Значи, VBA кодот ќе биде:

⧭ VBA код:

6325

⧭ Излез:

Изврши го овој код. И ќе го најдете активниот работен лист замрзнат до редот 3 и колоната C .

⧭ Забелешки:

 • Овде ја користевме ќелијата C4 за да изберете ќелија под редот 3 и десно до колоната B . Тоа е ќелијата C4 . Го избирате според вашата потреба.

Прочитајте повеќе: Како да ги замрзнете избраните панели во Excel (10 начини)

Слични читања:

 • Како да замрзнете повеќе панели во Excel (4 критериуми)
 • Кратенка на тастатура за замрзнување окно во Excel (3 кратенки)
 • Како да ги замрзнете првите 3 колони во Excel (4 брзи начини)

4. Развијте корисничка форма за замрзнување панели со VBA во Excel

Видовме како можеме да замрзнеме ред или колона или и редот и колоната со VBA во работниот лист на Excel.

Сега ќе развиеме Userform за да ги донесеме ситеразлични задачи во еден интерфејс.

⧭ Постапка чекор по чекор за развивање на корисничка форма:

⧪ Чекор 1:

 • Притиснете ALT+F11 на вашата тастатура за да го отворите Visual Basic
 • Во уредникот Visual Basic , одете на Вметни > UserForm за да вметнете нова Корисничка форма .

⧪ Чекор 2:

 • Нов UserForm наречен UserForm1 ќе се создаде во VBA
 • На левата страна од UserForm , ќе добиете Toolbox наречена Control . Поставете го глувчето на алатникот и побарајте TextBox (TextBox1) . Откако ќе го пронајдете, повлечете го над врвот на UserForm .
 • Слично на тоа, повлечете го ListBox ( ListBox1 ) десно на Textbox и CommandButton (Commandbutton1) во долниот десен агол на UserForm . Променете го приказот на CommandButton во OK . Вашиот UserForm сега треба да изгледа вака:

⧪ Чекор 3:

Вметнете Модул ( Вметни > модул ) од VBA алатникот

⧪ Чекор 4 :

Вметнете го следниов код VBA во Модулот .

2903

⧪ Чекор 5:

Двоен клик на CommandButton прикажано како OK . Ќе се отвори приватен под наречен CommandButton1_Click . Вметнете го следниот код таму:

2675

⧪ Чекор6:

Слично кликнете двапати на TextBox1 . Ќе се отвори приватен под наречен TextBox1_Change . Вметнете го следниов код таму.

8763

⧪ Чекор 7:

Вашиот UserForm сега е подготвен да употреба. Изберете ја ќелијата долу до редот што треба да се замрзне и десно до колоната што треба да се замрзне (Ќелија C4 овде) и стартувајте го Макрото наречено Run_UserForm .

⧪ Чекор 8:

 • Ќе се вчита UserForm . Ќе ја најдете адресата на избраната ќелија ( C4 ) во TextBox . Ако сакате, можете да го промените ова.
 • Потоа изберете која било од трите опции достапни во ListBox . Овде сакам да ги замрзнам и редот и колоната, затоа избрав Замрзнување и ред и колона .
 • Потоа кликнете OK .

⧪ Чекор 9:

Работниот лист ќе го најдете замрзнат според вашата желба. (Тука е замрзнато до редот 3 и колоната B ).

Поврзани содржини: Како да замрзнете рамка во Excel (6 брзи трикови)

5. Алтернатива на панелите за замрзнување во Excel: Поделете го прозорецот со VBA

Разговаравме многу за замрзнатите окла во Excel. Сега, ајде да видиме една многу корисна алтернатива на замрзнете окно во Excel, командата Split Window .

Можете ActiveWindow.SplitRow или ActiveWindow.SplitColumn во VBA за да се подели работниот лист во ред или колона-мудро.

На пример, за да го поделите работниот лист од редот 3 , користете:

5401

Слично, за да го поделите работниот лист од колоната B , користи:

4821

⧭ VBA код:

6643

⧭ Излез:

Стартувај го кодот, тој ќе го подели активниот работен лист од редот 3 и колоната B .

Поврзани содржини : Како да примените приспособени панели за замрзнување во Excel (3 лесни начини)

Работи што треба да ги запомните

 • Пред да примените Замрзнете панели во Excel, мора да Одмрзнете сите панели за замрзнување што веќе се применети. Во спротивно, командата Замрзнати окно нема да работи.
 • Командата Замрзнување панели нема да работи низ ќелиите споени . Затоа, откачете ги пред да ја примените командата Freeze Panes доколку ја има.

Заклучок

Значи, овие се методите за користење Замрзнати панели со VBA во Excel. Се обидов да разговарам за сите можни начини за примена на Замрзнати панели преку работен лист во Excel. Дали имате прашања? Слободно прашајте не. И не заборавајте да ја посетите нашата страница ExcelWIKI за повеќе објави и ажурирања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.