Како да креирате опсег на канти во Excel (3 лесни методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel, хистограмот е широко користен за анализа на податоци. Во хистограмот, опсезите долж X-оската се познати како Bin опсег . Можеме да создадеме опсег на Bin во Excel со различни методи. Овој опсег на Bin помага да се визуелизираат податоците на потранспарентен начин.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја работната книга за вежбање од овде

Креирајте опсег на канти .xlsx

3 лесни методи за креирање опсег на Bin во Excel

Во оваа статија, ќе разговараме за 3 различни методи за креирање опсег на Bin во Excel. Сите 3 методи се многу едноставни и лесни. Сите методи се опишани подолу чекор по чекор.

Метод 1: Користење на вградена опција за графикони хистограми (за Excel 2016 и понатамошни верзии)

Во Excel 2016 и следните верзии , можеме многу лесно да создадеме опсег на Bin во Excel користејќи ја вградената функција Хистограмска табела . Чекорите се дадени подолу.

Чекор 1: Прво го креираме работниот лист. Во нашиот случај, наведовме оценки за испит од 20 студенти кои се движат од 10-100.

Чекор 2: Потоа го избираме целиот опсег на податоци.

Чекор 3: Треба да одиме на картичката Вметни и да избереме Хистограм од опциите .

Можеме да го видиме хистограмот како подолу на нашиот лист.

Чекор 4: На дното на хистограмот има хоризонтална оска. Десен клик на тоа. Изберете ФорматОска .

Чекор 5: Опсегот на хистограмот Bin се поставува автоматски. Можеме да ја смениме Ширината на корпата од полето како што бараме. Во нашиот случај, избравме 5 како Ширина на корпата .

Ги избравме Копата за прелевање и Копата за прелевање што го означува опсегот на кој ќе се нацрта хистограмот.

Сега можеме да го видиме Хистограмот како што избравме.

Чекор 6: Ако сакаме да додадеме етикети на хистограмот, го избираме хистограмот со десен клик на него и избираме додавање етикети за податоци.

Фреквенцијата на секоја корпа ќе биде прикажана на врвот на секоја лента за хистограм.

Прочитајте повеќе: Како да креирате хистограм во Excel со Корпи (4 методи)

Метод 2: Користење на алатката за анализа на податоци

Пред верзиите на Excel 2016, вградената опција Хистограмска шема не е присутна. Во тој случај, можеме да создадеме опсег на ѓубре во Excel со помош на пакет со алатки за анализа на податоци . Чекорите за да го направите тоа се опишани подолу.

Преземете го пакетот алатки за анализа на податоци

Можеме лесно да го преземеме пакетот со алатки за анализа на податоци , следејќи ги чекорите.

Чекор 1: Од Датотека , треба да ги избереме Опциите .

Овој прозорец ќе се појави нагоре.

Чекор 2: Избравме Додатоци>Додатоци за Excel>Оди . Потоа избравме OK .

Ваков прозорец ќе се отвори.

Чекор 3: Ни треба да изберете Алати за анализа и изберете OK .

Ја проверивме опцијата Анализа на податоци во делот Податоци

Користете ја алатката за анализа на податоци за да креирате опсег на ѓубре

Чекор 1: Треба да ја создадеме базата на податоци со дополнителна колона наречена Bins каде што ќе го внесеме опсегот Bin.

Чекор 2: Ајде да одиме на Податоци>Анализа на податоци .

Гледаме прозорец Анализа на податоци . Изберете Хистограм од него и изберете ОК .

A Хистограм ќе се појави прозорец.

Чекор 3: Во влезниот опсег ги избираме ќелиите што ги содржат нашите податоци. Во опсегот Bin ја избираме колоната Bins што ја создадовме дополнително. Го избираме излезниот опсег каде што сакаме да го видиме резултатот.

Изберете OK и хистограмот ќе се прикаже според опсегот на ѓубре што го создадовме.

Прочитајте повеќе: Како да направите хистограм со помош на Analysis ToolPak (со лесни чекори)

Метод 3: Создадете опсег на ѓубре користејќи ја функцијата FREQUENCY

Можеме да создадеме опсег на ѓубре во Excel со користење на функцијата FREQUENCY исто така. Чекорите за оваа постапка се дадени подолу.

Чекор 1: Го создадовме работниот лист со дополнителни колони Ограничување на ѓубрето , етикета за ѓубре , и Бинови брои .

Ние ги пополнуваме ќелиите Bin Limit со горната граница од нашиот опсег на Bin. Во Bin Range го ставаме Bin опсегот кој ќе бидеедна ќелија повеќе од Bin Limit .

Чекор 2: Избравме ќелии под Bin Counts . Избраниот број на ќелија треба да биде 1 повеќе од Bin Limit ќелиите. Потоа влегуваме во ќелијата.

Чекор 3: Ајде да напишеме ( = ) па да напишеме FREQUENCY( и изберете опсегот на податоци 1, ставете ( , ), потоа изберете ги Bin Limit податоци. Затворете ја заградата и притиснете ENTER .

=FREQUENCY(C5:C24, D5:D14)

Ги најдовме пребројувањата.

Чекор 4: Ги избравме податоците од Етикета за ѓубре и Брои канти .

Чекор 5: Треба да одиме на картичката Вметни и да избереме Табела со колони >2D колона .

Создадовме опсег на корпи во Excel користејќи ја функцијата FREQUENCY .

Прочитајте повеќе: Како да го промените опсегот на ѓубре во Excel хистограм (со Брзи чекори)

Заклучок

Во оваа статија, покажавме 3 лесни методи за создавање опсег на ѓубре во Excel. Опсегот на ѓубре е многу важен за анализа на податоците. Се надеваме дека овој напис ќе ќе ви помогне да креирате опсег на Bin во Excel. Ако се соочите со каков било проблем следејќи ги чекорите или ако имате какви било предлози, ве молиме известете ни со коментар додолу w.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.