Споредете две ќелии во Excel и вратете ТОЧНО или НЕТОЧНО (5 брзи начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работиме во Microsoft Excel , честопати треба да спориме две ќелии во Excel. Ова е основна операција што ја правиме во Excel и за среќа, Excel има неколку опции за споредба на ќелиите. Сепак, овој напис ќе ве води како да споредите две ќелии во ексел и да вратите TRUE или FALSE .

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете преземете ја работната книга за вежбање што ја користевме за да ја подготвиме оваа статија.

Спореди две ќелии Точно неточно.xlsx

5 брзи начини за споредување две ќелии во Excel и Врати ТОЧНО или НЕТОЧНО

Да разгледаме база на податоци ( B5:D10 ) која содржи имиња на плодови во две колони (колони B & C ). Сега, ќе ги споредам имињата на плодовите помеѓу две ќелии од овие колони и на тој начин ќе вратам ТОЧНО / НЕТОЧНО соодветно.

1. Користете го знакот „Еднакво на“ за да споредите две ќелии и да вратите ТОЧНО или НЕТОЧНО

Можеме да споредиме две ќелии едноставно со користење на знакот еднакво на ( = ). Ова е најлесниот и најосновниот начин да се споредат две ќелии во ексел.

Чекори:

 • Прво, напишете ја формулата подолу во Ќелија D5 и притиснете Enter од тастатурата.
=B5=C5

 • Како резултат на тоа, ќе го добиете резултатот подолу бидејќи и Клетката B5 и C5 го содржат истото овошје: Лубеницата . Сега, користете ја алатката Рачка за пополнување ( + ) за да ја копирате формулата за да го споредите остатокот одќелии.

 • Конечно, ќе го видите резултатот подолу. Горенаведената формула го врати ТОЧНО / НЕТОЧНО за секој пар ќелии во зависност од содржината на нивната ќелија.

Прочитајте повеќе: Како да споредите текст во Excel и да ги истакнете разликите (8 брзи начини)

2. Споредете две ќелии и вратете TRUE или FALSE со функцијата Excel EXACT

Овој пат , ќе ја користам функцијата EXACT во ексел за да споредам две ќелии. Обично, функцијата EXACT проверува дали две текстуални низи се сосема исти и враќа TRUE или FALSE Но, запомнете, EXACT функцијата е чувствителна на букви.

Чекори:

 • Впишете ја формулата подолу во Cell D5 и притиснете Внесете .
=EXACT(B5,C5)

 • Следствено, ќе го добиеме резултатот подолу . Ја користев алатката Пополнете рачка за да ја копирам горната формула во опсегот D6:D11 .

Прочитајте повеќе: Вратете ДА ако 2 ќелии се совпаѓаат во Excel (10 методи)

3. Функцијата Excel COUNTIF за споредба на две ќелии и добивање ТОЧНО/НЕТОЧНО

Можете да користите функцијата COUNTIF за споредба на две ќелии во ексел и со тоа враќање TRUE или FALSE .

Чекори:

 • Внесете ја формулата подолу во Ќелија D5 и притиснете Enter .
=COUNTIF(B5:C5,B5)=2

 • Како последица на тоа, ќе го добиеме долунаведениот излез. Слично на претходниотметоди, користете ја алатката Пополнете Рачка за да ја копирате горната формула за да ги споредите останатите ќелии.

Тука, Функцијата COUNTIF го брои бројот на ќелии во опсегот B5:C10 , за дадената состојба B5:C10=B5 . И, 2 се однесува на бројот на ќелии што сакате да ги проверите. На пример, ако треба да споредам три ќелии, ќе ја напишам формулата како =COUNTIF(B5:D5,B5)=3 .

4. Користете ја функцијата IF за да споредите две ќелии и Врати TRUE или FALSE во Excel

Можеме лесно да споредиме две ќелии со користење на функцијата IF во Excel. Можеме да обезбедиме ТОЧНО и НЕТОЧНО како аргументи во функцијата АКО . Значи, да ги следиме чекорите подолу за да ја извршиме задачата.

Чекори:

 • Впишете ја формулата подолу во Cell D5 и притиснете Внесете .
=IF(B5=C5,"TRUE","FALSE")

 • По внесувањето на формулата, тука е резултат што го добиваме. Користете ја алатката Пополнете рачка за да ја копирате формулата во останатите ќелии.

Тука, IF функцијата проверува дали една вредност на една клетка е еднаква на друга (на пр. B5=C5 ) и враќа TRUE ако е исполнет горенаведениот услов. Од друга страна, функцијата враќа FALSE ако вредностите на ќелиите не се еднакви.

5. Комбинирајте ги функциите VLOOKUP и ISERROR за да споредите две ќелии и да добиете FALSE за возврат

Сега, ќе ја користам функцијата VLOOKUP за да споредам две ќелии воексел. Меѓутоа, ако споредиме две ќелии само користејќи ја функцијата VLOOKUP , грешката #N/A се јавува ако вредностите не се слични во ќелиите. Значи, за да се избегне грешката, ќе ја користам функцијата IFERROR заедно со функцијата VLOOKUP .

Чекори:

 • Внесете ја формулата подолу во Cell D5 и притиснете Enter .
=IFERROR(VLOOKUP(C5,$B$5:$B$10,1,0),"FALSE")

 • Следствено, ќе го добиеме долунаведениот излез. Ја користев алатката Рачка за пополнување за да ги споредам другите ќелии во базата на податоци.

🔎 Како функционира формулата?

 • (VLOOKUP(C5,$B$5:$B$10,1,0)

Тука, VLOOKUP функцијата ја бара вредноста на Cell B5 во опсегот B5:B10 враќа:

{ #N/A }

 • IFERROR(VLOOKUP(C5,$B$5:$B$10,1,0),“FALSE“)

Подоцна, за да се избегне грешката, ја завиткавме формулата VLOOKUP со функцијата IFERROR и формулата враќа:

{ FALSE }

Заклучок

Во горната статија, се обидов да дискутирам за неколку методи за споредување на две ќелии во ексел и враќање ТОЧНО / НЕТОЧНО . Се надеваме дека овие методи и објаснувањата ќе бидат доволни за да ги решите вашите проблеми

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.