Concatenate не работи во Excel (3 причини со решенија)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Често има ситуации во Excel кога конкатенирањето не работи. Обично, MS Excel има три начини за спојување на вредностите на ќелиите. На пример, можеме да ги користиме и функциите CONCATENATE и CONCAT за комбинирање на вредностите на ќелиите. Освен тоа, можеме да ги користиме и & ( Амперсанд ) оператор за приклучување на вредностите на ќелиите во Excel. На пример, имаме база на податоци што ги содржи списоците со имиња и презимиња. Сега, ако сите формули работат правилно, резултатот ќе биде следново.

Но, постојат некои можни причини поради кои горенаведените формули и операторот не работа. Така, во оваа статија ќе ги објасниме можните причини за неуспех и ќе предложиме како да ги решиме.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање која го користевме за да ја подготвиме оваа статија.

Concatenate Not Working.xlsx

3 причини и решенија за неработење на Concatenate во Excel

Причина 1: Спојување во Excel не работи ако формулата Форматот на број на ќелија е текст

Понекогаш, вредностите на ќелиите не се комбинираат дури и ако формулата е правилно напишано. Најчесто тоа се случува кога ќелијата со формула е форматирана како Текст. На пример, го применивме формат на број Текст “ на ќелиите со формулата од горната база на податоци. Како резултат на тоа, следново е нашерезултат.

Решение:

 • За да го решите овој проблем само сменете го форматот на ќелијата во „ Општо ' и запишете ги формулите во соодветните ќелии. На крајот, сите формули ќе работат и ќе покажат комбинирани текстови.

Прочитајте повеќе: Како да комбинирате текст од два или повеќе Ќелии во една ќелија во Excel (5 методи)

Причина 2: Спојувањето на Excel не работи ако опцијата „Прикажи формули“ е активна во работниот лист

Често, ексел формулите за спојување текст не покажуваат резултати во Excel. Тоа може да се случи кога е активна опцијата „ Прикажи формули “ од табулаторот „ Формули “ на Excel.

На пример, ако ја активираме опцијата „ Прикажи формули “ во нашата база на податоци, резултатот ќе биде следново. Овде, ние ги гледаме само формулите, а не конкатенираниот текст.

Решение:

 • Прво, деактивирајте го „ Прикажи формули ' опција.
 • Следствено, спојувањето ќе работи веднаш. Значи, еве ги споените текстови.

Слични читања :

 • Поврзете датум и време во Excel (4 формули)
 • Како да се спојат во Excel (3 соодветни начини)
 • да се спојат две колони во Excel (5 методи)
 • Спротивно на Concatenate во Excel (4 опции)

Причина 3: Конкатенирањето не работи кога аргументот на функцијата се пренесува како опсег

Додека користејќи го CONCATENATE функција, не можете да пренесете опсег на ќелии како аргументи. На пример, напишете ја формулата подолу во Ќелија D5 .

=CONCATENATE(B5:C5)

Како последица на тоа, текстовите не се споени во една ќелија што значи дека функцијата не може да работи правилно.

Решение:

Можете користете ја функцијата CONCAT за да го решите проблемот споменат погоре. Бидејќи функцијата CONCAT поврзува листа или опсег на текстуални низи.

 • Првично напишете ја следнава формула во Ќелија D5 .
=CONCAT(B5:C5)

 • Следно, ќе го добиеме резултатот подолу.

 • Подоцна, можете да ја користите алатката Рачка за пополнување ( + ) за да ја копирате формулата во останатите ќелии.

Поврзани содржини: Како да се спојува опсегот во Excel (и за стара и за нова верзија)

Заклучок

Во горната статија, се обидов детално да разговарам за методите. Се надеваме дека овие методи и објаснувања ќе бидат доволни за да ги решите вашите проблеми. Ве молам известете ме ако имате какви било прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.