Како да додадете симбол пред број во Excel (3 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel има мноштво симболи за избор. Кога се комбинираат со број, специјалните знаци или симболи имаат различно значење. Во повеќето случаи, нема да можете да ги ставите во една ќелија со број. За да ги претставите симболите со бројки, ќе треба да додадете одредени формули и функции. Во ова упатство, ќе ви покажеме како да додадете симбол пред број во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека читате оваа статија.

Додај симбол во Excel.xlsx

3 практични пристапи за додавање симбол пред број во Excel

Ние сме претстави некои симболи и броеви на сликата подолу. Би сакале да ги комбинираме во една ќелија за да ја направиме поразбирлива и значајна. За да го постигнеме ова, ќе ја користиме групата Symbols , функцијата CHAR и на крајот, Format Клетки . За да додадете симбол пред број, користете ги методите наведени подолу.

1. Користете група на симболи за да додадете симбол пред број

Прво. Ќе ја користиме групата Симболи од табулаторот Excel Вметни за додавање симболи.

Чекор 1: Отворете ја опцијата за симболи

 • Прво, изберете ќелија ( B5 ).

 • Кликнете на јазичето Вметни .
 • Потоа од Симболи група, изберете го Симболи опција.

Чекор 2: Вметнете симболи

 • Откако ќе го отворите полето Symbol , кликнете за изберете преферираниот симбол.
 • Потоа, кликнете на Вметнете за да го додадете симболот во ќелијата Excel .

 • На крајот, кликнете на Затворете за да се вратите на табелата.

 • Како резултат на тоа, плус (+) знакот ќе се вметне во ќелијата B5 .

 • Изберете ги претпочитаните симболи за вметнување во колоната.

Чекор 3: Примени ја формулата за додавање симбол пред број

 • За да ги додадете вредностите на двете ќелии одделени со празно место, напишете ја следнава формула.
=B5&" "&C5

 • Потоа, притиснете Enter за да ја видите првата додадена вредност на симболот и бројот.

 • Конечно, повлечете ја надолу Алатката за автоматско пополнување за автоматско пополнување на сите ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да напишете математички симболи i n Excel (3 лесни методи)

Слични читања

 • Ставете 0 во Excel пред броеви (5 практични методи)
 • Како да вметнете симбол на рупија во Excel (7 брзи методи)
 • Вметнете ознака за штиклирање во Excel (7 корисни начини)
 • Како да напишете симбол Делта во Excel (8 ефективни начини)
 • Симбол со дијаметар на тип во Excel (4 брзи методи)

2. Примени CHARФункција за додавање симбол пред број

Можете да додавате симболи или знаци со помош на функцијата CHAR . Секој симбол има посветен ASCII код под функцијата CHAR .

Чекор 1: Наведете ги ASCII код за симболите

 • Соодветните ASCII кодови од симболите што ги користевме претходно се наведени на графиката подолу.

Чекор 2: Вметнете ASCII кодови со функцијата CHAR

 • Внесете ASCII код ( 43 ) од плус (+) знај со функцијата CHAR .
=CHAR(B5)

 • Потоа, притиснете Enter за да го видите резултатот. Ќе видите дека знакот плус (+) ќе се појави во ќелијата C5 .

 • Така, автоматско пополнување на колоната со користење на алатката Автоматско пополнување.

Чекор 3: Поврзете две ќелии

 • Запишете ја формулата за поврзување на двете ќелии со празно место меѓу нив.
=C5&" "&D5

 • Конечно, притиснете Enter за да го видите резултатот .

 • За да ги добиете резултатите за сите ќелии, едноставно повлечете ја надолу Алатката за автоматско пополнување .

Забелешки: Ако не го знаете ASCII кодот , можете да го најдете бројот ASCII Code во полето Symbol . Осигурајте се дека, системот на броевие во децимална.

Прочитајте повеќе: Excel Formula Symbols Cheat Sheet (13 Кул совети)

3. Форматирајте ги ќелиите за додавање симбол

Excel има некои вградени симболи за броеви, валута и плус (+) / минус ( ) . Можеме да ги додадеме пред број користејќи го полето Format Cells.

Чекор 1: Наведете ги симболите

 • Прво, направете листа на симболи што ги сакате за да додадете пред броевите.
 • Од Лентата со формули , копирајте го симболот.
 • Потоа, притиснете Esc копче.

Чекор 2: Примени ги форматирај ќелиите

 • Изберете ја ќелијата ( C5 ) каде што се наоѓа бројот.
 • Потоа, притиснете Ctrl + 1 за да ги отворите Форматирајте ќелии дијалог поле.

 • Од картичката Број , изберете го Прилагодена опција.
 • Во полето Тип , изберете формат на број ( #,##0 ) и залепете го симболот (+) пред форматирањето.
 • Можете да видите преглед во Примерок .

 • Конечно, кликнете OK за да го видите првиот резултат дека плус (+) знакот се додава пред бројот ( 100200 ).

 • Како резултат, повторете ја постапката e за преостанатите операции и проверете ги резултатите како што е прикажано подолу.

Прочитајте повеќе: Како да се вметнеФормула за најавување долари во Excel (3 практични методи)

Заклучок

Се надевам дека оваа статија ви даде упатство за тоа како да додадете симбол пред број во Excel . Сите овие постапки треба да се научат и да се применат во вашата база на податоци. Погледнете ја работната книга за вежбање и тестирајте ги овие вештини. Мотивирани сме да продолжиме да правиме вакви упатства поради вашата вредна поддршка.

Ве молиме контактирајте со нас ако имате какви било прашања. Исто така, слободно оставете коментари во делот подолу.

Ние, тимот на Exceldemy , секогаш одговараме на вашите прашања.

Останете со нас и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.