Сумирајте ги сите совпаѓања со VLOOKUP во Excel (3 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажам како можете да ги сумирате сите совпаѓања со VLOOKUP во Excel. Ќе научите како да ги сумирате сите совпаѓања користејќи ја функцијата VLOOKUP, заедно со употребата на функцијата FILTER и IF функцијата во комбинација со Функција SUM.

Преземете ја работната книга за вежбање

Сумирајте ги сите совпаѓања со VLOOKUP.xlsx

3 начини да се сумираат сите совпаѓања со VLOOKUP во Excel

Овде имаме збир на податоци со Имиња, автори и Цени на некои книги од книжарницата наречена Мартин книжарница.

Ајде да се обидеме да го дознаеме збирот на сите совпаѓања со VLOOKUP од овој сет на податоци.

1. Користете ја функцијата FILTER за да ги сумирате сите совпаѓања со VLOOKUP во Excel (за поновите верзии на Excel)

Оние кои имаат пристап до сметката Office 365 , можат да го користат FILTER Функција на Excel за сумирање на сите совпаѓања од која било група податоци.

Во дадениот сет на податоци, формулата за да се дознае збирот на цените на сите книги од Чарлс Дикенс ќе биде:

=SUM(FILTER(D4:D13,C4:C13=F4))

Објаснување на формулата:

 • Функцијата FILTER се совпаѓа со вредност за пребарување со сите вредности на колона за пребарување и ги враќа соодветните вредности од друга колона.
 • Овде F4 ( Чарлс Дикенс ) е нашата вредност за пребарување , C4:C13 (Автор) е пребарувањето колона , а D4:D13 (Цена) е другата колона.
 • ФИЛТЕР(D4:D13,C4:C13=F4) се совпаѓа со сите вредности од колоната C4:C13 (Автор) со F4 ( Чарлс Дикенс ) и ги враќа соодветните вредности од колоната D4:D13 ( Цена ).
 • Конечно, SUM(FILTER(D4:D13,C4:C13=F4)) го враќа збирот на сите цени на сите книги вратени од функцијата FILTER .
 • Можете да ја смените вредноста за пребарување на кој било друг автор освен Чарлс Дикенс во ќелијата F4 , и ќе вратете ја вкупната цена на книгите на тој автор.

Прочитај повеќе: Како да се сумираат филтрирани ќелии во Excel (5 соодветни начини)

2. Користете ја функцијата IF за сумирање на сите совпаѓања со VLOOKUP во Excel (за постари верзии на Excel)

Ако користите постара верзија на Excel, можете да ја користите функцијата IF на Excel да се сумираат сите совпаѓања од која било група податоци.

Збирот на цените на сите книги на Чарлс Дикенс може да се најде со помош на оваа формула:

=SUM(IF(C4:C13=F4,D4:D13,""))

[ Тоа е Формула за низа . Затоа притиснете CTRL+SHIFT+ENTER освен ако не сте во Office 365 . ]

Објаснување на формулата:

 • IF(C4:C13=F4,D4:D13,””) се совпаѓа со сите вредности на колоната за пребарување C4:C13 ( Автор ) со прегледната вредност F4 ( Чарлс Дикенс ).
 • Ако пребарувачката вредност F4 се совпаѓа со колоната за пребарување C4:C13 ( Автор ), потоа ја враќа соодветната вредност од колоната D4:D13 ( Цена ) .
 • И ако не се поклопува, враќа празна низа “” .
 • На крајот, SUM(IF(C4:C13=F4, D4:D13,””)) го враќа збирот на сите вредности вратени од функцијата IF .

Прочитај повеќе: Како да барате и сумирате повеќе листови во Excel (2 формули)

Слични читања

 • Како да додадете повеќе ќелии во Excel (6 методи)
 • Excel најде соодветни вредности во две колони
 • Како да го пребарувате и да го повлечете последното совпаѓање во Excel (4 начини)
 • Копирај вредности во друга ќелија ако две ќелии се совпаѓаат во Excel: 3 методи
 • Како да се усогласат податоците во Excel од 2 работни листови

3. Користете ја функцијата VLOOKUP за да ги сумирате сите совпаѓања со VLOOKUP во Excel (за постари верзии на Excel)

Можете да ја користите и функцијата VLOOKUP на Excel за да ги сумирате сите вредности што одговараат на вредност за пребарување.

Чекор 1:

➤ Изберете ја соседната колона лево до множеството податоци и внесете ја оваа формула во првата ќелија:

=C4&COUNTIF($C$4:C4,C4)

⧪ Забелешка:

 • Овде C4 е првата ќелија на низата за пребарување ( Автор ). Го користите оној од вашиот сет на податоци.

Чекор 2:

➤ Повлечете ја Рачката за пополнување до последната ќелија.

➤ Ќекреирајте низа на автори заедно со рангот. Како Чарлс Дикенс1, Чарлс Дикенс2, Елиф Шафак1, Елиф Шафак2 и така натаму.

[Симболот Амперсанд (&)поврзува две жици].

Чекор 3:

➤ Внесете ја вредноста за пребарување во нова ќелија.

➤ Тука го внесов Чарлс Дикенс во ќелијата F4 .

Чекор 4:

➤ Конечно, внесете ја оваа формула во друга ќелија:

=SUM(VLOOKUP(F4&ROW(A1:INDIRECT("A"&COUNTIF(C4:C13,F4))),A4:D13,4,FALSE))

<[ Тоа е Формула за низа . Затоа притиснете CTRL+SHIFT+ENTER освен ако не сте во Office 365 . ]

Погледнете, го враќа збирот на цените на сите книги на Чарлс Дикенс, 52,00 долари .

Објаснување на формулата:

 • COUNTIF(C4:C13,F4) враќа 3 , бидејќи има вкупно 3 ќелии во опсегот C4:C13 ( Autho r) што ја содржи прегледната вредност F4 ( Чарлс Дикенс ). Погледнете ја функцијата COUNTIF за детали.
 • A1:INDIRECT(„A“&COUNTIF(C4:C13,F4)) сега станува A1: А3 . Погледнете ја функцијата INDIRECT за детали.
 • ROW(A1:INDIRECT(“A”&COUNTIF(C4:C13,F4))) станува ROW(A1:A3) и враќа низа {1, 2, 3} . Погледнете ја функцијата ROW за детали.
 • F4&ROW(A1:INDIRECT(„A“&COUNTIF(C4:C13,F4))) станува F4&{1, 2, 3} и враќа низа {ЧарлсДикенс1, Чарлс Дикенс2, Чарлс Дикенс3} .
[Симболот Амперсанд (&)поврзува две жици].
 • VLOOKUP(F4&ROW(A1:INDIRECT(„A“&COUNTIF(C4:C13,F4))),A4:D13,4,FALSE) сега станува VLOOKUP({Чарлс Дикенс1, Чарлс Дикенс2, Чарлс Дикенс3},A4:D13,4,FALSE) .
 • Функцијата VLOOKUP се совпаѓа со вредноста за пребарување со сите вредности од првата колона од множеството податоци и потоа ги враќа соодветните вредности од друга колона.
 • Овде вредноста за пребарување е низата {Чарлс Дикенс1, Чарлс Дикенс2, Чарлс Дикенс3}.
 • Затоа се совпаѓа со вредностите за пребарување со сите вредности од првата колона A4:A13 и ги враќа соодветните вредности од колоната 4-та ( Цена ).
 • Конечно, функцијата SUM го враќа збирот на сите цени што одговараат на вредности за пребарување .

Прочитајте повеќе: Како да користите VLOOKUP со функцијата SUM во Excel (6 методи)

Заклучок

Користејќи ги овие методи, можете да ги сумирате сите совпаѓања со VLOOKUP во Excel. Дали знаете некој друг метод? Или имате какви било прашања? Слободно прашајте не.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.