Избришете ги празните редови во Excel (8 соодветни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Замислете случај кога имате множество податоци во работниот лист на Excel и ќе видите некои непотребни празни редови. Без сомнение, ваквите неочекувани празни редови ги нервираат сите, предизвикуваат пореметување во работата и го попречуваат темпото на работа. Значи, пред да работиме со таква база на податоци во Excel, би сакале да ги избришеме овие бескорисни празни редови . Microsoft Excel има бројни техники и методи за извршување на оваа задача. Ќе прикажеме 8 од нив со примери и соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Препорачуваме да ја преземете следната работна книга за вежбање и да вежбате заедно со неа.

Избришете празни редови.xlsx

8 ефективни методи за бришење празни редови во Excel

Ајде да ја разгледаме следната база на податоци што го опишува Името , Продажбата износ и Бонус . Со оглед на тоа, оваа база на податоци има празни редови во Ред 6 , 9 , 11 и 13 , сакаме да ги отстраниме овие непотребни редови .

Значи, да почнеме.

1. Рачно избришете неколку празни редови

Кога имаме база на податоци што не е толку голем и има само мал број празни редови, можеме рачно да ги отстраниме редовите . Тоа ќе биде побрзо отколку имплементирање на други методи кои имаат команди, функции на Excel, итн. во таков случај. Оваа техника се состои од само два едноставни чекори. Ајде да видиме. 👇

Чекори:

 • Притиснете & држете копчето Ctrl и на тој начин F6:F14 .

 • Одете во картичката Податоци > Одете на Сортирај & засилувач; Филтер група.
 • Вклучете ја опцијата Филтер .
Кратенка на тастатура за Филтеропција: Ctrl+Shift+L

 • Кликнете на која било од иконите што ги прикажуваат сите во заглавијата на сетот.
 • Отпишете ги сите > Изберете само 4 .
 • Притиснете OK .

 • Избриши постојните редови користејќи која било техника опишана во метод 1 .
 • Сега одете во картичката Податоци и кликнете на Филтер опција и исклучете ја.

Откако ќе ја исклучите опцијата Филтер , базата на податоци ќе изгледа како следнава слика.

 • Избришете ја колоната F со избирање на колоната и избирање на командата Избриши од контекстот мени.

Оттука, совршено ги избришавме празните редови и ја генериравме нашата нова база на податоци со свеж изглед. 👆

7.3 Комбинирајте ги функциите INDEX, SMALL, ROW и ROWS

Во вториот последен метод, дојдовме до формулата на Excel. Овој метод работи во само два чекори. Да видиме подолу. 👇

Чекори:

 • Само копирајте ги заглавјата на сетот и залепете на соодветна локација , овде во Cell G4 .
 • Внесете ја следнава формула во Cell G5 и притиснете Enter.
=IFERROR(INDEX(B:B,SMALL(IF(B$5:B$14"",ROW(B$5:B$14)),ROWS(B$5:B5))), "")

📌 Ако немате MS Excel 365 , потоа притиснете Ctrl+Shift+Enter .

 • Повлечете ја иконата рачката за пополнување на десниот и долниот крај од сетот.

Тоа е тоа. Погледнете ја следната слика. 👇

🔎 Како функционира формулата?

ROWS(B$5:B5)

ROWS функцијата го враќа бројот на редови во опсегот B$5:B5 .

Излез: 1 .

⮞ ROW(B$5:B$14)

Функцијата ROW го враќа бројот на редот од опсегот B$5:B $14 .

Излез: {5;6;7;8;9;10;11;12;13;14}

⮞ B$5:B$14””

Излез: {TRUE;FALSE;TRUE;TRUE;FALSE;TRUE;FALSE;TRUE;FALSE;TRUE}

⮞ IF(B$5:B$14"", ROW(B$5:B$14))

Функцијата IF го проверува опсегот B$5 :B$14 дали го задоволува условот и го враќа следново.

Излез: {5;FALSE;7;8;FALSE;10;FALSE;12;FALSE;14}

МАЛО(АКО(B$5:B$14"”, ROW(B$5:B$14)), РЕДИ(B$5:B5))

Функцијата SMALL ја одредува најмалата вредност на горната низа.

Излез: {5}

IFERROR(INDEX( B:B, SMALL(IF(B$5:B$14"", ROW(B$5:B$14)), ROWS(B$5:B5))), „“)

Конечно, функцијата INDEX ја враќа вредноста од опсегот B:B и 5-тиот ред , како што се нарекува функцијата SMALL . Функцијата IFERROR е само да го задржи излезот свеж од вредностите на грешки во Excel.

Излез: {Matt}

ReadПовеќе: Како да избришете празни редови во Excel (6 начини)

8. Користете ја алатката Excel Power Query за да ги избришете сите празни редови

На Power Query е одлична алатка на Excel и можете да ја користите за повеќе намени. Овде ќе ја користиме оваа алатка за нашата кауза, бришејќи ги празните редови. Само следете ги чекорите подолу. 👇

Чекори:

 • Одете во картичката Податоци > „ Земи & засилувач; Трансформирајте податоци ” група > Изберете ја опцијата „ Од табела/опсег “.

  Ќе се отвори дијалог прозорец „ Креирај табела “.

 • Изберете ја целата база на податоци B4:E14 .
 • Притиснете OK .

„<Се појави прозорец 1>Power Query Editor “.

 • Одете во картичката Дома > Намалете ги редовите паѓачко мени
 • Отстранете ги редовите паѓачкото > Отстранете ги празните редови .

Празните редови се бришат. Погледнете ја следната слика.

 • Одете во Датотека > Изберете Coles & Опција Load To .

Ќе се појави полето за дијалог Увези податоци .

 • Изберете го Табела радио копче.
 • Изберете го радио копчето Постоечки работен лист
 • Изберете го саканото место на излезот, Ќелија B16 > Притиснете ОК .

Тоа е тоа. Излезната база на податоци е подготвена без празни редови во неа.

Сега, ако сакате да ја претворите формата Табела во Опсег форматреба да следите уште неколку чекори.

Конвертирање на множеството податоци во форма на опсег:

Чекори:

 • Одете во табулаторот Дизајн на табела > групата Алатки > Изберете Конвертирај во опсег .
 • Притиснете OK .

Успешно ја конвертиравме базата на податоци во форма на опсег.

Податоците од колоната Продажба и Бонус се во типот на број Општо . Можете лесно да го промените типот на бројот. Само следете ги овие два чекори.

1. Изберете двете колони .

2. Одете во картичката Дома > Број група > Изберете Формат на сметководствени броеви .

Тоа е тоа. Погледнете ја следната слика.

Прочитај повеќе: Кратенка на Excel за бришење редови (со бонус техники)

Заклучни зборови

Значи, разговаравме за 8 начини за бришење празни редови во Excel. Се надеваме дека ќе ги најдете сите овие методи инструментални. Покрај тоа, работната книга е тука за да ја преземете и вежбате сами. Ако имате какви било прашања, коментари или каков било вид повратни информации, ве молиме известете ме во полето за коментари. Посетете ја нашата веб-локација ExcelWIKI за да истражите повеќе.

изберетепразните редови.

 • Десен-клик > Одете во менито контекст > Кликнете на командата Избриши .
Кратенката на тастатурата за командата Избришие: Ctrl + -

Тоа е тоа! Лесно ги исчистивме бескорисните празни редови. 👇

💡  Запомнете:

Прочитајте повеќе: Како да ги отстраните празните редови во Excel

2. Користете Excel Sort Command

Командата Sort ги поместува празните редови до дното на базата на податоци. Како резултат на тоа, базата на податоци се ослободува од бесмислени празни редови. Ајде да го видиме работниот тек. 👇

Чекори:

 • Одете во картичката Податоци > Групата Подреди и филтрирај .
 • Кликнете на Подреди од најмала до најголема или, Средете ја најголемата до најмалата .

Конечно, празните редови се подредени до дното. Следната слика го покажува резултатот. 👇

💡  Запомнете:

Ако збирката на податоци има колона за сериски броеви, треба да го избереме Подреди Опција од најмала до најголема за да не се менуваат сериските броеви.

Прочитајте повеќе: Како да избришете редови во Excel

3. Користете Go To Special Command

Оваа команда избира празни ќелии. После тоа, можеме да ги избришеме празните редови користејќи ја кратенката на тастатурата Ctrl + – или, наредбата Избриши во менито контекст . Значи, да го видиме овој метод чекор по чекор.👇

Чекори:

 • Изберете која било колона или целата база на податоци.
За да изберете колона/ цела база на податоци, изберете ја првата ќелија, потоа држете го копчето Shiftи потоа изберете ја последната ќелија.

 • Одете на Дома таб > Групата Уредување .
 • Одете во Најди и засилувач; Изберете опаѓачкото мени > Командата Оди во специјално .

Ќе се отвори полето за дијалог Оди во специјално .

Кратенка : Притиснете Ctrl + G > Оди во ќе се отвори прозорецот за дијалог > Притиснете Специјални .

 • Изберете го копчето за радио Празни > Притиснете OK .

Од следната слика од екранот можеме да видиме дека се избрани и очекуваните празни редови заедно со празните ќелии.

Сега, да продолжиме напред за да ги избришеме избраните редови.

 • Притиснете Ctrl + - .

Ќе се отвори полето за дијалог Избриши .

 • Изберете го Целиот ред радио копче > Притиснете ОК .

Можете да го извршите ова бришење со користење на опцијата Избриши во менито контекст како што е опишано во првото метод.

Тоа е тоа. Ги отстранивме непотребните празни редови. На горната слика од екранот ја прикажавме добиената база на податоци. 👆

Прочитајте повеќе: Како да ги избришете редовите во Excel кои продолжуваат засекогаш (4 лесни начини)

4. Искористете ја командата за Најдете Excel

Овој метод е многу сличен на претходниот метод. Разликата е во начинот на кој ги избираме празните редови. Да одиме напред. 👇

Чекори:

 • Одете во картичката Дома > Групата Уредување .
 • На Најди и засилувач; Изберете паѓачкото мени > Наредбата Најди Команда.

Ќе се појави дијалог прозорец со име Најди и замени .

Можеме да стигнеме и до Најди и замени со притискање на Ctrl + H на тастатурата.

Сега, направете ги следните чекори еден по еден.

 • Одете во Најди делот од полето.
 • Одржете го полето Најдете што празно.
 • Барај Во листот .
 • Пребарај По редови .
 • Погледни во Вредностите .
 • Означете го полето за избор Соклопи ја целата содржина на ќелија .
 • Притиснете Најди ги сите .

Како што можеме да видиме, сите 4 празни редови се прикажани во скокачкото поле. 👇

 • Изберете ги сите со притискање Ctrl + A .
 • Притиснете Затвори .

 • Користејќи го соодветен метод опишан во горните делови, избришете ги сите.

излезот ќе биде како што е прикажано на сликата подолу. 👇

5. Користете ја функцијата за автоматско филтрирање на Excel

Можеме да ги избришеме и празните редови користејќи ја опцијата Филтер во ексел. Еве ги чекорите. 👇

Чекори:

 • Изберете го целиот опсег на податоци вклучувајќи ги и заглавијата, B4:E14 .
 • Одете во картичката Податоци > Сортирај & засилувач; Филтер група > Вклучете ја опцијата Филтер со кликнување на неа.

Кратенката на тастатурата за вклучување на опцијата Филтер е: Ctrl+Shift+L

 • Кликнете на која било од иконите што ги прикажуваат сите од заглавијата на збирката податоци.
 • Отстранете го изборот на сите > Изберете само Празни .
 • Притиснете OK .

Сите редови со содржина исчезнаа . Сега се видливи само празните редови.

 • Избришете ги празните редови користејќи која било од техниките опишани во методот 1.

Иако успешно ги избришавме празните редови, ние исто така ја гледаме базата на податоци како да сме ги избришале сите редови со податоци. Мораме да ги вратиме редовите со податоци и со тоа да го конвертираме сетот во нефилтриран образец.

 • Кликнете на која било од прикажувајќи ги сите икони од заглавијата на сетот.
 • Изберете ги сите > Притиснете OK .

Добивме оригинална база на податоци која сега е без никакви празни редови. Следната задача е да ја претворите во нефилтриран формулар.

 • Кликнете на случајна ќелија во базата на податоци и одете на картичката Податоци .
 • Одете на Сортирај & засилувач; Филтер група > Кликнете на командата Филтер .

Филтрираната форма ја нема и датата на податоци е во посакуваниот нормален изглед. 👇

АнАлтернативен начин за користење на опцијата за филтер:

Можеби сакаме да пробаме алтернативен начин за користење на опцијата Филтер . Овој пат не можеме да ги избришеме празните редови од базата на податоци, но можеме да ги отстраниме од нашата визија. Во некои случаи, овој метод може да биде корисен. Значи, да видиме! 👇

Чекори:

 • Примени ја наредбата Филтер на базата на податоци како што беше наведено претходно.
 • Кликнете на кој било од ги прикажуваат сите икони на заглавијата на збирката податоци.

 • Отстранете ја ознаката (Празни) поле за избор > Притиснете OK .

Ги направивме празните редови да исчезнат од сетот на податоци! Мора да ја задржиме Филтерот опцијата ВКЛУЧЕНО . 👇

💡  Запомнете:

Треба да се напомене дека ако ја исклучиме опцијата Филтер , празните редови повторно ќе се појават!

Прочитајте повеќе: Како да ги филтрирате и избришете редовите со VBA во Excel (2 методи)

Слични читања

 • Како да избришете ред ако ќелијата е празна во Excel (4 методи)
 • Формула за отстранување празно Редови во Excel (5 примери)
 • Избришете повеќе редови во Excel (3 методи)
 • Како да ги избришете избраните редови во Excel(8 пристапи )
 • Како да ги избришете сите редови под одреден ред во Excel (6 начини)

6. Користете ја командата за напреден филтер на Excel

Опцијата

Напреден филтер е уште една корисна алатка во Microsoft Excel за повлекувањебескорисни празни редови од видување. Да ги видиме следните чекори. 👇

Чекори:

Прво, треба да поставиме опсег на критериуми за филтрирање . За тоа,

 • Креирајте нова колона со податоци во Cell G4 со заглавие наречен Продавач .
 • Впишете >"" во ќелијата G5.

 • Одете во картичката Податоци > Одете на Сортирај & засилувач; Филтер група > Кликнете на опцијата Напредно .

Ќе се отвори полето за дијалог за напреден филтер.

 • Кликнете на радио копче „ Филтрирај го списокот, на место “.
 • Следно, изберете го „ Опсег на список “ со избирање на целата база на податоци B4:E14 .

 • Изберете го „ Опсег на критериуми “ со избирање на опсегот G4:G5 .

По завршувањето на чекорите 3 & 4, полето за дијалог Напреден филтер ќе изгледа како следнава слика.

 • Притиснете OK .

Следната слика од екранот покажува дека успешно сме ги повлекле празните редови од базата на податоци. 👇

Но, сините & засилувачи; несеквенцијалните броеви на редови 5,7,8,10,12 и 14 покажуваат дека празните редови сè уште се таму иако не се видливи. Ако ги сакате назад, тогаш само кликнете двапати помеѓу сините броеви на редови и тие повторно ќе се појават!

Прочитајте повеќе: Како да избришете филтрирани редови во Excel (5 методи)

7. Користете неколкуФормули на Excel за бришење празни редови

7.1 Користете ја функцијата Excel FILTER

Во овој метод, ќе ја користиме функцијата FILTER која е функција на динамична низа достапно само во Excel 365 .

Специјалноста овде е што треба да ја внесете формулата само еднаш во горната лева ќелија. Резултатите ќе се прелеат во преостанатите ќелии од наведениот опсег. Освен тоа, ако додадеме повеќе редови во нашата база на податоци, функцијата автоматски ќе се применува и на новите редови.

Ајде да видиме како да ја користиме. 👇

Чекори:

 • Копирај ги имињата на заглавието и залепете ги на нова локација (тука, во Ќелија G4 ) со форматирање.
 • Впишете ја следнава формула користејќи ја функцијата FILTER во Cell G5 :
=FILTER(B5:E14,(B5:B14"")*(C5:C14"")*(D5:D14"")*(E5:E14""))

 • Притиснете Enter .

Значи, следнава слика покажува дека успешно ги отстранивме сите празни редови и го дадовме посакуваниот чист изглед на сетот.

🔎 Како функционира формулата Работи?

Додека бараме празни редови за бришење, секоја од ќелиите на празните редови ќе биде празна. Така, ние дизајниравме критериуми за прво да ги пронајдеме празните ќелии. Потоа со помош на Буловата логика, ги избришавме празните ќелии, со други зборови, празните редови.

E5:E14””

Операторот НЕ со празна низа „“ значи Не е празен . Во секоја ќелија во опсегот E5:E14 , нарезултатот ќе биде низа како што следува:

Излез: {TRUE;FALSE;TRUE;TRUE;FALSE;TRUE;FALSE;TRUE;FALSE;TRUE}

Слично, за D5:D14"" , C5:C14"" и B5:B14""" , резултатите ќе бидат:

D5:D14””= {TRUE;FALSE;TRUE;TRUE;FALSE;TRUE;FALSE;TRUE;FALSE;TRUE}

C5:C14””= {ТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО

B5:B14””= { ТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО; НЕТОЧНО; ТОЧНО

(B5:B14““)*(C5: C14"")*(D5:D14"")*(E5:E14"")

Излез: {1;0;1;1;0;1;0;1 ;0;1}

ФИЛТЕР(B5:E14,(B5:B14"")*(C5:C14"")*(D5:D14 ””)*(E5:E14””))

Конечно, функцијата FILTER го враќа излезот од низата B5:B14 , што се совпаѓа критериумите.=

Излез: {“Мет”,”Месо”,200,10;”Ли”,”Морска храна”,450,22,5;”Адам”,”Облека”,1000, 50;"Хопкинс","Бебе играчки",780,39;"Ник","Облека",890,44,5;"Крис","Козметика",2550,127,5}

7.2 Употреба Функција COUNTBLANK

Функцијата COUNTBLANK n го враќа бројот на празни ќелии во одреден опсег. Иако се занимава со празни ќелии, ние можеме да ја искористиме функцијата и за нашата кауза. Ајде да видиме тогаш. 👇

Чекори:

 • Додајте колона со име „ Празни “ на десната страна од сетот.
 • Впишете ја формулата ⏩ =COUNTBLANK(B5:E5) ➤ во Ќелија F5 .

 • Повлечете ја Пополнете рачка икона во опсегот

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.