Функција за намалување на левата страна во Excel: 7 соодветни начини

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе разговараме за лево отсекување во Excel користејќи и функција и VBA. Левата облога може да биде од различни типови. На пример, можете да отстраните знак од левата страна на низата. Од друга страна, можете исто така да ги избришете водечките празни места (Просторот присутен на најлевата страна на низата) од низата со податоци.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете преземете ја нашата практична работна книга што ја користевме за да ја подготвиме оваа статија.

Function.xlsm лево отсекување

7 соодветни начини за функционирање Лево отсекување во Excel

1. Примени ја функцијата RIGHT за намалување на знаците од левата страна во Excel

Кога работиме со табели, честопати, треба да ги скратиме податоците од левата страна. На пример, имате код кој содржи боја, референтен број, големина итн. и сакате да го одделите кодот според вашите преференции. Најлесен начин да се намали левиот дел од податоците е да се користи функцијата RIGHT . Функцијата RIGHT го враќа наведениот знак од крајот на текстуалната низа. На пример, сакаме да ја намалиме вредноста на Cell B5 . Еве ги потребните чекори:

Чекори :

 • Напишете ја следнава формула за да ја одделите бојата од кодот.
=RIGHT(B5,4)

 • По внесувањето на формулата, сината боја ќе се одвои. Користете ја Рачка за пополнување (+) за да ја копирате формулата во останатите ќелии.

ПрочитајтеПовеќе: Скратете ги десните знаци и празни места во Excel (5 начини)

2. Примена на функцијата REPLACE за отстранување на знаци од левата страна во Excel

Уште една лесна за лева дотерување е да се користи функцијата REPLACE. REPLACE функцијата заменува дел од текстуалната низа со различна текстуална низа. Ја применивме функцијата на претходниот сет на податоци и еве ги чекорите следени:

Чекори:

 • Прво, напишете ја следната формула:
=REPLACE(B5,1,C5,"")

 • По внесувањето на формулата, еве го резултатот што го добивме:

3. Користете VBA за да ги намалите знаците од левата страна

Ако не сакате да користите никаква функција или формула за да го намалите левото, користењето на VBA може да биде опција во ексел. Ги користевме следните чекори за VBA :

Чекори:

 • Следува низата што сакаме да ја скратиме:

 • Прво, одете на соодветниот лист. Потоа, кликнете со десното копче на името на листот и изберете ја опцијата Прегледај код за да го донесете прозорецот VBA .
 • Сега, напишете го следниот код во Модул .
9530

 • Конечно, извршете ја шифрата и кодот ќе ви биде скратен.

4. Бришење знаци од лево со користење на функциите RIGHT и LEN

Исто така, методите споменати погоре, можеме да ги отстраниме знаците од левиот дел на податоците со користејќи ја комбинацијата на RIGHT и функциите LEN . Функцијата LEN го враќа бројот на знаци во текстуалната низа. Чекорите поврзани со овој метод се:

Чекори:

 • Најпрво, напишете ја следнава формула.
=RIGHT(B5,LEN(B5)-C5)

Поделба на формулата:

 • LEN(B5)

Овде, функцијата LEN го враќа бројот на знаци во текстуалната низа.

 • RIGHT(B5,LEN(B5)-C5)

Во оваа формула, бројот на знаци исечени од лево се одзема од целата низа. Формулата ќе ја врати низата исечена од лево.

 • Конечно, излезот е:

5. Отстрани Водечки простори со користење на комбинација на FIND, MID, TRIM & засилувач; Функции на LEN во Excel

Често, кога копираме податоци од веб-локации, со податоците се копираат и многу непотребни празни места. Но, наоѓањето на овие простори еден по еден ќе одзема многу време. За среќа, постојат некои комбинации на функции достапни за скратување на овие простори.

Во овој метод, ќе ја користиме комбинацијата на FIND, MID, TRIM & LEN функционира за отстранување на предниот простор. Вклучените чекори се:

Чекори:

 • За да ги отстраните празнините, напишете ја следнава формула:
=MID(B5,FIND(MID(TRIM(B5),1,1),B5),LEN(B5))

Поделба на формулата:

 • LEN(B5)

Оваа формула ќе го врати бројот на знаци во Ќелија B5 .

 • TRIM(B5)

Функцијата TRIM ги отстранува сите празни места од B5 освен единечните празни места помеѓу зборовите.

 • MID( TRIM(B5),1,1)

Функцијата MID враќа знаци од средината на B5, со оглед на почетната позиција и должина.

 • FIND(MID(TRIM(B5),1,1)

Функцијата FIND ја враќа почетната позиција на една текстуална низа во друга текстуална низа. Овде формулата ја враќа позицијата на знакот што го најдовме во претходната постапка.

 • MID(B5,FIND(MID(TRIM(B5),1,1), B5),LEN(B5))

Кога се применува формулата со друга функција MID, таа ќе ги избрише празнините само од левата страна на низата.

 • На крајот, излезот е:

Прочитајте повеќе: Како да ги намалите просторите во Excel (8 најлесни начини )

6. Примени комбинација на REPLACE, LEFT, FIND & TRIM Excel функции за да се отстранат водечките места

Исто така, претходниот метод, комбинацијата на ЗАМЕНИ, ОСТАВИ, НАЈДИ, и TRIM функциите може да се користат за бришење на водечките празни места.

Ги следевме чекорите подолу за да ја завршиме задачата:

Чекори:

 • Користејќи ги горенаведените функции, прво напишете ја следната формула:
=REPLACE(B5,1,FIND(LEFT(TRIM(B5),2),B5)-1,"")

Поделба на формулата:

Комбинацијата на функциите FIND , LEFT и TRIM ни помага да ја пресметаме позицијата напрвиот празен знак во низата; празни места кон левата страна на низата.

Овде, ја префрливме формулата низ функцијата REPLACE . Како резултат на тоа, водечките празни места на низата беа заменети без празно („“). Формулата ќе ги избрише само водечките празни места од низата.

 • На крај, резултатот е:

7. Користете VBA за да ги отстраните водечките простори во Excel

Водечките простори може да се избришат со помош на VBA исто така.

Чекори:

 • Прво, изберете ги ќелиите со водечки празни места.

 • Второ, одете на соодветниот лист, кликнете со десното копче на листот име и изберете ја опцијата Види код за да го донесете прозорецот VBA .
 • Во Модулот , напишете го следниот код:
6164

 • На крај, извршете го кодот и добијте ја низата без водечки празни места.

Заклучок

Во статијата, разговарав за широко користените методи за намалување на левите знаци. Можете да научите и за методите поврзани со функцијата и VBA. Користете ги овие методи, секогаш кога е погодно, и кажете ни ако имате какви било прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.