Како да се пресмета процентуалното намалување во Excel (2 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работиме со голем Microsoft Excel, понекогаш треба да пресметуваме проценти . Некои проценти се позитивни, додека некои се негативни. Можеме да го означиме негативниот процент како што процентот се намалува. Можеме лесно да го направиме тоа со користење на Excel формули и VBA макроа исто така. Ова е исто така лесна и заштеда на време. Денес, во овој напис, ќе научиме два брзи и соодветни начини за ефикасно пресметување на процентуалното намалување во Excel со соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Пресметка на процентуално намалување.xlsm

Вовед во процентуално намалување

Додека одземате втората вредност од првата вредност, ќе ја добиете промената помеѓу овие две вредности. Ако првата вредност е помала од втората вредност, ќе добиете намалена вредност.

Намалување = Прва вредност – Втора вредност

Потоа поделете ја оваа намалена вредност со првата вредност и помножете се со 100, ќе добиете намален процент.

Процентот намален = (Намалување / Прва вредност)*100%

2 соодветни начини за пресметување на процентот Намалување на Excel

Да претпоставиме сценарио каде што имаме датотека Excel која содржи информации за различни типови на влезни броеви. Од нашата база на податоци, ќе го пресметаме процентотсе намалува со користење на формулата математичка и VBA макроа исто така. Еве преглед на збирката податоци за нашата денешна задача.

1. Користете математичка формула за пресметување процентуално намалување во Excel

Можеме лесно да го пресметаме процентот се намалува со користење на математичката формула во ексел. Ова е исто така начин за заштеда на време. Од нашата база на податоци, ќе го пресметаме процентуалното намалување. Ајде да ги следиме упатствата подолу за да го пресметаме процентуалното намалување!

Чекор 1:

 • Прво, изберете ја ќелијата D5 .

 • Оттука, запишете ја долунаведената математичка формула во избраната ќелија. Математичката формула е,
=B5-C5

 • Понатаму, притиснете ENTER на вашата тастатура и ќе добиете -20 како разлика на двете вредности.

Чекор 2:

 • Потоа, изберете ја ќелијата E5 и напишете нова математичка формула. Формулата е,
=D5/B5

 • Откако ќе ја напишете математичката формула, повторно притиснете ENTER на вашата тастатура. Како резултат на тоа, ќе добиете -0,40 како излез од математичката формула.

Чекор 3:

 • ќе ја претвориме вредноста на дропката во проценти. За да го направите тоа, од вашата картичка Дома , одете во,

Дома → Број → Процент

 • Конечно, ќе го добиете вашиотсаканиот излез во ќелијата E5 која е дадена на сликата подолу.

Прочитај повеќе: Процентуална формула во Excel (6 примери)

Слични читања

 • Како да се пресмета процентот на победа-загуба во Excel (со лесни чекори )
 • Пресметај го процентот на точност на прогнозата во Excel (4 лесни методи)
 • Како да се пресмета минус процентот во Excel (2 методи)
 • Пресметај го процентот на губење на тежината во Excel (5 методи)
 • Како да се одземе процент од цената (4 методи)

2. Извршете VBA код за да го пресметате процентуалното намалување во Excel

Сега ќе покажам како да пресметам процент намалување во Excel со користење на едноставен VBA код. Тоа е многу корисно за одредени моменти и начин за заштеда на време. Од нашата база на податоци, ќе пресметиме процентуално намалување. Ајде да ги следиме упатствата подолу за да го пресметаме процентуалното намалување !

Чекор 1:

 • Прво, отворете Модул, за да го направите тоа, прво, од вашата картичка Програмер , одете до,

Програмер → Visual Basic

 • По кликнување на лентата Visual Basic , прозорец со име Microsoft Visual Basic за апликации – Процентуално намалување веднаш ќе се појави пред вас. Од тој прозорец ќе вметнеме модул за примена на нашиот VBA код . За да го направите тоа, одетедо,

Вметни → модул

Чекор 2:

 • Оттука, се појавува модулот Процентно намалување . Во модулот Процентно намалување , запишете го подолу VBA кодот,
1651

 • Понатаму, извршете VBA За да го направите тоа, одете до,

Стартувај → Изврши Sub/UserForm

Чекор 3:

 • Откако ќе ја извршите шифрата, вратете се на вашиот работен лист, ќе можете да го пресметате намалениот процент што е даден на сликата подолу од екранот.

Прочитај повеќе: Како да се пресмета процентот на зголемување или намалување во Excel

Работи што треба да се запомнат

👉 #DIV/0! Се појавува грешка кога именителот е нула(0) .

👉 Ако Програмер јазичето не е видливо во вашата лента, можете да го направите видливо. За да го направите тоа, одете во

Датотека → Опција → Приспособете ја лентата

👉 Може да се појави прозорец Microsoft Visual Basic за апликации со притискање Alt + F11 истовремено .

Заклучок

Се надевам дека сите соодветни методи споменати погоре ќе пресметаат процентот намалувањето сега ќе ве поттикне да ги примените во вашите Excel табеларни пресметки со поголема продуктивност. Добредојдени сте слободно да коментирате доколку имате какви било прашања или прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.