Како да уредувате макроа во Excel (2 методи)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

ВБА макрото на Microsoft Excel е една од алатките што може лесно да изврши каква било операција на кој било работен лист. Може да заштеди и многу време. VBA Macro го отвори патот за ефикасно анализирање на голем број податоци. Уредувањето на VBA макро е суштински дел од работата со оваа апликација. Во ова упатство, ќе научите како да уредувате макроа во Excel со соодветни примери и соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање.

Како да уредувате Macros.xlsm

Откријте макро во личната работна книга

Вашите макроа може да се зачуваат насекаде. Ако личната работна книга е скриена, можеби ќе треба прво да ја откријат. Личната работна книга е специфична датотека што зачувува цели макроа. Тој е зачуван на вашиот компјутер и се отвора секогаш кога ќе го отворите Excel. Сепак, оваа датотека е стандардно скриена. За да видите дали е таму или не, треба да го откриете. Мора да ја откријат личната работна книга за да ги уредите сите макроа зачувани во неа.

📌 Чекори

Прво, кликнете на Преглед таб. Од групата Прозорец , изберете го копчето Откриј .

После тоа, ќе видите Откријте го дијалогот.

Изберете ја личната работна книга и кликнете на OK .

Конечно, ќе ја видите личната работна книга со макроа во неа. Сега, можете да уредувате макроа кога сакате.

Прочитајте повеќе: [Реше:] Не можам да уредувамМакро на скриена работна книга (2 лесни решенија)

2 начини за уредување макроа во Excel

Навистина е прилично лесно да се уредуваат макроата во Excel. Ако имате овозможено макроа, можете да го отворите уредникот VBA во секое време. Потоа можете да го уредите.

Ќе ви обезбедиме два начини за уредување на макроата. Ајде да ги видиме еден по еден.

1. Кратенка на тастатура за уредување VBA макроа во Excel

Ако сте навикнати да работите со кратенки на тастатурата и сакате да ја направите вашата операција побрзо, ова ќе биде метод за вас. Ви прикажуваме две кратенки на тастатурата за да отидете до уредникот VBA . Можете да изберете кој било од нив, зависи од вас.

1.1 Кратенка на тастатура за отворање на дијалог прозорец за макроа

Оваа кратенка на тастатура ќе отвори прозорец за дијалог за макро. Оттаму, можете да изберете какви било макроа и да уредувате.

📌 Чекори

Прво, притиснете Alt+F8 на вашата тастатура. Ќе се појави дијалог-кутија за макро.

Сега, изберете кое било макро од списокот Име на макро .

<. 0>

Кликнете на Уреди .

После тоа, ќе ве однесе до VBA уредникот .

Конечно, од VBA уредникот , можете да ги уредувате макроата според вашата потреба.

Прочитајте повеќе: Како да го уредите полето за име во Excel (уреди, менувај опсег и бришење)

Кратенка на тастатура 1.2 за директно отворање на уредникот VBA

Ако сте ја добиле работната книгаод други извори, мудро е да се уредуваат макроата следејќи го претходниот метод. Но, ако ова е ваша работна книга, можете да го следите овој едноставен метод.

Ги знаете сите имиња на модулите и макроата на вашата работна книга, нели? Значи, можете да отидете на кој било модул во секое време и да ги уредувате макроата.

📌 Чекори

Прво, притиснете Alt+F11 .

Ќе го отвори VBA уредникот. Сега, изберете го вашиот модул. Кликнете двапати на него.

Сега, вашиот VBA уредник е отворен и можете лесно да ги уредувате макроата.

Прочитајте повеќе: 22 макро примери во Excel VBA

2. Користење на командата за макроа во Excel за уредување на VBA кодови

Ако сте личност која сака да работи со кориснички интерфејси, овој е за вас. Има копче Macros во лентата View на Microsoft Excel. Од таму, можете да го отворите полето за дијалог Macro и да ги уредувате макроата. Ајде да видиме чекор по чекор.

📌 Чекори

Прво, одете на картичката Преглед . Ќе го видите копчето Macros десно.

Кликнете на Macros. После тоа, ќе се отвори полето за дијалог Macro .

Изберете кое било макро од името на макрото листа.

Кликнете на Уреди .

Еве го, избраното макро. Сега, можете да започнете со уредување.

Прочитајте повеќе: Како да доделите макро на копче во Excel

Слични читања

  • VBA макро за бришење ред ако ќелијата содржи вредност во Excel (2 методи)
  • Како да ја уредите ќелијата во Excel со тастатура (4 практични методи)
  • 7 решенија за сиви изменети врски или промена на изворната опција во Excel
  • Како да уредите ќелија во Excel без двојно кликнување (3 лесни начини)

Тестирајте ги макроата по уредувањето: дебагирајте и стартувајте

До овој момент, разговаравме како да го отворите уредникот VBA за уредување макроа во Excel. Во овој дел, ќе уредиме макро и ќе го тестираме.

Ви обезбедивме работна книга за вежбање. Од таа работна книга, ќе го уредиме макрото.

Погледнете ја оваа база на податоци:

Тука, имаме неколку празни ќелии во базата на податоци . Нашата цел беше да ги пополниме тие празни ќелии со зборот „ Немажени “.

Ова беше нашиот VBA код:

3021

Откако го имплементиравме тој код, нашиот резултат беше како следнава слика од екранот:

Сега, ќе го уредиме тоа. Во овој случај, ќе ги пополниме празните ќелии со зборот „ Самократно

📌 Чекори

Прво, притиснете Alt+F8 на вашата тастатура. Ќе се појави макро дијалог-кутија.

Изберете FindNext_empty_value

Потоа, кликнете на Уреди .

После тоа, уредникот VBA ќе отворени. Сега, ќе донесеме едноставна промена овде. Го отстранивмеЗборот „ Невенчан “.

Сега, од лентата со мени Отстранување грешки , изберете Компајлирај VBAProject .

После тоа, ќе покаже грешка бидејќи не дадовме никаква вредност.

Сега, сменете го во „ Единствен “ како следнава слика од екранот.

Повторно, од лентата со мени Debug , изберете Compile VBAProject . Овој пат нема да има грешка. Сега, зачувајте ја датотеката.

Повторно, притиснете го копчето Alt+F8 на вашата тастатура. Изберете FindNext_empty_value

Потоа, кликнете на Изврши .

Во полето Search Value, оставете го полето празно додека бараме празни ќелии.

Изберете го опсегот на ќелиите на вашите податоци.

Потоа, кликнете на OK .

Како што можете, видете дека успешно го уредивме нашиот код и ова е работи добро.

Прочитајте повеќе: Како да уредите именуван опсег во Excel

💬 Работи што треба да ги запомните

✎ Ако не добивајте ја датотеката Excel со овозможена макро од доверлив извор , не овозможувајте макро содржината. Може да има злонамерни кодови .

✎ Направете копија од VBA макро за да можете лесно да ги наоѓате шифрите во иднина секогаш кога ќе ви треба.

Заклучок

Како да заклучиме, се надевам дека ова упатство ви обезбеди корисно парчезнаење за уредување макроа во  Excel. Ви препорачуваме да ги научите и да ги примените сите овие упатства во вашата база на податоци. Преземете ја работната книга за вежбање и пробајте ги сами. Исто така, слободно дајте повратни информации во делот за коментари. Вашите вредни повратни информации не одржуваат мотивирани да создаваме вакви упатства. Не заборавајте да ја проверите нашата веб-локација Exceldemy.com за различни проблеми и решенија поврзани со Excel.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.