Како да го промените редоследот на колоните хоризонтално во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Променувањето на редоследот едноставно значи замена на вредностите на колоните. Затоа, покажува дека последната ставка во колоната треба да биде првата вредност во спротивен редослед, следната до последната треба да биде втората вредност и така натаму, при што првата вредност во превртената колона е првата вредност. Хоризонталната положба се дефинира како рамна или рамна нормална на рамнината површина; под правилен агол на нормалната. Во оваа статија, ќе покажеме неколку различни ефективни начини за менување на редоследот на колоните хоризонтално во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга и да вежбате со нив.

Обратен редослед на колони хоризонтално.xlsm

3 ефективни методи за обратен редослед на колони хоризонтално во Excel

Додека работиме со Microsoft Excel , можеби ќе треба да ја преуредиме или преуредиме базата на податоци што ја направивме претходно. Можеме да го направиме ова со креирање на базата на податоци повторно со потребниот редослед. Но, оваа работа одзема многу време. Excel има некои неверојатни карактеристики и алатки, а исто така и некои вградени формули за да ја завршите оваа работа само со неколку кликања.

На пример, ќе ја користиме следната база на податоци која содржи некои имиња на производи и цената на производите. Сега, треба да ги преуредиме колоните така што ќе ги превртиме и потоа ќе ги ставиме во хоризонтален редослед.

1. Вметни Подреди & засилувач; Транспонирајте ги командите во обратна насокаХоризонтален редослед на колони во Excel

Подреди е фраза што се користи за да се опише чинот на подредување на податоците во одреден редослед за да се олесни собирањето податоци. Додека ги подредувате податоците во табела, можете да ги преуредите податоците за брзо лоцирање на податоците. За подредување регион или листа на податоци може да се користат било или повеќе полиња со податоци. Excel ја има командата за сортирање за да ги преуреди податоците. Ќе ја користиме командата сортирање за да ги смениме податоците.

Transpose генерира нов извор на податоци при што редовите и колоните на почетниот документ со податоци се менуваат. Веднаш генерира нови имиња на променливи и обезбедува листа на ознаки за нови вредности. Excel ја има функцијата транспонирање со која ќе ја направиме колоната по хоризонтален редослед.

За ова ни треба помошна колона која ќе ни помогне да разбереме дека колоните се обратни.

Ајде да ги следиме процедурите за користење на функцијата за сортирање и транспонирање во ексел за да го смениме редоследот на колоните хоризонтално.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја помошната колона за да видите што ќе се случи откако ќе ја користите командата за сортирање.
 • Второ, одете во картичката Податоци од лентата на вашата табела.
 • Трето, од Сортирај & засилувач; Филтер категорија, кликнете на иконата прикажана на сликата подолу.

 • Ова ќе отвори Предупредување за подредување дијалог .
 • Потоа, од „ Што сакате да правите? “, изберете Проширете го изборот .
 • Понатаму, кликнете на копчето Подреди за да ги подредите совршено.

 • Со тоа, можете да видите дека колоните сега се само обратни.

 • Помошната колона повеќе не ни треба , па избришете ја помошната колона.
 • Сега, изберете ја целата база на податоци и копирајте ги со притискање на кратенката на тастатурата Ctrl + C .
 • Потоа, одете на Почетна табула на лентата.
 • Од категоријата Табла со исечоци , кликнете на паѓачкото мени Вметни .
 • И, изберете Залепете специјално .

 • Алтернативно, можете да кликнете со десното копче на избраната ќелија каде што сакате да ја ставите хоризонталната обратна страна нарачајте колони и изберете Залепете специјално .
 • Наместо да го правите ова, едноставно можете да ја користите кратенката на тастатурата Ctrl + Alt + V за да го отворите Залепи Специјален дијалог .

 • Ова ќе го прикаже полето за дијалог Залепи специјално .
 • Сега, штиклирајте го полето Пренеси и кликнете ck на копчето OK за да го завршите процесот.

 • Или, можете само да кликнете на иконата прикажана на екранот за да ги направите колоните во хоризонтален редослед.

 • И, конечно, можете да го видите посакуваниот редослед. Со само следење на горенаведените чекори, можете хоризонтално да го промените редоследот на колоната.

Прочитајте повеќе: Како да се транспонираат редовите во колони воExcel (5 корисни методи)

Слични читања

 • Како да се транспонираат редови во колони врз основа на критериуми во Excel
 • Excel Power Query: Транспонирајте редови во колони (Водич чекор-по-чекор)
 • Како да се транспонираат редови во колони користејќи Excel VBA (4 идеални примери)
 • Транспонирајте повеќе колони во една колона во Excel (3 практични методи)

2. Обратен редослед на колони хоризонтално со функции на Excel

Можеме да користиме вградени функции на Excel за да ја преуредиме базата на податоци во обратен редослед на колоните хоризонтално. Ќе видиме два различни пристапи со формулата.

2.1. Примени INDEX & засилувач; Функции TRANSPOSE

Прво, ќе ја користиме комбинацијата од функциите INDEX , ROWS и COLUMNS за да ги смениме колоните. Функцијата INDEX дава резултат или референци на резултат од табела или опсег на вредности. Функцијата ROWS и COLUMNS се функции за пребарување/референца во Excel. Потоа, ќе ја користиме функцијата TRANSPOSE , вертикален опсег на ќелии се враќа како хоризонтален опсег од оваа функција. Ајде да ги погледнеме процедурите за користење на формулите.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, ќе ги дуплираме колоните покрај оригиналните колони со што ќе ја задржиме ќелијата вредноста празна за да видите дали формулата работи правилно.
 • Потоа, изберете ја ќелијата E5 и ставете ја следната формула вотаа ќелија.
=INDEX($B$5:$C$8,ROWS(B5:$B$8),COLUMNS($B$5:B5))

 • Потоа, притиснете Enter на тастатурата.

 • Повлечете ја Рачката за пополнување надолу за да ја дуплирате формулата во опсегот. Или, за да го Автоматско пополнување опсегот, кликнете двапати на симболот Плус ( + ).

 • Понатаму, за да ја реплицирате формулата низ опсегот, повлечете ја Рачката за пополнување надесно.

 • И, конечно, ќе можете да видите дека колоните сега се обратни.

🔎 Како функционира формулата?

 • КОЛУМНИ($B$5:B5): Пребарајте и вратете го бројот на колоната на одредената референца на ќелијата.
 • ROWS(B5:$B$8): Го бара и го враќа бројот на редови во секоја референца или низа.
 • ИНДЕКС($B$5:$C$8 ,ROWS(B5:$B$8),COLUMNS($B$5:B5)): Ова ќе го земе целиот опсег на податоци, а потоа ќе ги преврти колоните.
 • Сега , треба да ги поставиме колоните во хоризонтален редослед. За ова, изберете ќелија каде што сакате да ја преуредите базата на податоци.
 • Потоа, заменете ја формулата.
=TRANSPOSE(E4:F8)

 • Притиснете Enter . И формулата ќе се прикаже во лентата со формули.
 • На крај, го добивте добиениот редослед.

2.1. Користете SORTBY & засилувач; Функции TRANSPOSE

Второ, ќе ги комбинираме функцијата SORTBY и функцијата ROWS за да го добиеме обратниот редослед на колоните. НаФункцијата SORTBY ги сортира елементите на регионот или низата користејќи формула и елементи од друг регион или опсег. Потоа, повторно ќе ја користиме функцијата TRANSPOSE за да ги направиме колоните во хоризонтален редослед. Ајде да ги следиме чекорите подолу.

ЧЕКОРИ:

 • Исто така, во претходните методи, копирајте ги колоните без вредност за да ги споредите колоните.
 • Потоа, внесете ја следнава формула таму.
=SORTBY($B$5:$C$8,ROW(B5:B8),-1)

 • Понатаму, за да ја завршите операцијата притиснете го копчето Внесете клуч.

🔎 Како функционира формулата?

 • ROW(B5:B8): Ова ќе го провери и земе бројот на редови во секоја референца или низа.
 • SORTBY( $B$5:$C$8,ROW(B5:B8),-1): Подреди го опсегот со превртување на сите, -1 ќе го стави резултатот во целиот опсег на ќелии.
 • Сега можете да видите дека колоните сега се во обратен редослед.
 • Понатаму, за да ги направите податоците во хоризонтален редослед, напишете ја формулата подолу.
 • <1 15> =TRANSPOSE(E4:F8)

 • Потоа, притиснете Enter за да го видите резултатот.

 • И, тоа е тоа. Можете да го видите посакуваниот резултат на вашата табела.

Прочитај повеќе: Како да се транспонираат колони во редови во Excel (6 методи)

3. Примени VBA макро за обратен редослед на колони хоризонтално во Excel

Со Excel VBA , корисниците можат лесно да го користат кодот кој делува какоексел менија од лентата. Можеме да го користиме Excel VBA за да го промениме редоследот на колоните хоризонтално со само пишување едноставен код. Ајде да ги погледнеме чекорите за користење на кодот VBA за правилно извршување на работата. За ова, ја користиме истата база на податоци како претходно.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, одете на Програмерска картичка од лентата.
 • Второ, од категоријата Code , кликнете на Visual Basic за да го отворите Visual Basic Editor . Или притиснете Alt + F11 за да го отворите Visual Basic Editor .

 • Наместо да го направите ова, можете само да кликнете со десното копче на вашиот работен лист и да отидете на Прегледај код . Ова исто така ќе ве однесе до Уредувач на Visual Basic .

 • Ова ќе се појави во Уредникот на Visual Basic каде го пишуваме нашиот код за да создадеме табела од опсег.
 • Следно, копирајте го и залепете го VBA кодот прикажан подолу.

VBA Код:

8458
 • Потоа, извршете го кодот со кликнување на копчето RubSub или притискање на кратенката на тастатурата F5 .

 • Ова ќе се појави во прозорец што го направивме со пишување на неколку линии со код. Прозорецот ќе ги побара опсезите. Изберете ги опсезите, а потоа кликнете OK за да ја завршите постапката.

 • И, можете да видите дека колоните со податоци се сега во обратен хоризонтален редослед.

VBA кодОбјаснување

2708

Овде, ја започнуваме постапката и ја именуваме постапката Обратна_Колони_Хоризонтално . Потоа, само декларирајте ги имињата на променливите што ни требаат за да го извршиме кодот.

6156

Овие линии го прават прозорецот, кој ќе бара опсези што сакаме да ги смениме. Таму го дефинираме полето за наслов како Обратна колона и името на полето како Опсег .

6638

Овој блок код ги менува колоните.

4684

Линијата на кодот ги прави колоните во хоризонтален редослед.

Прочитај повеќе: VBA за транспонирање повеќе колони во редови во Excel (2 методи)

Заклучок

Горените методи ќе ви помогнат да Оризонтално да го промените редоследот на колоните во Excel . Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ако имате какви било прашања, предлози или повратни информации, ве молиме кажете ни во делот за коментари. Или можете да фрлите поглед на другите наши статии во блогот ExcelWIKI.com !

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.