Како да направите листа за валидација на податоци од табелата во Excel (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Кога се вметнуваат нови елементи на дното на табелата Excel , таа динамично се проширува. Табелите се една од најефикасните карактеристики во алатникот на корисникот на Excel само поради оваа способност. Списокот за валидација на податоци се користи за задржување на Табела податоците од Грешка . Но, треба да го ажурираме списокот Потврда на податоци додека додаваме нови податоци во Табела . Во ова упатство, ќе ви покажеме како да направите динамична листа Excel за валидација на податоци од табелата.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Валидација на податоци од Table.xlsx

3 ефективни начини да направите листа за валидација на податоци од Табела во Excel

На сликата подолу, има примерок збир на податоци за да се примени списокот за валидација.

За да го направите ова, генерално, ќе ја отвориме Валидација на податоци опција од јазичето Податоци .

Потоа, ќе ја избереме опцијата Листа како Дозволи и ќе го напишеме името на табелата со заглавието ( Табела179[Состојби] ).

Но нема да работи. Ќе го прикаже ова поле за пораки како што е прикажано на сликата подолу. Ќе користиме три пристапи за да го решиме проблемот. Прво, ќе примениме референци на ќелиите, потоа именуван опсег, и на крај, функцијата INDIRECT ќе биде доделена на листата Потврда на податоци .

1. Примени референци на ќелии воСписок за валидација на податоци од Табела во Excel

За примена на директни референци на ќелиите во списокот Потврда на податоци , следете ги наведените чекори подолу.

Чекор 1:

 • Одете во јазичето Податоци и изберете Валидација на податоци.
 • Изберете ја листата во Дозволи.

Чекор 2:

 • Во Изворот кутија, изберете го опсегот B5:B11 без заглавјето во Табела .
 • Конечно, притиснете Enter .

Чекор 3:

 • Затоа, ќе се појави вашата паѓачка листа Потврда на податоци .

Чекор 4:

 • Сега, додајте напишете дополнителен елемент „Тексас“ на дното на табелата.

Чекор 5:

 • Како резултат на тоа, „Тексас“ се додава во Валидација на податоци

Прочитајте повеќе: Креирајте паѓачка листа за валидација на податоци со повеќекратен избор во Excel

2. Користете именуван опсег во списокот за валидација на податоци од Табела во Excel

Можете да примените име на опсегот во Табела . За да креирате листа Потврда на податоци со именување на табелата, следете ги упатствата подолу.

Чекор 1:

 • Изберете ќелиите во опсегот без Заглавие на табела .

Чекор 2:

 • Потоа, кликнете на картичката Формули .
 • Кликнете на ИмеМенаџер.

Чекор 3:

 • Потоа, кликнете на Ново .

Чекор 4:

 • Впишете кое било име што сакате да го воведете, имаме напишано „Именуван_опсег“ .
 • Притиснете Enter .

Чекор 5:

 • Во полето Извор за валидација на податоци , напишете го следново име.
=Named_Range

Чекор 6:

 • Конечно, притиснете Enter за да ја видите листата.

Чекор 7:

 • Во долната ќелија од табелата, напишете „Тексас „ .

Чекор 8:

 • Затоа, Опцијата „Тексас“ ќе се додаде во паѓачката опција.

Прочитајте повеќе: Како да се користи Именуван опсег за листа за валидација на податоци со VBA во Excel

Слични читања

 • Како да се примени повеќекратна валидација на податоци во една ќелија во Excel (3 примери)
 • Опаѓачка листа за валидација на податоци на Excel со филтер (2 примери)
 • Автоматско комплетирање податоци Паѓачка листа за валидација во Excel (2 методи)
 • Валидација на податоци на Excel само алфанумерички (со употреба на прилагодена формула)
 • Потврда на податоци на Excel врз основа на друга Вредност на ќелија

3. Вметнете ја функцијата INDIRECT во списокот за валидација на податоци

Покрај тоа, можеме да користиме функции во полето Data Validation. Ќе ја примениме функцијата INDIRECT во Валидација на податоциИзвор поле. Функцијата INDIRECT се користи за пронаоѓање на опсегот на одреден текст. Го враќа опсегот под одредена вредност на ќелијата. За да ја примените функцијата, следете ги чекорите подолу.

Чекор 1:

 • Во која било ќелија, напишете „ = “ еднакво на потпишете и изберете го опсегот.
 • Копирајте го името на опсегот „ Табела18[Состојби] “.

Чекор 2:

 • Потоа, напишете ја следната формула со ИНДИРЕКТЕН
=INDIRECT("Table18[States]")

Чекор 3:

 • Конечно, притиснете Enter за да видите списокот.

Чекор 4:

 • Вметнете текст на дното на табелата.

Чекор 5:

 • Затоа, ќе се додаде во Список за валидација на податоци автоматски.

Прочитајте повеќе: Excel VBA за создавање листа за валидација на податоци од Array

Заклучок

Конечно, се надевам дека имате подобро разбирање за тоа како да креирате листа за валидација на податоци во Excel од табела. Сите овие стратегии треба да се имплементираат додека се едуцирате и вежбате со вашите податоци. Испитајте ја книгата за вежбање и применете го она што сте го научиле. Ние сме инспирирани да продолжиме да испорачуваме вакви програми поради вашата ценета поддршка.

Ако имате какви било прашања, ве молиме не двоумете се да не контактирате. Ве молиме споделете ги вашите размислувања во делот за коментари подолу.

Персоналот на Exceldemy ќеда се вратиме кај вас што е можно поскоро.

Останете со нас и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.