Како да поставите празно место во Excel (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во повеќето канцелариски апликации додавањето нова линија, став или празно место не е проблем. Но, Microsoft Excel е различен во овој случај. Ќе видиме како да ставиме празно место во Excel во 3 различни методи. За ваше подобро разбирање, ќе користиме примерок од базата на податоци.

Преземете ја работната книга за вежбање

Обезбедете проред надолу.xlsx

3 начини да се намали празно место во Excel

Во оваа статија, ќе видиме кратенка , потоа формула и Најди и замени опција за празно место во Excel .

Метод 1: Користење на кратенка до празно место во Excel

Како што можете да видите, имаме информации за некои филмови, но информативните реченици се во една ќелија прикажана како линија. Ги сакаме овие информации во таа специфична ќелија, но во различни параграфи.

Чекори:

 • Двоен клик на ќелијата C5 и кликнете пред текстот 1994 како што сакаме да го ставиме празно и притиснете ALT+ENTER .

 • Како како резултат, линијата ќе се пресели во следниот пасус, овој пат повторно притиснете ALT+ENTER покажувајќи го курсорот пред зборот Американски .

 • Потоа, притиснете го копчето ENTER и го добиваме следниот резултат.

 • Она што треба да го направиме сега е Прилагодување на висината на редовите , рачно или со двоен клик на границата на редот.

Тоа е тоа . Лесно.

ЧитајтеПовеќе: Како да додадете простор помеѓу текстот во ќелијата на Excel (4 лесни начини)

Метод 2: Намалете го просторот користејќи ја формулата

Кога имаме Текст во различни колони, но сакаме да ги прикажеме во една ќелија во различни параграфи со растојание надолу, можеме да го користиме овој метод. Да претпоставиме дека имаме база на податоци како на сликата подолу. Ќе ја користиме функцијата CHAR овде за придружување текст .

Чекори:

 • Прво, кликнете на ќелијата F5 и напишете ја следнава формула.
=A2&CHAR(10)&B2&CHAR(10)&C2&CHAR(10)&D2&CHAR(10)&E2

CHAR(10) означува прекин на линијата. Овде, го споивме текстот со прекин на линијата на празно место во крајниот резултат.

 • Сега, притиснете го копчето ENTER .

 • Она што треба да го направиме сега е, само одете во ДОМА > Wrap Text .

 • Резултатот ќе го добиеме на следниов начин.

 • Сега, можеме да влечеме надолу до Автоматско пополнување остатокот од серијата.

 • По прилагодувањето на висината на редовите нашиот конечен резултат ќе биде како сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да додадете празен простор користејќи формула на Excel (6 Методи)

Слични читања

 • Како да додадете простор помеѓу броевите во Excel (3 начини)
 • Додавање простор помеѓу редовите во Excel
 • Како да се распоредат рамномерно меѓу редовите во Excel (5 методи)

Метод 3: простор Долу во Excel по специфичен знак

Друг лесен начин за намалување на празно место во Excel е опцијата Најди и замени . Ќе ја користиме таа опција за да ставиме празно место по одреден знак во Excel.

Чекори:

 • Прво, изберете го опсегот на податоци и притиснете CTRL+H и дијалог поле ќе се појават. Во дијалог полето ќе напише запирка ( , ) во полето Најди што и притиснете CTRL+J во полето Замени со .

Овде, ги заменуваме сите запирки со прекин на линијата >

 • Конечно, прилагодете ги височините на редовите и нашиот резултат ќе биде подготвен.

Прочитајте повеќе: Како да се најде и замени простор во Excel (5 методи)

Дел за вежбање

Единствениот најважен аспект за навикнување на овие брзи пристапи е практиката. Како резултат на тоа, прикачивме работна книга за вежбање каде што можете да ги практикувате овие методи.

Заклучок

Тоа е сè за статијата. Ова се 3 различни методи за тоа како да се намали празно место во Excel. Врз основа на вашите преференции, можете да ја изберете најдобрата алтернатива. Ве молиме оставете ги во областа за коментари доколку имате какви било прашања или повратни информации.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.