Како да се групирате по недела и месец во стожерната табела на Excel (со лесни чекори)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работиме со Microsoft Excel, понекогаш треба да ги групираме податоците по недела и месец во Pivot Table . Групирањето податоци по недела и месец во Excel Pivot Table е лесна задача. Ова е исто така задача за заштеда на време. Денес, во оваа статија, ќе научиме три брзи и соодветни чекори за ефективно групирање по недела и месец во Excel Pivot Table со соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Групи по недела и месец во Pivot Table.xlsx

3 соодветни чекори за групирање по недела и месец во Excel Pivot Table

Да претпоставиме дека имаме голем работен лист во Excel кој содржи информации за неколку продажни претставници на Armani Group . Името на продажните претставници, Датумот на нарачка, и приходот заработен од продажните претставници се дадени во колоните B, C, и F соодветно. Од нашата база на податоци, ќе се групираме по недела и месец во Стожерна табела. За да го направиме тоа, прво, ќе ги пресметаме месецот и неделата од Датумот на нарачка користејќи ги ТЕКСТ и WEEKNUM функции. После тоа, ќе се групираме по недела и месец во Стортната табела во Excel. Еве преглед на збирката податоци за денешната задача.

Чекор 1: Пресметајте го бројот на недели иМесеци од датумот

Во овој дел, ќе ги пресметаме месецот и неделата со користење на TEXT и WEEKNUM функции за групирање на стожерната табела по недела и месец. Ова е лесна задача и заштедува време. Ајде да ги следиме инструкциите подолу за да научиме!

 • Прво, изберете ја ќелијата D5 и запишете ја подолу функцијата TEXT за да ја пресметате Месец од Датумот на нарачка . Функцијата TEXT е,
=TEXT(C5, "mmmm")

 • Каде C5 е вредноста и mmmm е format_text на TEXT функцијата .

 • Откако ќе ја внесете формулата во Формула Лента , едноставно притиснете Enter на вашата тастатура. Како резултат на тоа, ќе го добиете излезот од TEXT Враќањето е „ Август “.

 • Оттука, autoFill функцијата TEXT на останатите ќелии во колоната D .

 • Сега, ќе го пресметаме бројот недела за да се групираме по недела и месец во стожерната табела. За да го пресметаме бројот на неделата, ќе ја примениме функцијата WEEKNUM . За да го направите тоа, прво, изберете ја ќелијата E5 и напишете ја подолу функцијата WEEKNUM за да го пресметате бројот на седмицата од соодветниот Датум на нарачка . Функцијата WEEKNUM е,
=WEEKNUM(C5)

 • Оттука, повторно, притиснете Enter на вашата тастатура. Какорезултатот, ќе го добиете излезот од НЕДЕЛАТА Излезот е „ 32 “.

 • Понатаму, Автоматско пополнување функцијата WEEKNUM на останатите ќелии во колоната E .

 • По завршувањето на горенаведениот процес и додавањето на приходите заработени од продажните претставници во колоната F , ќе можеме да ја креираме нашата база на податоци за да ја групираме стожерната табела на Excel по недела и месец.

Прочитајте повеќе: Како да групирате стожерна табела по месец во Excel (2 методи)

Слични читања

 • Како да се групираат датумите според филтер во Excel (3 лесни методи)
 • Excel Pivot Tabel Auto Групирање по датум, време, месец и опсег!
 • Како да се користи стожерната табела на Excel за да се групираат датумите по месец и година

Чекор 2 : Креирајте стожерна табела од дадена група на податоци

Во овој чекор, ќе создадеме Сточна табела за групирање на Стожерната табела по недела и месец. За да го направиме тоа, да ги следиме упатствата подолу за да научиме!

 • За групирање на Стожерната табела по недела и месец , прво, изберете ја целата ваша база на податоци, второ, од табулаторот Вметни , одете до,

Вметни → табели → Стожерна табела → Од табела/опсег

 • Како резултат на тоа, пред вас ќе се појави прозорец за дијалог Табела од табела или опсег . Од тој дијалог прозорец, прво, напишете „ Преглед!SBS4:$F$14 “ воПолето за пишување табела/опсег под Изберете табела или опсег Второ, проверете го Постоечкиот работен лист . Конечно, притиснете OK .

 • По завршувањето на горенаведениот процес, ќе можете да креирате стожерна табела која има е дадена на сликата подолу од екранот.

Прочитај повеќе: Како да се групираат датумите во стожерната табела (7 начини)

Чекор 3: Групирајте по недела и месец во Стожерна табела

По креирањето на Стожерната табела, ќе ја групираме Стожерната табела по недела и месец. Од нашата база на податоци, лесно можеме да го направиме тоа. Ајде да ги следиме упатствата подолу за да се групираме по недела и месец!

 • Прво, притиснете десен-клик на која било ќелија под Етикетите на редови како како резултат, пред вас ќе се појави прозорец. Од тој прозорец, изберете ја опцијата Group .

 • Оттука, се појавува дијалог прозорец со име Grouping нагоре. Од полето за дијалог Групирање , прво проверете го Почнува во и Завршува на Второ, изберете Денови и Месци под паѓачката листа По . Конечно, притиснете OK .

 • По завршувањето на горенаведениот процес, ќе можете да групирате Стартната табела до недела и месец која е дадена на сликата подолу од екранот.

Прочитајте повеќе: Excel Pivot Table Group по недела (3 соодветни примери)

Работи што треба да се запаметат

👉 Можете да ги користите Ctrl + Alt + F5 за да се освежат сите стожерни табели.

👉 За да креирате Стожерна табела, треба да ја изберете целата ваша база на податоци, второ, од картичката Вметни , одете на,

Вметни → Табели → Стожерна табела → Од табела/опсег

Заклучок

Се надевам дека сите соодветни методи споменати погоре ќе се групираат свртните табели по недела и месец сега ќе ве поттикнат да ги примените во вашите табели Excel со поголема продуктивност. Добредојдени сте слободно да коментирате доколку имате какви било прашања или прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.