Како да се користи поголем од или еднаков на оператор во формулата Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Excel , логичкиот оператор „поголем или еднаков на“ се користи за да се споредат две податочни ќелии со соодветен тип на податоци. Знакот „ >= “ се користи за означување на операторот поголем од еднаков. Во оваа статија, ќе погледнеме неколку примери за користење поголем или еднаков на оператор во формулата на Excel и ќе научиме како всушност го користиме овој оператор во нашиот работен лист.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга и да вежбате со нив.

Употреба на поголема или еднаква на.xlsx

7 Примери за користење поголем од или еднаков на оператор во Формулата на Excel

логичкиот оператор на Excel ни помага да ја поедноставиме нашата работа. Лесно можеме да споредиме две или повеќе вредности со тие оператори. Ајде да погледнеме неколку примери на excel поголем или еднаков на оператор.

1. Едноставна формула со поголема или еднаква на операторот

Можеме да го користиме операторот со едноставна формула за да споредиме два броја. Оттука, ќе го користиме податокот подолу. Податокот содржи имиња на некои ученици во колоната B , нивните оценки во колоната C , а ние ќе ги споредиме нивните оценки со ознаката за премин. Ако нивните оценки се поголеми или еднакви на проодната ознака 33 , само тогаш ќе покаже ТОЧНО во колоната D , во спротивно, ќе покаже НЕТОЧНО . Значи, да ги погледнеме чекорите за тоа како можеме да го користиме операторот воexcel.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата D5 , каде што сакаме да види дали ученикот е положен или не.
 • Второ, запиши ја едноставната формула со операторот „ >= “.
=C5>=33

 • Во ќелијата D5 , можеме да видиме дека резултатот е ТОЧЕН . Затоа што се совпаѓа со условот.

 • Сега, повлечете ја Рачката за пополнување надолу за да ги видите резултатите на секој ученик.

 • Конечно, можеме да видиме дека кој не го положил испитот.

2. Поголемо или еднакво на оператор со функција IF

За да го направиме резултатот поконкретен, сега ќе ја користиме функцијата IF . Ја користиме истата база на податоци како и претходно. Во овој момент, колоната D ќе се расплетува со резултат Поминете или Неуспешно . Ако оценките го исполнуваат условот, значи ако оценките се поголеми или еднакви на проодната ознака 33 , само тогаш ќе се гледа како Поминете . Сега, чекорите се наведени надолу.

ЧЕКОРИ:

 • Исто така, во горниот пример, изберете ја ќелијата каде што ќе се прикаже резултатот. Значи, ја избираме ќелијата D5 .
 • Потоа, ја споредивме ознаката за премин со нивните ознаки. Значи, треба да ја земеме колоната со ознаки во формулата. Сега, запишете ја формулата подолу.
=IF(C5>=33,"Pass","Fail")

 • Повторно, повлечете го Пополнете ја рачката на ќелијата D10 .

 • На крајот,резултатот е во колоната D . И ние лесно можеме да ги следиме оние кои паднале на испитите.

Прочитајте повеќе: Како да аплицирате „Ако е подобро Состојба отколку во Excel

3. Користење на функцијата COUNTIF со поголема или еднаква на операторот

Функцијата COUNTIF ќе го брои бројот на ќелии со условниот оператор („ >= “ ). Ајде да ги демонстрираме чекорите надолу.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да го видите резултатот.
 • Следно, отворете ја функцијата COUNTIF и изберете го опсегот C5:C10 .
 • Потоа, запишете ја формулата подолу.
=COUNTIF(C5:C10,">="&DATE(2022,2,1))

 • Притиснете Enter за да го видите резултатот.

Ние користиме функцијата DATE за споредба на податоците во колоната датум. Датумот е 01-02-2022 , па ако датумот на продажба е поголем или еднаков на датумите, ќе ги брои датумите. И резултатот е 4 .

4. Поголем или еднаков на оператор со формулата SUMIF

Функцијата SUMIF ќе го сумира вкупниот број на продажба ако е поголем или еднаков на 30 . Функцијата SUMIF е корисна за сумирање на вкупните броеви со услови. Ајде да посведочиме за чекорите за тоа како можеме да ја користиме функцијата SUMIF .

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, изберете ја ќелија каде што сакаме да го прикажеме вкупниот број на продажби.
 • Потоа, изложени на SUMIF функцијата во таа избрана ќелија.
 • Следно, земете го опсегот на ќелиите D5:D10 кој сакаме да го сумираме.
 • Сега, напишете надолу по формулата подолу.
=SUMIF(D5:D10,">="&30,D5:D10)

 • Потоа притиснете Enter за резултатот.

За да го споредите бројот со вкупниот број на продажба, користете го „ & “ пред да го отпишете споредениот број.

Прочитајте повеќе: „Не е еднаков на“ оператор во Excel (со 5 примери)

5. Формула Excel ИЛИ со поголема или еднаква на операторот

Ја користиме функцијата ИЛИ за да споредиме повеќе од два броја. За да ги споредиме броевите што користат поголем или еднаков на оператор, ја користиме базата на податоци подолу која содржи имиња на некои ученици со нивните оценки на Англиски и Математика . Сега, ако оценките за полагање се совпаѓаат со некоја од оценките, тогаш студентот ќе го смета како Положен на испитот.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, изберете ја добиената ќелија E5 .
 • Сега, обратете се на формулата подолу на таа ќелија.
=OR(C5>=33,D5>=33)

 • Притиснете Enter .

 • После тоа, повлечете го Пополнете ја рачката долу.

 • Конечно, ако некој од оценките од предметот го исполнува условот, тогаш ќе се врати ТОЧНО , инаку НЕТОЧНО.

Прочитај повеќе: Како да се изведат подобри од и Помалку отколку во Excel (5 методи)

6. Пријавете сеИ Формула која користи поголема или еднаква на операторот

Овој пат, ја користиме горната база на податоци. Во овој пример, ќе ја користиме функцијата AND за да ги споредиме оценките со оценките за премин. Ако оценките од двата предмети ги исполнуваат критериумите само тогаш студентот може да го положи испитот.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја добиената ќелија E5 .
 • Сега, запишете ја формулата подолу и притиснете Enter .
=AND(C5>=33,D5>=33)

 • Потоа, повлечете ја Рачката за пополнување надолу до ќелиите.

 • На крајот, враќа TRUE ако ги исполнува условите на функцијата AND , или во спротивно FALSE .

Прочитајте повеќе: Како да користите помалку од или еднакви на операторот во Excel (8 примери)

7. Споредување на текстуални вредности во формулата на Excel со поголема или еднаква на операторот

Во овој пример, ќе разгледаме како функционира поголем или еднаков на операторот на вредностите на текстот. Ако вредностите на текстот се големи, тоа значи дека е поголема вредност. Исто така, во ексел размислете дека претходната буква од азбуката е помала, а подоцнежните азбуки се поголеми.

ЧЕКОРИ:

 • Како и претходно, изберете ја ќелијата D5 .
 • Напишете ја формулата и притиснете Enter .
=B5>=C5

 • Можеме да го напишеме текстот директно користејќи „ ”. На пример, „Али“>=„али“ . И ќе се врати ТОЧНО .
 • Сега, повлечете ја Рачката за пополнување надолу.

 • Во крајот, конечно, ќе дозволиме да го видиме резултатот.

Работи што треба да се запаметат

 • Аритметика , споредбата, поврзувањето на текстот и референцата се четирите типа на оператори.
 • Поголема или еднаква на („ >= “) е оператор за споредба.
 • Ја враќа вредноста „ Точно “ ако е исполнет условот поголем од еднаков, во спротивно „ Неточно “.

Заклучок

Горените примери се упатства за употреба поголеми или еднакви на операторот. Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ако имате какви било прашања, предлози или повратни информации, ве молиме кажете ни во делот за коментари. Или можете да фрлите поглед на другите наши статии во блогот ExcelWIKI.com !

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.