Како да креирате паѓачка листа во Excel со повеќекратни селекции

 • Споделете Го Ова
Hugh West

До сега гледавме како да креирате паѓачки списоци во Excel. Денес ќе покажам како да креирате паѓачка листа со повеќе селекции во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Креирај паѓачка листа со повеќекратен избор.xlsm

чекор-по-чекор процедури за создавање паѓачка листа во Excel со повеќекратни селекции

Овде, имаме база на податоци со колона Име на книга која содржи некои имиња на книги. Нашата цел денес е да создадеме паѓачка листа врз основа на оваа база на податоци која зема повеќекратни селекции. Ќе ги прикажам постапките чекор-по-чекор во делот подолу.

ЧЕКОР 1: Креирајте паѓачка листа со користење на валидација на податоци

За креирање паѓачка листа со повеќе селекции, прво треба да креираме паѓачка листа. Ајде да одиме низ процедурите.

 • Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја креирате паѓачката листа. Избрав Ќелија D5 .

 • Следно, одете во картичката Податоци и изберете Валидација на податоци од лентата.

 • Потоа, од прозорецот Потврда на податоци , изберете Список во делот Дозволи и напишете ги ќелиите од опсегот чии податоци сакате да ги додадете на списокот во полето Извор .
 • Алтернативно, можете да кликнете на мала стрелка нагоре во делот Извор и изберете гоопсег на податоци од работниот лист.

 • Конечно, ќе видиме паѓачка листа создадена во Ќелија D5 .

Слични читања:

 • Како да направите паѓачка листа во Excel (независна и зависна )
 • Направете повеќекратен избор од паѓачката листа во Excel (3 начини)
 • Како да креирате зависна паѓачка листа во Excel
 • Креирај паѓачка листа во повеќе колони во Excel (3 начини)

ЧЕКОР 2: Овозможување на паѓачката листа за прифаќање повеќекратен избор со VBA код

Веќе ја создадовме паѓачката листа. Сега, време е да се подготви паѓачката листа за повеќекратни избори. Ќе користам 2 VBA шифри за да овозможам списокот да прифаќа повеќекратни селекции. Еден ќе прифати повторување на податоците, а друг нема да го прифати повторувањето на податоците.

Случај 1: VBA код за повеќекратни селекции со повторување

Во овој дел, ќе го покажам патот да креирате паѓачка листа со повеќекратни селекции што ќе бара повторување на податоците.

Ајде да одиме низ процедурите.

 • Прво, притиснете ALT + F11 за да го отворите прозорецот VBA .
 • Потоа, изберете Project Explorer . Исто така, двојно кликнете на листот каде што сакате да се заврши задачата.

 • Истовремено, ќе се отвори прозорец Code .
 • Потоа, напишете го следниот код во тоапрозорец.
3751

Забелешка: Во делот за код ( Ако Цел.Адреса = „$D$5“ Потоа ) наместо референцата на ќелијата $D$5, ја пишувате референцата на ќелијата каде што сте ја создале паѓачката листа.

 • Конечно, вратете се на работниот лист и ќе можеме да избереме повеќе елементи во паѓачката листа со повторување на истиот елемент.

Случај 2: VBA код за повеќекратно селекција без повторување

Во овој дел, ќе го покажам начинот на создавање паѓачка листа со повеќекратни селекции кои нема да бараат повторување на податоците .

Ајде да ги поминеме процедурите.

 • Прво, притиснете ALT + F11 за отворете го прозорецот VBA .
 • Потоа, изберете Project Explorer . Исто така, двојно кликнете на листот каде што сакате да се заврши задачата.

 • Истовремено, ќе се појави прозорец Code .
 • Потоа, напишете го следниов код во тој прозорец.
7605

Забелешка: Во делот за код ( Ако Target.Address = „$D$5“ Потоа ) наместо референца на ќелијата $D$5, ја пишувате референцата на ќелијата каде што сте ја создале паѓачката листа.

 • Конечно, вратете се на работниот лист и ќе можеме да избереме повеќе елементи во паѓачката листа без повторување на истиот елемент.

Заклучок

Користејќи го овој метод, можете да креирате паѓачка листа во Excel со повеќекратни избори. Дали имате прашања? Слободно кажете ни во делот за коментари. Посетете ја нашата веб-локација ExcelWIKI за повеќе статии во врска со Excel .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.