Како да множите редови во Excel (4 најлесни начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Множењето е секако честа и лесна задача во Excel . Честопати треба да множиме редови во Excel за да ја завршиме работата. Во оваа статија, ќе ви покажам како да множите редови во Excel на 4 начини. За секој начин, ќе разговарам за два случаи за ваша погодност.

Преземете ја работната книга за вежбање

H ow_to_Multiply_Rows_in_Excel_Workbook.xlsx

Ова е примерок за работна книга што ќе ја користам за да илустрирам како да множам редови во Excel . Еве, го имам бројот на работни денови за месец јануари на три индивидуални лица по име Џејмс , Адам, и Боб заедно со Работно време/Ден и Заработка/ Час . И ќе пресметам Работно време/месец и плата .

4 начини за множење редови во Excel

Ќе ви опишам како да множите редови во Excel на четири начини. Можете лесно да ги научите овие методи и да ги примените оние што ви се корисни.

1. Основен начин за множење редови во Excel

Во овој дел, ќе разговарам за основниот начин за множење редови во Excel.

1.1. Ред по ќелија

За да го најдете Работното време/месец , треба да ги помножите Работните денови и Работно време / ден . За ова,

Изберете ја ќелијата C6 инапишете ја следната формула.

=C5*$G$5 Ова ќе ги помножи вредностите на ќелиите C5и G5и како резултат ќе го добиете резултира во ќелија C6.

Мора да го ставите Знакот за долар за да користите апсолутна референца за ќелија за Cell G5 бидејќи треба да се помножат сите елементи на редот со оваа Ќелија .

Потоа, притиснете ENTER . Ќе го добиете работното време месечно во јануари за Џејмс .

Сега, користете ја Рачката за пополнување до Автоматско пополнување формулата до Ќелија E6 . Како последица на тоа, ќе ги најдете Работните часови месечно за Адам и Боб .

1.2. Ред по друг ред

Сега, ајде да погледнеме како да помножиме ред со друг ред . Во овој случај, ќе го помножам Работното време месечно со Заработката по час за да ја пресметам платата. За ова,

Прво, изберете C8 и напишете ја формулата.

=C6*C7 Така, ќе ја помножите ќелија C6 и ќелија C7 и резултатот ќе се појави во ќелија C8 .

Потоа, притиснете ENTER . Ќе ја добиете платата на Џејмс за месец јануари .

Потоа, користете ја Рачката за пополнување за Автоматско пополнување формулата до Ќелија E8 за да го завршите множењето.

Прочитај повеќе: Што еФормула за множење во Excel за повеќе ќелии? (3 начини)

2. Множете ги редовите во ARRAY

Можете да множите редови во Excel користејќи го ARRAY формула.

2.1. Ред по ќелија

Овде, ќе помножам повеќе вредности на ќелии од истиот ред со одредена вредност на ќелијата. За да го направите тоа, треба,

Прво, да го изберете опсегот на ќелиите по ваш избор.

Го избрав опсегот на ќелиите C5:E5 .

Потоа напишете ја формулата во лентата со формули или во избраната ќелија.

=C5:E5*G5 Потоа, наместо да притиснете ENTER , притиснете CTRL + SHIFT + ENTER . Како резултат на тоа, ќе ги видите Работните часови месечно за Џејмс , Адам и Боб одеднаш.

Тука, ќе го добиете множењето на ќелиите

G5 и C5 во ќелија C6 .

G5 и D5 во ќелија D6 .

➢ И, G5 и E5 во ќелија E6 .

Ќе ја видите кадравата заграда во лентата со формули како резултат на множење во ARRAY .

Слични читања

  • Како да се множи една ќелија со повеќе ќелии во Excel (4 начини)
  • да се множат колони во Excel (9 Корисни и лесни начини)
  • Како да множите две колони во Excel (5 најлесни методи)
  • Користете Multiply Sign во Excel (со 3 алтернативи Методи)

2.2. Ред по друг ред

Сега, ајде да помножиме повеќе вредности на ќелиите од два реда еден со друг. Да се ​​пресмета Платата со множење на Работни часови месечно и Заработка по час ,

Прво, изберете го опсегот на ќелиите C8 : E8 .

Потоа напишете ја следнава формула во лентата со формули .

=C6:E6*C7:E7 И притиснете CTRL + SHIFT + ENTER бидејќи тоа е формула низа . Следствено, Excel ќе ја врати Платата за Џејмс , Адам и Боб .

Тука ќе го добиете множењето на ќелиите

➤ Ќелиите C6 и C7 се во ќелија C8 .

➣ Ќелиите D6 и D7 се во ќелија D8 .

➢ И ќелиите E6 и E7 во ќелија E8 .

Повторно ќе се појават кадрави загради за извршување на множење во ARRAY .

Прочитајте повеќе: Како да множите повеќе ќелии во Excel (4 Методи)

3. Множете ги редовите користејќи ја функцијата PRODUCT

Можете и да множите редови користејќи ја функцијата PRODUCT .

0>Функцијата ПРОИЗВОД го враќа резултатот од множење на сите влезови.

Ако ќелиите A1 и A2 и двете содржат броеви, на пример, можете да ги помножите со формулата =PRODUCT(A1,A2) .

3.1. Ред по ќелија

Ајде да погледнеме како да множиме ред со клетка со користење на функцијата ПРОДУКТ . За да го дознаете Работното време месечно , треба да го помножите бројот на Работни денови (јан) и Работно време дневно . За ова,

Прво, изберете C6 и напишете ја следната формула,

=PRODUCT(C5,$G$5) Ова значи дека ја множите ќелијата C5 и ќелија G5 во ќелија C6 . Овде, користев Знак за долар што покажува Апсолутна референца на ќелија за да можам да користам Автоматско пополнување подоцна.

Притиснете ENTER , ќе се врати Работно време/месец од Џејмс .

Сега, користете ја Рачката за пополнување за Автоматско пополнување формулата до Ќелија E6 .

3.2. Ред по друг ред

Можете и да помножите ред со друг ред користејќи ја функцијата ПРОИЗВОД . Да претпоставиме дека сакате да ја добиете Платата со множење на Работното време месечно и Заработката по час . За ова,

Прво, изберете ќелија C8 и напишете ја следнава формула,

=PRODUCT(C6,C7) Ова значи дека ќе се множите ќелија C6 и ќелија C7 во ќелија C8 .

Потоа, притиснете ENTER . Ќе ја врати Платата на Џејмс за месец јануари .

Сега, користете го Пополнете рачка до Автоматско пополнување формулата до Ќелија E8 .

Прочитајте повеќе: Ако ќелијаСодржи вредност, а потоа множете се со помош на формулата на Excel (3 примери)

Слични читања

  • Како да множите колона со број во Excel (4 лесни методи)
  • Помножете се со проценти во Excel (4 лесни начини)
  • Како да множите колона во Excel со константа ( 4 лесни начини)
  • Помножете две колони и потоа сумирајте во Excel

4. Множете ги редовите користејќи Paste Special

Во овој дел, ќе разговарам за тоа како да се множат редовите во Excel со помош на Paste Special.

4.1. Ред по ќелија

Да претпоставиме дека сакате да пресметате Работни часови месечно со множење бројот на работни денови и Работно време дневно . За ова,

Прво, копирајте ги вредностите на C5:E5 па Залепете во C6:E6 .

Потоа, копирајте G7 .

Потоа, изберете го опсегот на ќелиите C6:E6 .

Потоа десен клик на глувчето . Ќе се појави A контекстуално мени . Изберете Вметни специјално оттаму.

Залепете специјално ќе се појави прозорец. Сега изберете Multiply .

Потоа, кликнете OK .

Излезот ќе биде вака каде што ги прикажува вкупните Работни часови/месец за Џејмс , Адам и Боб .

Форматирањето ќе биде како ќелија G7 како што ја залепивме ќелијата G7 во сите три ќелии .

4.2.Ред по друг ред

Сега, ќе видиме како да помножиме ред со друг ред со помош на Вметни специјално . Да претпоставиме дека сакате да ја пресметате вкупната плата со множење на Работно време месечно и Заработка по час .

За ова,

Прво, копирајте ги C6:E6 потоа Залепете во C8:E8 .

Потоа, Копирај C7:E7 .

Потоа, изберете ја ќелијата опсег C8:E8 . Потоа десен клик на глувчето . Ќе се појави контекстно мени . Изберете Залепете специјално од таму.

Како резултат на тоа, ќе се појави прозорец Залепете специјално . Изберете Помножи од таму, потоа кликнете OK .

Множењето ќе се направи. Излезот ќе биде вака,

Прочитај повеќе: Формула за множење во Excel (6 брзи пристапи)

Работна тетратка за вежбање

Множењето на редови во Excel несомнено е лесно. Сепак, најзначајниот факт за да ја совладате задачата е да вежбате. Затоа приложив лист за вежбање.

Заклучок

Во оваа статија се обидов да објаснам како да множите редови во Excel на четири можни наједноставни начини. Ќе бидам неизмерно воодушевен ако некој смета дека тоа е корисно. И на крај, ако некој сака да даде повратни информации, ве молиме кажете ни ги вашите размислувања во делот за коментари.

Excel withнас!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.