Како да направите табела за напредок во Excel (2 едноставни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Кога работите на извештаи, анализи и презентации, вообичаена работа за време на овој процес е да се направи табела за напредок во ексел. Со лесни зборови, табела за напредок е графичка претстава за следење на целите и напредокот. Тоа помага да се визуелизира целата цел на позначаен начин. Во оваа статија, ќе илустрираме 2 едноставни методи за тоа како да направите табела за напредок во ексел.

Преземете работна книга

Преземете ја примерокот на датотеката и вежбајте.

Табела за напредок.xlsx

2 едноставни методи за правење табела за напредок во Excel

Постојат 2 методи за правење табела за напредок во ексел- функцијата на ексел графиконите и условно форматирање . За да разговараме за двете, подготвивме база на податоци. Ги има информациите за добиените оценки на 5 студенти од вкупните оценки на испитот со напредок во проценти.

Ајде да ги погледнеме методите подолу и да направиме графикони за напредок од ова .

1. Вметнете ја функцијата за графикони на Excel за да направите графикон за напредок

Процесот за правење графикон за напредок со вметнување на функцијата за графикони на ексел е навистина брз и едноставен. Со овој метод можете да направите и столбест и дијаграм за крофни. Ајде да видиме како да го направиме ова.

1.1 дијаграм со ленти

Во овој дел, ќе направиме табела со лента за напредок со функцијата графикон во ексел. Следете ги чекорите подолу:

 • На почетокот, изберете опсег на ќелииB4:D9 .

 • Второ, одете во картичката Вметни и изберете Кластерска лента од опциите Табела со колони во делот Таграми .

 • По ова, ќе добиете вашата табела за напредок првично вака:

 • Сега ќе направиме некои прилагодувања за да ја направиме табелата за напредок приказлива.
 • Прво, изберете лентата Добиени ознаки во графиконот.
 • Потоа, десен-клик и изберете Форматирајте серии на податоци од Контекстното мени .

 • Потоа, направете ја Преклопување на серијата опцијата 100% во Форматирајте го таблата со серии на податоци .

 • Потоа, променете го типот Пополнете и Боја .

 • Заедно со тоа, сменете го типот Раграни како Цврста линија и Боја исто така.

 • Следува, изберете ја Хоризонталната оска и променете го опсегот Граници . Тука, минимумот е 4 а максимумот е 10 .

 • На крај, изберете Внатрешен крај од опциите Етикета со податоци во делот Елементи на графиконот .

 • Конечно, направивме табела за напредок користејќи ја табелата со столбови .

Забелешка: Можете да истражите повеќе опции за приспособување следејќи ги чекорите погоре.

1.2 Графикон со крофни

Користење на графиконитефункција, сега ќе создадеме табела за напредок користејќи ја опцијата табела за крофни . Следете ги чекорите подолу:

 • Прво, изберете го податоци од колоните B и E со притискање на Ctrl копче.

 • Потоа, одете во картичката Вметни и изберете Крофна меѓу Опции за Табела на пита во делот Табели .

 • Тоа е сè, ја имаме нашата табела за напредок .

 • По одредено прилагодување следејќи ги чекорите погоре, табелата за напредок изгледа вака:

Забелешка: Пита шемата работи на процент, затоа ги избравме само вредносните ќелии со тие информации.

Прочитај повеќе: Како да креирате лента за напредок во Excel (3 лесни методи)

Слични читања

 • Кружна шема на напредок во Excel како што никогаш досега не е видено
 • Како да направите табела за следење на напредокот во Excel (со лесни чекори)
 • Excel to Do List with Progress Tracker ( 4 соодветни примери)

2. Направете табела за напредок со условни формати ng во Excel

Друг корисен метод за да се направи табела за напредок во ексел е условно форматирање. Општо земено, условното форматирање е карактеристика во ексел за истакнување или нагласување некои ќелии или вредности врз основа на одредени услови кои се претежно различни од другите. Ајде да видиме какоработи во случај на лента со податоци и табела со крофни.

2.1 Лента со податоци

Следете ги чекорите подолу за да направите табела со ленти за да ја прикажете анализата на напредокот:

 • На почетокот, изберете ги вредносните ќелии каде што сакате да ја вметнете лентата.

 • Во вториот чекор, изберете го Условно форматирање во делот Стилови од табулаторот Дома .
 • Затоа, одете во Речки со податоци и изберете Повеќе правила од неговиот паѓачки дел.

 • По ова, Се појавува прозорец Ново правило за форматирање .
 • Во овој прозорец, форматирајте ги Тип и Вредноста на ќелиите.
 • Заедно со ова, можете да го промените Изгледот на лентата во овој прозорец и притиснете OK .

 • Конечно , нашата лента со податоци е прикажана како графикон за напредок во ексел.

2.2 Графикон за крофни

Процесот да се направи табела за напредок со условното форматирање е малку сложено. Затоа внимателно следете ги чекорите:

 • За да го започнеме процесот, треба да додадеме нова колона Услови во нашата постојна база на податоци.
 • Овде, во ќелиите F7 и F8 , го дадовме минималниот и максималниот опсег соодветно според кој ќе функционираат условите.

 • Сега, внесете која било вредност за напредок во ќелијата G5 какоова:
=E6

 • После ова, вметнете ја формулата IF базирана за условите на ќелиите F7 и F8 во ќелијата G7 .
=IF(AND(G5>F7,G5<=F8),G5," ")

Овде, формулата IF се користи за да се пресмета дали вистинската вредност е поголема или помала од минималните или максималните вредности. Од друга страна, Функцијата И помага да се процени вредноста во избраниот сет за да се оправда дали е точно или неточно врз основа на условот.

 • На крајот, вметнете формула MAX во ќелија G9 за пресметување на остатокот од вистинските и условните вредности.
=MAX(1,G5)-G5

 • Сега, изберете го опсегот на ќелии G7:G9 .

 • Потоа, одете во картичката Вметни и изберете Крофна од опциите Пита шема во делот Табели .

 • Конечно, можеме да ја видиме табелата за напредок .

 • После некои прилагодувања, изгледа вака:

Прочитајте повеќе: Како да креирате лента за напредок врз основа на друга ќелија во Excel ( 2 лесни начини)

Работи што треба да се запаметат

 • Табела за напредок не покажува никаква промена со текот на времето.
 • Во случај на условно форматирање за графиконот за крофни, може да видите само еден резултат од вредноста на ќелијата во исто време.
 • Ти e табела за напредок ги прикажува вредностите на една метрика.
 • напредокотграфиконот не покажува празни информации за ќелиите.

Заклучок

Во оваа статија, разгледавме 2 едноставни методи за тоа како да направите графикон за напредок во ексел. Кажете ни ги вашите повратни информации во делот за коментари. Најдете повеќе блогови поврзани со ексел во ExcelWIKI .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.