Како да се пресмета процентот на точност во Excel (3 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Оваа статија илустрира како да се пресмета процентот на точност во ексел. Можеби ќе треба да го пресметате процентот на точност на прогнозирањето на побарувачката за вашиот бизнис за да го реструктуирате моделот за предвидување или да ја подобрите неговата точност. Ова исто така може да стане неопходно при одредувањето дали купувањето производ по одредена дисконтна стапка е добра зделка. Можете лесно да ги направите потребните пресметки со некои едноставни формули во ексел во тие околности. Брзо разгледајте ја статијата за да дознаете како да ги добиете посакуваните резултати истакнати на следната слика.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете практиката работна книга од копчето за преземање подолу.

Процент на точност во Excel.xlsx

3 методи за пресметување на процентот на точност во Excel

Претпоставуваме дека ја имаат следната база на податоци. Ги содржи прогнозираните единици на побарувачка и единиците за фактичка побарувачка за некои производи. Сега сакате да го пресметате процентот на точност на прогнозата. Потоа следете ги методите подолу.

1. Пресметајте го процентот на точност со функцијата Excel ABS

Можете да ја користите функцијата ABS во ексел прво да се пресмета процентот на грешка. Потоа, одземањето на грешката од 1 ќе ви го даде процентот на точност.

 • Прво, внесете ја следната формула во ќелијата E5 како што е прикажано на следновослика.
=1-ABS(C5/D5-1)

 • Потоа, кликнете на иконата % за да го примените процентот формат на броеви.
 • Потоа, кликнете двапати на иконата Пополнете рачка или повлечете ја надолу за да ја примените формулата на ќелиите подолу.

Прочитајте повеќе: Како да се пресмета процентот на точност на прогнозата во Excel (4 лесни методи)

2. Пресметајте го процентот на точност со функцијата IF

Можете да ја замените ABS функцијата со IF функцијата во ексел за да го добиете истиот резултат.

 • Прво, применете го следново формула во ќелијата E5 како што е прикажано подолу.
=1-IF(C5>D5,(C5-D5)/D5,(D5-C5)/D5)

 • Следно, примени го процентот формат на броеви во таа ќелија со кликнување на иконата % од табулаторот Дома .
 • Потоа, примени ја формулата на сите ќелии подолу користејќи го Пополнете рачка икона.

Прочитајте повеќе: Ексел формула за пресметување на процентот на вкупниот износ (4 лесни начини)

Слични читања

 • Како да се пресмета улат обратен процент во Excel (4 лесни примери)
 • Како да се пресмета стапката на раст на бактерии во Excel (2 лесни начини)
 • Пресметајте го процентот во Excel VBA (вклучувајќи макро, UDF и UserForm)
 • Како да се пресмета процентуалната промена со негативни броеви во Excel
 • Како да се пресмета процентуално зголемување од нула во Excel (4 методи)

3. Користете MIN-MAXКомбинација за пресметување на процентот на точност во Excel

Алтернативно, можете да ги користите функциите MAX и MIN во Excel за тоа. Функцијата MAX ја враќа максималната вредност во опсег, додека функцијата MIN ја враќа минималната вредност.

 • Прво, внесете ја следната формула во ќелијата E5 .
=1-(MAX(C5:D5)-MIN(C5:D5))/D5

 • Второ, изберете го форматот на процентуалниот број користејќи го % Иконата како што е прикажано на сликата подолу.
 • На крајот, пополнете ги сите ќелии подолу со формулата користејќи ја иконата Рачка за пополнување .

<...

Може да наидете на некои грешки при пресметувањето на процентот на точност во Excel. Една од грешките се јавува кога податоците Прогноза се многу поголеми од вредноста Побарувачка . Ова резултира со негативен или нула процент на точност како што е прикажано на следната слика.

 • Во тој случај, посоодветно е да се пресмета процентот на грешка отколку точноста процент.

 • Од друга страна, ако вредноста Demand стане нула, тогаш excel ќе го покаже # DIV/0! Грешка како што е прикажано на сликата подолу.

Работи што треба да се запаметат

 • Мора да ја користите вистинската вредност ( Побарувачка ) воименителот во формулата додека го пресметувате процентот на точност.
 • Проверете дали сте ги користеле правилно заградите во формулите.

Заклучок

Сега знаете 3 различни начини како да се пресмета процентот на точност во ексел. Ве молиме известете ни дали овој напис ви помогна со вашиот проблем. Можете исто така да го користите делот за коментари подолу за дополнителни прашања или предлози. Посетете го нашиот блог ExcelWIKI за да истражите повеќе за ексел. Останете со нас и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.