Што е 3D референца во Excel (со 2 соодветни намени)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој туторијал објаснува што е референца 3D во ексел и како можеме да ја користиме. Исто така, ќе научиме како можеме да создадеме 3D формула за групирање на податоци во различни работни листови. 3D референцата на Excel е позната и како димензионална референца која е една од најголемите референтни атрибути на ќелии на Excel. Во оваа статија, ќе дадеме 2 примери за користење на 3D референца во ексел за да ви го разјасниме концептот.

Преземете ја работната книга за вежбање

Работната книга за вежбање можете да ја преземете од овде.

3D Reference.xlsx

Што е 3D референца во Excel?

Истата ќелија или збир на ќелии на многу работни листови се нарекува 3D референца во Excel . Тоа е едноставен и брз пристап за комбинирање на податоци од повеќе работни листови со иста структура. Можеме да користиме 3D референца во excel наместо функцијата Consolidate на Excel.

Генерирајте 3D референца во Excel

За да генерирате 3D референца во ексел на повеќе работни листови, ќе користиме генеричка формула. Формулата е дадена подолу:

=Function(First_sheet:Last_sheet!cell)

или,

=Function(First_sheet:Last_sheet!range)

За илустрирајќи ги примерите на овој напис, ќе ги примениме горенаведените формули во следната база на податоци. Од базата на податоци, можеме да видиме дека имаме податоци за продажба на различни продавачи за 3 години 2019 , 2020 и 2021 соодветно.

Ќе користиме 3D Референтна формула за пресметување на вкупниот износ на продажба за 3 години за секој продавач во друг лист со име Вкупно .

2 Соодветни употреби на 3D референца во Excel

1. Пресметајте вкупно од повеќе листови користејќи 3D референца во Excel

Во првиот пример, ќе видиме како можеме да го пресметаме вкупниот износ на продажба за 3 години во нов лист со име Вкупно . За да го извршиме овој метод, ќе ги следиме чекорите подолу.

ЧЕКОРИ:

 • За почеток, одете на листот со име Вкупно .
 • Покрај тоа, изберете ќелија C5 .
 • Понатаму, напишете ја следната формула во таа ќелија:
=SUM('2019:2021'!C5)

 • Сега, притиснете Enter .
 • Значи, во ќелијата C5 добиваме вкупната вредност на ќелијата C5 од сите работни листови помеѓу 2019 до 2021 .
 • Потоа, повлечете ја Рачката за пополнување алатка од ќелија C5 до C8 .
 • На крај, добиваме резултати како следнава слика.

Прочитајте повеќе: Како да користите SUM и 3D референца во Excel (детална анализа)

2. Користете 3D референца за да креирате графикон

Во вториот метод, ќе видиме како можеме да создадеме табела во ексел користејќи референца 3D . На следната слика, имаме сет на податоци за продажба. Користејќи ја оваа база на податоци како референца, ќе создадеме графикон во друг работен лист.

Ајде да ги видиме чекорите донаправете графикон користејќи референца.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, отворете нов празен лист со име Табела .
 • Второ, одете во табулаторот Вметни .
 • Трето, кликнете на паѓачкото мени „ Вметни колона или лента со дијаграм “.
 • Потоа, од од паѓачкото мени изберете опција за табеларна шема

 • Значи, горенаведеното дејство враќа празен графикон.
 • Потоа, кликнете со десното копче на празната табела и кликнете на опцијата Изберете податоци .

 • Покрај тоа, горната акција отвора ново поле за дијалог со име „ Изберете извор на податоци “.
 • Потоа, одете во изворниот работен лист со име Податоци . Изберете опсег на ќелии ( B4:C8 ) од тој работен лист.
 • Сега, кликнете на OK .

 • Конечно, можеме да ја видиме нашата посакувана табела на следната слика.

Прочитај повеќе: 3D референцирање & засилувач; Надворешна референца во Excel

Додадете нов лист на Excel во тековната референца на 3D ќелии

До сега знаеме дека 3D референцата во ексел инкапсулира повеќе работни листови истовремено време. Што ако сакаме да додадеме нов Excel лист на нашата постоечка референца. Во овој дел, ќе разговараме за тоа како можеме да додадеме ексел лист на нашата постоечка референца за ќелија. Следете ги чекорите подолу за да го извршите овој метод.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, додадете нов лист на крајот од последниот лист.

 • Следно, одете налистот Вкупно .
 • Потоа, изберете ја ќелијата C5 . Изменете ја претходната формула како следнава:
=SUM('2019:2022'!C5)

 • Сега, притиснете Enter .
 • Како резултат на тоа, во ќелијата C5 можеме да ја видиме вкупната вредност на ќелијата C5 од сите работни листови помеѓу 2019 до 2022 .
 • Потоа, повлечете ја алатката Рачка за пополнување од ќелијата C5 до C8 .
 • Конечно, добиваме резултати како следнава слика.

ЗАБЕЛЕШКА:

 • Ако додадете лист во првата точка, а потоа мораме да го измениме првиот аргумент на референтната формула.
 • Референтната формула автоматски ќе се ажурира доколку додадеме или избришеме кој било лист помеѓу двата референтни листови.

Работи што треба да се запаметат

 • Мораме да користиме ист тип на податоци во сите работни листови.
 • Ако работниот лист е преместен или отстранет, Excel сè уште може да се поврзе до прецизниот опсег на ќелии.
 • Резултатот исто така ќе се промени ако додадеме кој било работен лист помеѓу работниот лист за референцирање.

Заклучок

Во заклучок, фр По ова упатство, дознаваме што е 3D референцата во Excel . За да ги ставите на тест вашите вештини, преземете го работниот лист за вежбање вклучен во оваа статија. Ве молиме оставете коментар во полето подолу ако имате какви било прашања. Нашиот тим ќе се обиде да реагира на вашата порака што е можно побрзо. Во иднина, внимавајте на повеќеиновативни решенија Microsoft Excel .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.