Кратенка за спојување и центрирање во Excel (3 примери)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Од различни причини, треба да споиме последователни ќелии и да ја центрираме содржината во тие ќелии. Microsoft Excel ни овозможува да ги споиме ќелиите и да ги порамниме текстовите, броевите без оглед на содржината што е присутна во ќелиите на многу начини. Во оваа статија, ќе научите 3 кратенки за спојување и центрирање во Excel со практични примери.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете датотеката Excel од врската подолу и да вежбате заедно со него.

Кратенка за Merge And Center.xlsm

Зошто да се спојат & Центар?

Спојувањето ќелии значи спојување на одреден број ќелии вертикално или хоризонтално што ни овозможува повеќе простор за вметнување содржина. Првенствено, се спојуваат & засилувач; центарот се користи за креирање на насловна лента на табелите со податоци.

Спој и засилувач; центарот ја прави насловната лента визуелно попривлечна, а исто така има поголема смисла додека креирате табела со податоци во табела на Microsoft Excel.

3 Кратенки за спојување и Центар во Excel

1. Кратенка за спојување & засилувач; Центар во Excel

Погледнете ја сликата од екранот подолу. Имаме табела со податоци со колони со име Список на книги. Овде, насловот на табелата е Список на книги, кој се наоѓа само на една ќелија.

Но, можеме најдобро да го собереме насловот со тоа што ќе го ставиме во средината на двете колони. Ова може лесно да се направи со помош на Merge & Центар.

За да го направите насловот на табелата порамнет во центарот,

❶Прво изберете ги двете ќелии кои се спојуваат.

❷ Потоа притиснете го копчето ALT .

Во овој момент, ќе ги видите навестувањата за кратенките на тастатурата што се појавија како слика подолу:

Спојувањето на & засилувач; Командата Центар се наоѓа под менито Дома . Значи,

❸ Притиснете го копчето H за да го изберете менито Дома .

❹ Потоа притиснете M за да отидете на на Спојување & засилувач; Центар група.

По притискање на копчето M , ќе видите уште четири опции во врска со Спој и засилувач; центар.

❺ Притиснете C за да го примените Спој и засилувач; Центар команда на избраните ќелии.

Значи, копчињата за кратенки за Спојување & Центар се ALT > H > М > C . Откако ќе ги изберете ќелиите, треба да ги притиснете тие копчиња едно по друго. Кога ќе го притиснете последното копче кое е C , ќе видите дека текстот на насловот станал централно порамнет вака:

Прочитај повеќе : Како да се комбинираат ќелиите користејќи формула на Excel (6 методи)

2. Кратенка за спојување низ во Excel

Спојување низ командата може да ги спои сите ќелии во еден ред. Но, проблемот со командата Merge Across е што додека ги спојуваме ќелиите, таа само ни овозможува да ја задржиме содржината на првите ќелии меѓу избраните ќелии.

Значи, за да се примени Командата Merge Across користејќи ја кратенката на тастатурата, следете ги чекорите подолу:

❶ Изберете гоќелии во еден ред што сакате да ги споите.

❷ Потоа притиснете ALT > H > М > Копчињата A едно по друго.

Потоа, ќе се појави поле за предупредување како на сликата подолу. Се вели, спојувањето ќелии ја задржува само горната лева вредност на ќелијата и ги отфрла другите вредности. Ако се согласувате со известувањето,

❸ притиснете ја командата OK .

Потоа, ќе видите дека избраните ќелии имаат сите се споени заедно вака:

Прочитај повеќе: Како да се комбинираат две ќелии во Excel (6 брзи методи)

3. Кратенка за спојување ќелии во Excel

Ако сакате да ги споите ќелиите вертикално, т.е. во една колона, тогаш можете да ја примените командата Спојување ќелии .

Оваа команда ги спојува ќелиите само вертикално, но не и хоризонтално. Како и да е, за да ја примените командата Спојување ќелии користејќи кратенка на тастатурата,

❶ Прво, изберете ги последователните ќелии што сакате да ги споите.

❷ Потоа притиснете ALT > H > М > M копчињата еден по друг.

Потоа, ќе видите поле за предупредување кое вели: „Спојувањето ќелии ја задржува само горната лева вредност на ќелијата и го отфрла други вредности“. Ако тоа е во ред со вас, тогаш,

❸ кликнете на командата OK за да продолжите понатаму.

Потоа ќе го видите ќелиите се споени вертикално како на сликата подолу:

Прочитајте повеќе: Excel Кратенка за спојувањеЌелии (3 методи + бонус)

Како да се отспојуваат ќелиите

За да се отспојуваат ќелиите каде што веќе сте примениле Спој и засилувач; Centre командата, следете ги чекорите подолу:

❶ Прво, изберете ја ќелијата каде што веќе сте ја примениле Merge & Центар команда.

❷ Потоа притиснете ALT > H > М > копчињата U едно по друго.

Сите кратенки што се однесуваат на спојување & засилувач; Центар

За ваша погодност, тука се сите копчиња за кратенки кои се однесуваат на спојување & засилувач; центар за кој се дискутираше во овој напис:

  • Спој & засилувач; Центар: ALT > H > М > C.
  • Спојување низ: ALT > H > М > A.
  • Спојување на ќелии: ALT > H > М > M.
  • Откажи ги ќелиите:  ALT > H > М > U.

Додај Спој & засилувач; Центар на лентата со алатки за брз пристап

За брз и непречен работен тек, можете да го додадете Спој и засилувач; Центар команда на лентата со алатки за брз пристап. За да го направите тоа, следете ги чекорите подолу:

❶ Одете во менито Дома од главната лента.

❷ Под групата Порамнување , вие ќе видите Спој и засилувач; Центар . Десен-клик на неа.

❸ Од списокот што се појавува, изберете Додај во лентата со алатки за брз пристап.

После тоа , ќе го видите Спој и засилувач; Иконата Центар е додадена во лентата со алатки за брз пристап. Отсега можете да го примените Спој и засилувач; Центар команда одовде.

Направете приспособено копче за кратенка за спојување & засилувач; Центрирајте користејќи VBA

Можете да направите сопствено приспособено копче за кратенка за да го примените Спој и засилувач; Центар команда во Excel.

За да го направите тоа, следете ги чекорите подолу:

❶ Прво кликнете со десното копче на името на работниот лист и изберете View Code . Или можете да го притиснете копчето ALT + F11 за да го отворите уредникот VBA .

❷ После тоа одете на Модул од лентата Вметни .

❸ Потоа копирајте го следниов код VBA во Excel Уредувач VBA .

8825

❹ Зачувајте го кодот и вратете се на работниот лист.

❺ Притиснете ALT + F8 за да го отворите Macro дијалог прозорец.

❻ Изберете ја функцијата MergeAndCenter и потоа одете во Опции .

После тоа , ќе се отвори ново поле за дијалог наречено Macro Options .

❼ Поставете го претпочитаното копче за кратенка. На пример, вметнавме CTRL + K.

❽ Потоа притиснете ја командата OK .

Значи, вашето ново копче за кратенка за Спој и засилувач; Центар командата е CTRL + K . Каде и да сакате да го примените Спој & засилувач; Центар команда, само изберете ги ќелиите и потоа притиснете ги копчињата CTRL + K заедно.

Прочитајте повеќе: Како да ги комбинирате ќелиите во Excel ( 4 методи + кратенка)

Работи што треба да се запаметат

📌 Секогаш прво правете го изборот на ќелија пред да го примените Спој и засилувач; Центар команда.

Заклучок

Да резимираме, разговаравме за 3 кратенки за спојување и центрирање во Excel. Ви се препорачува да ја преземете работната книга за вежбање прикачена заедно со овој напис и да ги вежбате сите методи со тоа. И не двоумете се да поставите какви било прашања во делот за коментари подолу. Ќе се обидеме да одговориме на сите релевантни прашања што е можно поскоро. И посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.