Како да додадете текст на крајот на ќелијата во Excel (6 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Може да има некои случаи кога треба да додадете текст на крајот од ќелијата или ќелиите во Excel. Microsoft Excel ви овозможува да ги извршувате таквите задачи на големо и во рок од неколку секунди. Оваа статија покажува како да додадете текст на крајот од ќелијата во Excel со 6 лесни методи.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да преземете работната книга за вежбање од врската подолу.

Додај текст на крајот од Cell.xlsm

6 методи за додавање текст до крајот на ќелијата во Excel

Во многу случаи, можеби ќе треба да додадете текст на крајот од ќелијата во Excel. Можете многу лесно да додавате текст на крајот на ќелијата во Excel. Сега, ќе ви покажам 6 лесни методи за да го направите тоа.

Користевме Microsoft Excel 365 верзија за овој напис, можете да користете кои било други верзии според вашата погодност.

1. Користење на функцијата Flash Fill за додавање текст до крајот на ќелијата

Да претпоставиме дека имаме база на податоци каде што имаме список на вработени и нивните соодветни возрасти. Сега, сакаме да додадеме „ Години “ на крајот на секоја од ќелиите во колоната Возраст . Можеме лесно да го направиме ова користејќи ја функцијата Flash Fill во Excel. Во овој момент, следете ги чекорите подолу за да го направите тоа.

Чекори :

 • Прво, запишете ја возраста во првата ќелија од колоната Возраст во нова ќелија десно од неа и додадете Години . Во овој случај, пишуваме 34 години во ќелијата E5 .

Тука, E5 е првата ќелија од новата колона Додај текст .

 • Потоа, изберете ја ќелијата E6 и притиснете CTRL + E ако сте корисник на Windows или COMMAND + E ако вие сте корисник на MAC .

Тука, ќелијата E6 е втората ќелија од колоната Додај текст .

 • Конечно, ќе го добиете вашиот излез како што е прикажано на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да комбинирате текст и број во Excel (4 соодветни начини)

2. Користење на операторот Ampersand (&)

Друг метод за додавање текстот до крајот на ќелијата е да се користи операторот Ampersand . Сега, следете ги чекорите подолу за да го направите тоа.

Чекори :

 • Прво, изберете ќелија E5 и вметнете ја следната формула.
=D5&" Years"

 • Следно, повлечете ја Пополнете ја рачката за преостанатите ќелии од колоната.

 • На крајот, ќе го добиете вашиот излез како што е прикажано на сликата подолу од екранот .

Прочитај повеќе: Комбинирајте текст и формула во Excel (4 едноставни начини)

3. Користење на прилагодено форматирање за додавање текст до крајот на ќелијата

Сега, да претпоставиме дека сакате да додадете текст на крајот од друг текст во ќелија. Во овој случај, сакате да додадете „ Д-р “ на крајот од секое Име на професорот . Можете да го направите ова со користење на прилагодено форматирање. Во овој момент, за да го направите тоа, следете го подолучекори.

Чекори :

 • Прво, копирајте ги имињата во друга колона каде што ќе додаде „ Д-р “. Во овој случај, ја копираме во Колона C .

 • Потоа, изберете ги ќелиите од новата колона (Тука избираме опсег C5:C11 ).
 • После тоа, десен-клик на нив.
 • Сега, изберете Форматирајте ги ќелиите .

 • Потоа, одете на Број > Прилагодено .
 • Следно, во просторот подолу Type , вметнете @ „Ph.D“ .
 • Следствено, кликнете на Во ред .

 • Конечно, ќе завршите со додавање текст на крајот од ќелијата како што е прикажано на сликата подолу од екранот.

Прочитајте повеќе: Како да додадете текст на почетокот на ќелијата во Excel (7 брзи трикови)

Слични читања

 • Како да додадете текст во табела на Excel (6 лесни начини)
 • Додајте збор во Сите редови во Excel (4 паметни методи)
 • Како да додадете текстуални етикети во табелата на Excel (4 брзи методи)

4. Користење на CONCATENATE Функција за додавање текст на крајот на ќелијата во Excel

Еден друг начин за додавање текст на крајот на ќелијата е да се користи функцијата CONCATENATE . Сега, за да го направите тоа, следете ги чекорите подолу.

Чекори :

 • На уште на почетокот, изберете ја ќелијата E5 и вметнете ја следната формула.
=CONCATENATE(D5," Years")

 • Следно , повлечете ја рачката за полнење напреостанатите ќелии од колоната.

 • Конечно, ќе го добиете вашиот излез како што е прикажано на екранот подолу.

Прочитајте повеќе: Како да додадете текст во ќелија без бришење во Excel (8 лесни методи)

5. Користење на функцијата TEXTJOIN

Исто така, можете да ја користите функцијата TEXTJOIN во Excel за да додадете текст на крајот од ќелијата во Excel. Сега, следете ги чекорите подолу за да го направите тоа.

Чекори :

 • Прво, изберете ја ќелијата E5 и вметнете ја следнава формула.
=TEXTJOIN(“”,TRUE,D5,” Години”)

 • Следно, повлечете ја рачката за пополнување до преостанатите ќелии од колоната.

 • Конечно, ќе го добиете вашиот излез како што е прикажано на сликата подолу.

Прочитај повеќе: Како да додадете текст во средината на ќелија во Excel (5 лесни методи)

6. Примена на VBA код за додавање текст на крајот од ќелијата во Excel

Во овој метод, ќе го примениме кодот VBA на додадете текст на крајот на ќелијата. Сега, за да го направите тоа, следете ги чекорите подолу.

Чекори :

 • Прво, изберете го опсегот на ќелиите D5:D11 .

Тука, ќелиите D5 и D11 се првите и последните ќелии од колоната Возраст соодветно.

 • Сега, притиснете ALT+ F11 за да го отворите прозорецот Visual Basic .
 • Во овој момент секвенцијално изберете, Лист 6 (ВБА код) > Вметнете > Модул .

 • Потоа, копирајте го следниов код и залепете го на празното место.
1696

Во овој код, доделуваме вредност на променливата cr со поставување на избраниот опсег на неа. Исто така, ја користиме јамката For , која ќе го додаде текстот „ Години “ на секоја ќелија од колоната Возраст и ќе го вметне резултатот во следната колона.

 • Следно, притиснете F5 за да го извршите кодот.
 • Конечно, ќе го добиете вашиот излез како што е прикажано на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да додадете текст во вредност на ќелијата во Excel (4 лесни начини)

Дел за вежбање

За вежбање сами дадовме дел Пракса како подолу на десната страна од секој работен лист.

Заклучок

Во оваа статија, гледаме како да додадете текст на крајот на ќелијата во Excel со помош на 6 лесни методи. Последно, но не и најмалку важно, се надевам дека го најдовте она што го баравте од оваа статија. Ако имате какви било прашања, ве молиме оставете коментар подолу. Исто така, ако сакате да прочитате повеќе написи како оваа, можете да ја посетите нашата веб-страница ExcelWIKI .

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.