Како да броите редови со податоци во Excel (4 формули)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работите со голема количина на податоци, наоѓањето празни ќелии е многу вообичаено сценарио. Понекогаш, по грешка можеме да вметнеме празни редови кои немаат податоци во нив. Како резултат на тоа, може да создаде некои проблеми во нашата пресметка во Excel. Значи, треба да ги броиме оние редови што имаат барем една непразна ќелија. Во ова упатство, ви покажуваме како да броите редови со податоци во Excel со соодветни примери и соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја следнава работна книга за вежбање.

Бротајте ред со податоци во Excel.xlsx

4 формули за броење редови со податоци во Excel

Овде ви даваме четири формули кои можете да ги имплементирајте во вашата база на податоци. Препорачуваме да ги научите и да ги испробате сите овие за да го збогатите вашето знаење за Excel.

За да го покажеме ова упатство, ќе го користиме следниов сет на податоци:

Овде, во оваа база на податоци, ги имаме колоните име , возраст и занимање . Некои редови овде се целосно празни. И некои редови имаат непразни ќелии. Сега, нашата цел е да ги броиме сите редови кои имаат барем една непразна ќелија. Тоа значи дека треба да броиме редови со податоци.

1. Користење на функциите IF и COUNTA за броење редови со податоци

Оваа формула е комбинација од двете IF и функциите COUNTA . Функцијата COUNTA ги брои сите непразни ќелии. Значи, може да ни кажедали имаме податоци во тие редови или не. Потоа, со користење на функцијата IF , им даваме на тие редови со булова вредност 1 ( TRUE ) ако тој ред содржи податоци или 0 ( FALSE ) ако не го прави тоа. На крајот, ги собираме тие брои за да ги најдеме сите редови со податоци.

Основната синтакса на оваа формула:

= IF(COUNTA(опсег)>1,1,0)

Чекори:

1. Прво, креирајте нова колона „ Брои “.

2. Потоа, напишете ја следнава формула во Ќелија E5 :

=IF(COUNTA(B5:D5)>0,1,0)

3. Притиснете Enter . После тоа, ќе се прикаже 1 како што има податоци.

4. Потоа, повлечете ја иконата Рачка за пополнување преку опсегот на ќелиите E6:E11 . После тоа, ќе ги видите сите вредности кои покажуваат дали редовите имаат податоци или не.

5. Сега, напишете ја следнава формула во Ќелија D13:

=SUM(E5:E11)

6. Следно, притиснете Enter .

Како што можете да видите, успешно ги изброивме сите редови со податоци.

Прочитајте Повеќе: Како да броите редови со формула во Excel (5 брзи методи)

2. Користење на функциите IF и COUNTBLANK за ​​броење редови со податоци во Excel

Слично на претходниот метод, и ова е комбинација од две функции. Тука, наместо функцијата COUNTA , ќе ја користиме функцијата COUNTBLANK .

Функцијата COUNTBLANK главно се броисите празни ќелии во Excel. Тука, секој ред има три колони. Значи, функцијата COUNTBLANK ќе ги брои сите празни ќелии. Ако сите три ќелии немаат податоци, тие ќе вратат 3. Значи, ако врати 3 тоа значи дека нема податоци во тој ред. Како резултат на тоа, нашата формула ќе врати 0 во спротивно 1.

Основната синтакса на оваа формула:

=IF(COUNTBLANK(опсег) =3,0,1)

Чекори:

1. Прво, напишете ја следната формула во Ќелија E5 :

=IF(COUNTBLANK(B5:D5)=3,0,1)

2. Притиснете Enter . После тоа, ќе се прикаже 1 како овој ред има податоци.

3. Потоа, повлечете ја иконата Рачка за пополнување преку опсегот на ќелиите E6:E11 . После тоа, ќе ги видите сите вредности што укажуваат на тоа дека редовите имаат податоци или не.

4. Сега, напишете ја следнава формула во Ќелија D13 :

=SUM(E5:E11)

5. Следно, притиснете Enter .

На крајот, успеавме да ги броиме сите тие редови со податоци.

3. Користејќи IF и COUNTIF функциите за броење редови со податоци

Сега, овој метод е сличен на претходниот метод. Функцијата COUNTBLANK ја заменуваме со функцијата COUNTIF . Функцијата COUNTIF брои ќелии врз основа на критериуми. Еве, ние ги броиме ќелиите по ред ако нема вредност. Значи, ако врати три, тоа значи дека нема вредност во тој ред. После тоа, IF функцијата ќе врати 0.

Основната синтакса на оваа формула:

=IF(COUNTIF(опсег,критериуми)=3 ,0,1)

Чекори:

1. Прво, напишете ја следнава формула во Ќелија E5 :

=IF(COUNTIF(B5:D5,"")=3,0,1)

2. Притиснете Enter . После тоа, ќе се прикаже 1 како што има податоци.

3. Потоа, повлечете ја иконата Рачка за пополнување преку опсегот на ќелиите E6:E11 . После тоа, ќе ги видите сите вредности кои покажуваат дали редовите имаат податоци или не.

4. Сега, напишете ја следнава формула во Ќелија D13 :

=SUM(E5:E11)

5. Следно, притиснете Enter .

Конечно, со сумирање на тие булови вредности, можеме брзо да го најдеме бројот на редови со податоци во нив.

Слични читања:

  • Excel VBA за броење редови со податоци (4 примери)
  • Како Excel Брои редови со вредност (8 начини)
  • Како да броиш редови со VBA во Excel (5 пристапи)

4. Брои редови со податоци Користејќи ги функциите SUMPRODUCT и MMULT

Во овој метод, ги комбинираме функциите SUMPRODUCT и MMULT (Матричко множење) за да броиме редови со податоци.

Функцијата SUMPRODUCT го враќа збирот на производите од слични опсези или низи. Стандардната формула е множење, но собирањето, одземањето и делењето се исто така остварливи.

Основната синтакса наФункција SUMPRODUCT:

=SUMPRODUCT(array1, [array2], [array3], …)

Од друга страна, MMULT функцијата го враќа матричниот производ од две низи. Исходот е низа со еднаков број на редови како низа1 и еднаков број колони како низа2.

Основната синтакса на функцијата MMULT:

=MMULT(array1, array2)

Овде, array1 и array2 се оние низи што сакаме да ги помножиме.

Основната синтакса на нашата формула:

=SUMPRODUCT((MMULT((array1=””)*1,array2<3)*1)

Чекори:

1. Внесете ја следнава формула во Ќелија D13 :

=SUMPRODUCT((MMULT((B5:D11="")*1,{1;1;1})<3)*1)

2. Потоа, притиснете Enter.

На крајот, нашата формула успешно ги броеше редовите со податоци.

🔎Поделба на формулата

1. Ќелијата е празна или не

B5:D11=”” значи ако ќелијата е празна или не.

На пример, ќе се врати {FALSE, FALSE, FALSE} за row1 .

2. Конвертирај Булови вредности во броеви

Сега, (B5:D11=””)*1 ќе ги врати сите тие булови во нула или еден.

За ред1 , ќе се врати {0,0,0} .

3. Додадете вредности ред- wise

Функцијата MMULT е исклучителна за собирање вредности ред по ред, сепак, не може да се справи со буловите вредности. Функцијата враќа низа од вредности.

MMULT((B5:D11=””)*1,{1;1;1})

За ред 1 ,нашата низа е {0,0,0} . Значи, нашиот збир ќе биде 0 .

За ред2 , нашата низа е {0,1,0} . Значи, нашиот резултат е 3 .

4. Проверете дали секоја вредност во низата е помала од 3

MMULT((B3:D14=””)*1,{1;1;1})<3

Ако има 3 празни вредности, нема податоци во тој ред. Значи, со користење на оваа формула проверуваме дали редот е празен или не.

За ред1 , нашата низа беше {0,0,0} . Значи, резултатот ќе биде ТОЧЕН .

За ред2 , нашата низа е {0,1,0} . Значи, нашиот резултат е ТОЧЕН .

За ред 3 , нашата низа е {1,1,1} . Значи, нашиот резултат е НЕТОЧЕН .

5. Брои редови со податоци

SUMPRODUCT((MMULT((B5:D11=””)*1,{1;1;1})<3)*1)

За да ја сумираме низата булови вредности, треба да се помножиме со 1 за да ги претвориме во 1 или 0 (нула). ТОЧНО = 1 и НЕТОЧНО = 0.

Потоа, ќе стане:

SUMPRODUCT({1; 1; 0 ; 1; 0; 0; 1})

И ќе врати 4 во ќелијата D13.

Заклучок

За да заклучиме, се надевам дека ова упатство ќе помогне ефикасно ги броите редовите со податоци. Преземете ја работната книга за вежбање и пробајте ги овие методи сами. Слободно дајте повратни информации во делот за коментари. Вашите вредни повратни информации не одржуваат мотивирани да создаваме ваква содржина. И не заборавајте да ја проверите нашата веб-локација Exceldemy.com за разни проблеми и решенија поврзани со Excel.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.