Како да отстраните дупликат редови во Excel врз основа на две колони

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во ова упатство, ќе ви покажам 4 соодветни начини за отстранување на дупликати редови во ексел врз основа на две колони. Можете брзо да ги користите овие методи, особено во големи збирки на податоци за да ги пронајдете дупликатите записи што постојат. Во текот на овој туторијал, ќе научите и некои важни алатки и функции на Excel кои ќе бидат многу корисни во секоја задача поврзана со ексел.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Отстранете ги дупликатните редови врз основа на две колони

4 соодветни начини за отстранување на дупликат редови врз основа на две колони во Excel

Ние презедовме концизен сет на податоци за јасно да се објаснат чекорите. Податокот има приближно 6 редови и 2 колони. Првично, ги форматиравме сите ќелии што содржат вредности на долари во формат Сметководство . За сите збирки на податоци, ги имаме 2 колоните како Име на вработен и Продажба . Иако може да додадеме неколку колони подоцна ако тоа е потребно.

1. Користење на функцијата Отстрани дупликати

Можеме да отстраниме дупликат редови врз основа на две колони со само неколку кликања користејќи ја функцијата Отстрани дупликати во excel . Во следните чекори ќе видиме како да го користиме ова.

Чекори:

 • Прво, изберете која било ќелија во базата на податоци.
 • Потоа, одете во картичката Податоци и под Алатки за податоци кликнете на ОтстраниДупликати .

 • Следно, проверете ја опцијата „ Моите податоци имаат заглавија “ и кликнете OK .

 • Следствено, ова ќе ги отстрани дупликатите од базата на податоци.

Прочитајте повеќе: Како да отстраните дупликати од колоната во Excel (3 методи)

2. Примена на напредна опција за филтер

Оваа опција во ексел е напредната верзија на редовниот филтер што помага да се отстранат дупликатите од табелите . Ќе ја користиме оваа опција за да ги отстраниме дупликатите редови засновани на две колони во Excel. Ајде да видиме како да го примениме ова чекор-по-чекор.

Чекори:

 • За почеток, изберете која било ќелија во опсегот на податоци и одете до табот Податоци и под Сортирај & засилувач; Филтер изберете Напредно .

 • Сега, во прозорецот Напреден филтер , проверете го Само уникатни записи и кликнете OK .
 • Како резултат, ова треба да ги отстрани сите дупликати од работниот лист.

Прочитај повеќе: Excel VBA: Отстрани дупликати споредувајќи повеќе колони (3 примери)

3. Отстранување дупликати врз основа на специфични колони

Овој метод е малку поинаков. Ова е корисно кога имате неколку колони и сакате да пронајдете и отстраните дупликат редови врз основа на две специфични колони, а не врз основа на секоја колона во опсегот. Следете ги чекорите подолу за да ги видите деталите за оваметод.

Чекори:

 • За да започнете со овој метод, кликнете на која било ќелија во базата на податоци и одете во картичката Податоци , а потоа Алатки за податоци .

 • Сега, во новиот прозорец, одштиклирајте го Месец и Продажба колона и исто така проверете Моите податоци имаат заглавија .
 • На крајот, кликнете OK и ова ќе ги отстрани дупликатите записи врз основа на колоните што ги имате избрано.

Прочитајте повеќе: Како да отстраните дупликати во листот Excel (7 методи)

4. Користење на функцијата COUNTIFS

Функцијата COUNTIFS во ексел може да има повеќе опсези и критериуми за да ги брои ќелиите што ги исполнуваат. Ајде да видиме како да ја користиме оваа функција за да отстраниме дупликат редови засновани на две колони во базата на податоци.

Чекори:

 • Прво, кликнете двапати на ќелијата D5 и вметнете ја следната формула:
=IF(COUNTIFS($B$5:B5,B5,$C$5:C5,C5)>1,"Duplicate","Unique")

 • Потоа, притиснете Enter и копирајте ја оваа формула во сите ќелии подолу.
 • Како резултат на тоа, треба да ги видите дупликатите податоци во колоната Статус и сега можете избришете го тој дупликат ред рачно.

🔎 Како функционира формулата?
 • COUNTIFS($B$5:B5,B5,$C$5:C5,C5) : овој дел брои колку пати се појавува запис што во овој случај е 1 .
 • COUNTIFS($B$5:B5,B5,$C$5:C5,C5)>1 : овој дел враќа ТОЧНО или НЕТОЧНО врз основа науслов.
 • IF(COUNTIFS($B$5:B5,B5,$C$5:C5,C5)>1,„Дупликат“,„Единствен“ : Ова враќа Дупликат или Уникатно, врз основа на ТОЧНО или НЕТОЧНО услови од претходниот дел.

Прочитајте повеќе: Како да отстраните дупликат редови врз основа на една колона во Excel

Слични читања

 • Како да отстраните дупликати користејќи VLOOKUP во Excel (2 методи)
 • Отстранете ги дупликатните редови освен првото појавување во Excel (7 начини)
 • Како да отстраните дупликат имиња во Excel (7 едноставни методи)
 • Поправете: Excel Отстранете ги дупликатите не работи (3 решенија)

Како да отстраните дупликати врз основа на критериуми во Excel

Додека работите со голема база на податоци во Excel , постои можност да ги добивате истите дупликат вредности од различни редови или колони. Понекогаш можеби ќе треба да ги отстраниме тие дупликати вредности врз основа на некои специфични критериуми за да добиеме јасен концепт за работниот лист. Подолу ќе видиме како може да се користи VBA код за брзо да го постигнете ова.

Чекори:

 • Прво, одете во картичката Програмер и кликнете на Visual Basic .

 • Сега, во прозорецот VBA , кликнете на Вметни и потоа Модул .

 • Следно, во прозорецот на модулот, внесете го кодот подолу:
7845

 • Сега, затворете го прозорецот VBA за да го зачувате кодот.
 • Тука,под јазичето Програмер , кликнете на Макроа .

 • Сега, во Макрото прозорец, изберете го макрото што го создадовме и кликнете на Стартувај .
 • Следствено, VBA кодот брзо ќе ги отстрани сите дупликати од табелата со податоци.

Прочитајте повеќе: Како да отстраните дупликати во Excel користејќи VBA (3 брзи методи)

Како да се означат дупликати во две колони во Excel

Кога се занимаваме со голема табела на Excel, често постојат дупликати вредности во нашата база на податоци. Исто така, понекогаш ни станува важно да ги најдеме за која било одредена цел. Дозволете ни да видиме како можеме лесно да ги најдеме тие дупликати.

Чекори:

 • Прво, изберете го збирот на податоци вклучувајќи ги заглавијата.

 • Следно, во картичката Почетна кликнете на Условно форматирање .
 • Тука, од Означете Правила за ќелии , изберете Дупликат вредности .

 • Сега, во новиот прозорец, задржете го форматирањето како што е ако не сакате да го промените, а потоа кликнете OK .

 • Конечно, оваа операција ќе ги нагласи дупликатните вредности со светло црвена боја.

Заклучок

Се надевам дека успеавте да ги примените методите што ги покажав во ова упатство за тоа како да се отстрани дупликат редови во ексел врз основа на две колони. Како што можете да видите, постојат неколку начини да се постигне ова. Толку мудроизберете го методот што најмногу одговара на вашата ситуација. Ако заглавите во некој од чекорите, препорачувам да ги поминете неколку пати за да ја отстраните секоја конфузија. На крајот, за да дознаете повеќе техники на ексел , следете ја нашата веб-локација ExcelWIKI . Ако имате какви било прашања, ве молиме известете ме во коментарите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.