Како да креирате заглавија на колони во Excel (3 лесни методи) -

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Табеларни пресметки се користат во многу работни места за следење, организирање и прегледување на податоците. Со додавање на заглавија на колони на вашите податоци во Excel , можете да ги организирате и да го олесните читањето. Оваа статија зборува за тоа како да креирате заглавија на колони во Excel и зошто е важно тоа да се направи на три различни начини.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Креирај заглавија на колони.xlsx

3 лесни методи за креирање заглавија на колони во Excel

Постојат три начини за креирање заглавија на колони во Excel. Погледнете ја табелата во следниот пример за добар начин да ги објасните овие постапки и како тие функционираат. Тоа покажува како компанијата ќе продава одредени производи.

Трите различни методи и нивните чекори се дадени подолу.

1. Креирање на заглавија на колони со Замрзнување ред

Користете ги овие три чекори за да креирате заглавија на колони во Excel со замрзнување ред.

Чекори:

 • Прво, кликнете јазичето Прикажи .

 • Второ, изберете ја рамката веднаш во редот и колоната што ни се потребни за да создадеме заглавија. За да го направите ова, изберете ја аголната ќелија на областа што сакаме да ја задржиме отклучена. Во нашиот случај, ќе ја избереме ќелијата Хари за да ги замрзне горните стакла.

 • Трето, во Прикажи ја картичката , изберете ја опцијата Замрзнување панели .

 • Како резултат на тоа, ова ќе ги замрзне редовите погореизбраната ќелија и колоните.

Прочитајте повеќе: Како да направите повеќекратни подредливи заглавија во Excel

Слични читања

 • Креирајте заглавие со двоен ред во Excel (3 лесни начини)
 • Како да Променете го името на заглавието на колоните во Excel VBA (3 примери)
 • [Поправено!] Насловите на моите колони се означени со броеви наместо букви
 • Како да промовирате ред во заглавие на колона во Excel (2 начини)
 • Задржете ги насловите на редови во Excel кога лизгате без замрзнување

2. Печатење Ред за заглавие за создавање заглавија на колони

Ако сакаме да креираме заглавија на колони низ сите листови на Excel, можеме да го следиме овој метод. Еве список од пет чекори за создавање на ред за заглавие со печатење во Excel.

Чекори:

 • Прво, изберете го Изгледот на страницата табот.

 • Второ, кликнете на Печати наслови .

 • Трето, проверете дали ќелиите во кои се вклучени податоците се избрани како Print Area . Откако ќе кликнете на копчето што се наоѓа веднаш до полето Print Area , поместете го изборот така што ќе ги покрие податоците што сакате да ги испечатите.

 • Следно, кликнете на Редови за повторување на врвот . Ова ќе ви овозможи да изберете кој(и) ред(и) да ги третирате како константно заглавие.
 • Потоа, изберете ги редовите за кои сакате да направите заглавие. Редовите што ќе ги изберете ќе бидатна врвот на секоја отпечатена страница. Ова е особено корисно за да се направат огромни табели достапни преку бројни страници.

 • Покрај тоа, кликнете на копчето веднаш до Колони за повторување лево . Ова ќе ви овозможи да изберете колони што сакате да ги одржувате константни на секоја страница.
 • На крај, можеме да го испечатиме листот. Excel ќе ги користи константниот наслов и колоните што сте ги избрале во полето Печати наслови за да ги испечати податоците што сте ги навеле.

Прочитајте повеќе: Како да се повторуваат насловите на колоните на секоја страница во Excel (3 начини)

3. Креирање заглавија на колони со форматирање во табела

Можеме да креираме табела од дадени податоци во Excel . Кога ги трансформирате вашите податоци во табела, заглавјата автоматски се генерираат.

Чекори:

 • На почетокот, изберете ги информациите што сакате да ги ставите во табела.
 • Потоа кликнете на јазичето Вметни и изберете ја опцијата Табела .

 • Следно, штиклирајте го полето Мојата табела има заглавија и потоа кликнете OK . Првиот ред автоматски ќе стане заглавија на колоните.

 • На крајот, ќе добиеме табела како на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да креирате табела на Excel со заглавија на редови и колони

Работи што треба да ги запомните

 • Форматирајте ги главите на колоните поинаку и користете Замрзнати панели за секогаш да ги гледате.Заштедува време со намалување на лизгањето.
 • Печатете со помош на Print Area и Rews за повторување на секоја страница.
 • Excel На табелите им треба одреден опсег и наслови на колони.

Заклучок

Создавањето заглавија на колони во Excel е важна работа што може да ни помогне додека правиме големи листови со податоци. Се надевам дека овој напис помогна со таа цел. Ако сè уште имате проблеми со некој од овие методи, кажете ни во коментарите. Нашиот тим е подготвен да одговори на сите ваши прашања. За какви било проблеми поврзани со ексел, можете да ја посетите нашата веб-локација Exceldemy за сите видови проблеми поврзани со ексел решенија.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.