Како да се користи функцијата TEXTJOIN во Excel (3 соодветни примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

TEXTJOIN е една од најважните и најшироко користените функции во Excel која е достапна од Excel 2019 . Користејќи ја оваа функција, можете лесно да споите одредени ќелии. Денес, ќе ви покажам како можете ефективно да ја користите оваа функција TEXTJOIN во Excel со соодветни илустрации.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека сте читање на оваа статија.

TEXTJOIN Function.xlsx

Вовед во функцијата TEXTJOIN во Excel

Резиме

 • Спојува листа или опсег на текстуални низи во една низа со помош на разграничувач.
 • Може да вклучува и празни ќелии и непразни ќелии.
 • Достапно од Excel 2019 .

Синтакса

синтаксата на функцијата TEXTJOIN е:

=TEXTJOIN(delimiter,ignore_empty,text1,...)

Аргументи Објаснување

Аргументи Задолжителни / Изборни Објаснување
разграничувач Потребно Разграничувачот со кој ќе се одделат сврзаните текстови.
ignore_empty Задолжително Кажува дали да се игнорираат празните ќелии i n опсегот или не.
text1 Потребен е Првата текстуална низа да биде се приклучи.
[текст2] Изборно Втората текстуална низа е дасе придружуваат.
Забелешки
 • Можете да користите максимален број од 252 текстови за да се придружите, како text1, text2 , …, итн. до text252 .
 • text1, text2, …, итн., исто така, може да бидат броеви . Не е неопходно тие да бидат жици. Функцијата TEXTJOIN може да придружува и броеви.

Врати вредност

Враќа текстуална низа со спојување на сите дадените текстови одделени со разграничувачот.

3 Соодветни примери за користење на функцијата TEXTJOIN во Excel

Разгледајте ја следната база на податоци. Ајде да го користиме овој сет за да покажеме какви дејства да преземеме додека ја користиме функцијата TEXTJOIN . Ќе споиме одредени ќелии, ќе споиме опсег на ќелии користејќи ја функцијата TEXTJOIN и ќе ги вгнездуваме функциите TEXTJOIN и FILTER исто така во Excel. Еве преглед на збирката податоци за денешната задача.

Пример 1: Поврзете специфични ќелии користејќи ја функцијата TEXTJOIN во Excel

Овде имаме множество податоци со Идентификатори, имиња, и Идентификатори на е-пошта на некои вработени во компанија со име Marco Group . Можеме да ја користиме функцијата TEXTJOIN за да ги споиме сите информации за секој вработен во една текстуална вредност одделена со запирки(,) . Ајде да ги следиме упатствата подолу за да научиме!

Чекори:

 • Прво, напишете го следновоформула во ќелијата E5 за првиот вработен.
=TEXTJOIN(", ",TRUE,B5,C5,D5)

 • Каде, “, „ е разграничувачот , ТОЧНО е игнори_празно, B5, C5, и D5 е текстот 1 , text2, и текст 3 соодветно на функцијата TEXTJOIN .
 • Оттука, едноставно притиснете Enter на вашата тастатура. Како резултат на тоа, ќе можете да споите одредени ќелии што е враќање на функцијата TEXTJOIN . Враќањето е 101, Френк Орвел, [заштитена е-пошта]

 • Понатаму, Автоматско пополнување 1>TEXTJOIN функција на останатите ќелии во колоната.
 • Како што можете да видите, ги споивме сите информации за секоја во единечни ќелии користејќи ја функцијата TEXTJOIN .

Забелешки
 • Користевме броеви ( Идентификација на вработен ) како и стрингови ( Име и Идентификатор на е-пошта ) во функцијата TEXTJOIN .
 • Функцијата 1>TEXTJOIN може да ги спојува и броевите и низите .

Прочитајте повеќе: Како да се спојувате Повеќе ќелии во Excel

Пример 2: Спојте опсег на вредности со примена на функцијата TEXTJOIN во Excel

Можете да ја користите функцијата TEXTJOIN во Excel за да споите опсег на вредности во една ќелија. Во горната група податоци, можете да ја користите функцијата TEXTJOIN за да ги споите имињата на првите пет вработени користејќи ја оваа формула. Ајдеследете ги инструкциите подолу за да научите!

Чекори:

 • Вметнете ја формулата подолу во ќелијата E5.
=TEXTJOIN(", ",TRUE,C5:C9)

 • Потоа, притиснете Enter на вашата тастатура за да добиете враќање на функцијата TEXTJOIN . Враќањето е Френк Орвел, Наталија Остин, Џенифер Марло, Ричард Кинг, Алфред Мојс.

Прочитај повеќе: Комбинирајте повеќе колони во една колона во Excel

Пример 3: Комбинирајте текстови со повеќе критериуми со вгнездување на функциите TEXTJOIN и FILTER

Можеме да го користиме TEXTJOIN функција со друга функција на Excel за спојување на резултатот вратен од таа функција во една единствена ќелија. Ова најчесто се користи со функцијата FILTER на Excel, бидејќи FILTER е широко користена функција во Excel која враќа низа.

Овде имаме нов сет на податоци со Години, земји домаќини, шампиони, и второпласираните на ФИФА Светското првенство од 1930 до 2018 година.

Нашата цел е да ги користиме функцијата TEXTJOIN и функцијата FILTER за да ги вратиме годините во кои Бразил стана шампион, во една единствена ќелија. Ајде да ги следиме упатствата подолу за да научиме!

Чекори:

 • Прво, запишете ја следната формула во ќелијата G5 да се спојат годините во една ќелија, одделени со запирки (,).
=TEXTJOIN(", ",TRUE,FILTER(B5:B25,D5:D25="Brazil"))

 • Како резултат на тоа, можетеда може да ја користи функцијата TEXTJOIN со која било формула на низа со притискање на Enter за да се спои резултатот во една ќелија.

Прелистување на формулата
 • ФИЛТЕР(B5:B25,D5:D25=“Бразил“) ќе врати низа од годините во кои Бразил стана шампион.
 • Потоа, TEXTJOIN(“, „,TRUE,FILTER(B5:B25,D5:D25=“Бразил“) ) ќе ги спои годините во кои Бразил стана шампион во една ќелија.

Причини зад Функцијата TEXTJOIN што не работи во Excel

Грешки Кога се прикажуваат
#VALUE! Прикажува кога некој аргумент во функцијата недостасува, или некој аргумент е од погрешен тип на податоци.
#NAME! Додека ја користите постарата верзија (пред Excel 2019) која не е способна за функцијата TEXTJOIN .
#NULL! Ова се случува кога не успеваме да ги одвоиме низите што сакаме да ги споиме со запирка.

Заклучок

Затоа, можете да ја користите функцијата TEXTJOIN на Excel за да споите низа или опсег на вредности во една ќелија. Дали имате прашања? Слободно прашајте не.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.