Како да креирате легенда во Excel без графикон (3 чекори)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Кога се занимаваат со Табели на Excel , корисниците обично вметнуваат Легенди на графикони користејќи ги опциите на Табела . Меѓутоа, во некои случаи, корисниците треба да креираат легенда во Excel без опции за Табела или Табела .

Да речеме дека имаме Вистински месечно Податоци за продажба и Проектирани податоци. Сакаме да создадеме легенда без користење на Excel графиконот или неговите опции. И исходот треба да изгледа како сликата подолу.

Оваа статија го покажува чекор-по-чекор процесот на создавање легенда во Excel без Табела .

Преземете работна книга на Excel

Создавање легенда без Excel Chart.xlsx

Legend за Excel и неговото вметнување

Типично креирање на Табела на Легенда е прилично едноставно со користење на опциите Excel Chart . Ако корисниците имаат вметната табела како што е прикажано на сликата подолу,

➤ Само кликнете во областа Графикон . Се појавува страничното мени.

➤ Кликнете на иконата Плус и се појавуваат Табела Елементи.

➤ Штиклирајте на Легенда; Табела ги разликува внесените линии со идентификација позната како Легенда .

⧭ Проверете дали сте штиклирале Data Labels опција за прикажување на секоја точка. Ова е важно бидејќи Етикетите со податоци ќе се користат за директно вметнување на Легендата на Табела во оваа статија.

3 Лесни чекори за создавање легенда во Excel безГрафикон

Поминете низ следните чекори за да креирате директни Легенди без графикони во Excel.

Чекор 1: Внесете Dummy Вредности за создавање легенди без графикон

Додајте помошна колона во непосредна близина на базата на податоци. Копирајте ги непосредните вредности на ќелиите и залепете ги во ќелиите на помошната колона како што е прикажано на сликата подолу.

🔼 Вметнете Линиски графикон > Прикажете ги Елементите на графиконот (со кликнување на иконата Плус ). Гледате, опцијата Легенда е отштиклирана, а на Графиконот се прикажува без Легенда .

🔼 Кликнете на Табела , а потоа проширете го опсегот Извор на податоци до лажните ќелии. Гледате, правите линии се додадени на веќе постоечките линии, како што е прикажано на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да Прикажи легенда само со вредности во графиконот Excel (со брзи чекори)

Чекор 2: Прилагодено форматирање на лажни вредности како имиња на легенди

Поставете го курсорот на куклата вредносни ќелии (овде H4 и H5 ) и притиснете CTRL+1 или кликнете со десното копче. Се појавува Форматирање ќелии или Контекстното мени . Во случај на Контекстно мени , кликнете Форматирајте ги ќелиите меѓу опциите. Во прозорецот Форматирајте ќелии , изберете го делот Број > Прилагодено како Категорија > Напишете „Вистински“ ( второ време „Проектирано“ ) под Тип > Кликнете Во ред .

🔺 Значи, конечниот приказ на сетот ќе биде сличен на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да додадете табела со податоци со легенди во Excel

Чекор 3: Вметнете графикон со директни легенди

Како што вметната графиконот го прошири Изворот на податоци (проширен во првиот чекор), Excel автоматски ја создава Легендата идентификувајќи го Линии без користење на опцијата на Табела .

🔺 Ако сакате да ја проверите ситуацијата, само кликнете на Табела > кликнете на Плус иконата што се појавува во страничното мени > ќе ја видите неозначената опција Легенда . Тоа го потврдува вметнувањето на Легендата без користење на Табела во Excel. Имајте на ум дека овде опцијата Етикети на податоци се користи за создавање на Легенда во Табела . Погрижете се да ја штиклирате опцијата Етикети на податоци од Елементи на графиконот . За да дознаете повеќе за етикетите на податоци, следете ја Овој линк .

Прочитајте повеќе: Како да ја преуредите легендата без промена Табела во Excel

Заклучок

Во овој напис, го демонстрираме процесот чекор по чекор со цел да се создаде легенда во Excel без Графикон . Ја користиме опцијата Етикети на податоци достапна во Елементи на графиконот за да се прикаже Легендата на Табела без Табела . Се надеваме дека овој методја задоволува вашата потрага и ви помага да ја постигнете вашата цел. Коментирајте ако имате дополнителни прашања или имате нешто да додадете.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.