Одделете го името и презимето со празно место користејќи формула на Excel (3 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во Мајкрософт Ексел често треба да ги раздвојуваме имињата и презимињата. Одвојувањето на името и презимето може да се направи со флеш полнење и формули. Во овој туторијал, ќе ви покажам како да го одвоите името и презимето користејќи ја формулата на Excel со празно место.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за вежбање додека ја читате оваа статија .

Одделете го името и презимето со Space.xlsx

3 соодветни методи за одвојување име и презиме со празно место користејќи формула во Excel

Во оваа статија, ќе опишам 3 едноставни методи за одвојување на името и презимето со празно место користејќи формули на Excel. Да претпоставиме дека имаме база на податоци од некои целосни имиња на вработени. Сега, ќе ги одвоиме нивните имиња и презимиња во различни колони.

1. Комбинирајте ги функциите LEN, SEARCH, LEFT и RIGHT за да ги одделите името и презимето со празно место

Одвојувањето имиња и презимиња може да се постигне со „ Текст во колони “ и „ Флеш пополнете “ и „ Excel Формула “. Во овој метод, ние ги раздвојуваме имињата со комбинација на функции LEN , SEARCH , LEFT, и RIGHT .

Чекор 1:

 • Изберете клетка каде ќе се применува формулата. Овде избрав ќелија ( E5 ).
 • Примени ја формулата-
=LEFT(C5,SEARCH(" ",C5)-1)

Каде,

 • Функцијата SEARCH бара текстуална низа во друга текстуална низа и ја враќа нејзината позиција.
 • Функцијата LEFT извлекува даден број знаци од левата страна на дадената текстуална низа.

Чекор 2:

 • Притиснете Enter .
 • Овде го добивме нашиот првото име одвоено од ќелијата ( C5 ).
 • Повлечете надолу за да ги добиете првите имиња во колоната.

 • Така ги добиваме сите имиња одвоени во нова колона.

Сега, да го одвоиме презимето. За да ги одделите презимињата, следете ги овие упатства подолу -

Чекор 3:

 • Изберете ќелија ( F5 ).
 • Примени ја формулата-
=RIGHT(C5,LEN(C5)-SEARCH(" ",C5,1))

Каде,

 • На ПРАВО функцијата враќа одреден број знаци од десната страна.
 • Функцијата LEN ја враќа должината на дадената текстуална низа.
 • SEARCH функцијата бара текстуална низа во друга текстуална низа и ја враќа нејзината позиција.

Чекор 4:

 • Кликнете Enter .
 • Со помош на формулата, го добивате вашето презиме во клетката .
 • Повлечете ја надолу „ Пополнете рачка “ за да ги добиете сите презимиња.

 • На овој начин можеме да ги добиеме нашите саканите презимиња.

 • Само со користење на формула успешно ги разделивме нашето име и презиме со празно место. Тоа е тоалесно.

Прочитај повеќе: Како да ги поделите имињата на три колони во Excel (3 методи)

2. Поделете го името и презимето од име со запирка користејќи формула на Excel

Во некои збирки на податоци, ќе најдете запирка (,) помеѓу името. Значи, дали тоа значи дека не можеме да ги одвоиме имињата? Не, не е. Во овој метод, ќе објаснам како можете да ги поделите имињата и презимињата ако сетот има запирка помеѓу имињата.

Чекор 1:

 • Изберете a ќелија за да се напише формулата. Овде избрав ќелија ( E5 ).
 • Напишете ја формулата во ќелијата-
=RIGHT(C5, LEN(C5) - SEARCH(" ", C5))

Чекор 2:

 • Притиснете Enter .
 • Ќе прикажете го првото име од ќелијата ( C5 ).
 • Повлечете надолу за да ја пополните колоната со сите имиња.

 • Значи, ги добивме нашите први имиња во колоната додека базата на податоци има запирка (,) помеѓу сите имиња.

Чекор 3:

 • Изберете ќелија ( F5 ).
 • Примени ја формулата-
=LEFT(C5, SEARCH(" ", C5) - 2)

Чекор 4:

 • Кликнете Enter .
 • Во ќелија ( F5 ) го имаме нашето презиме.
 • Повлечете спуштете ја „ Пополнете рачката “ за да ја примените истата формула на останатите ќелии.

 • Тука ги добивме сите имиња и презимиња поделени во различни колони.

Збирката податоци за имињасодржеше запирка (,) во имињата. Но, со помош на формули, можеме да ги поделиме имињата од колоната.

Прочитај повеќе: Како да ги поделиме имињата со Запирка во Excel (3 соодветни начини)

3. Одделете го првото, презимето и средното име со празно место користејќи ја формулата на Excel

Многу збирки на податоци содржат имиња, презимиња и средни имиња. Претходно користевме формули за одвојување на имиња и презимиња. Тие нема да работат ако базата на податоци има средно име. Во овој метод, јас опишувам како можете да ги одделите сите имиња со празно место користејќи формули на ексел.

Чекор 1:

 • Избрав ќелија ( E5 ) за да го добиете првото име во ќелијата.
 • Примени ја формулата-
=LEFT(C5, SEARCH(" ",C5,1)-1)

Чекор 2:

 • Сега притиснете Enter .
 • Повлечете надолу за да ја завршите задачата.

 • Колоната е исполнета со имиња кои ги одвојуваат имињата од збирката податоци.

Чекор 3:

 • За средното име изберете ќелија ( F5 ).
 • Примени ја формулата-
=MID(C5,SEARCH(" ",C5) + 1, SEARCH(" ", C5, SEARCH(" ", C5) + 1) - SEARCH(" ", C5) -1)

Каде,

 • Функцијата MID извлекува даден број на знаци од средината на испорачаната текстуална низа.

Чекор 4:

 • За да го добиете средното име притиснете Enter .
 • Повлечете ја надолу „ Пополнете Рачка ".

 • Ќе ја најдеш целата срединаимиња.

Чекор 5:

 • Изберете ќелија ( G5 ).
 • Примени ја формулата-
=RIGHT(C5, LEN(C5) - SEARCH(" ", C5, SEARCH(" ", C5, 1)+1))

Чекор 6:

 • Кликнете Enter .
 • Повлечете ја „ Пополнете рачката “ надолу .

 • Ни се разделија презимињата.

 • На овој начин, лесно ќе ги разделите сите имиња.

Прочитајте повеќе: Како да ги поделите имињата користејќи формула во Excel (4 лесни методи)

Работи што треба да се запаметат

 • За одвојување имиња побрзо, можете да го користите флеш пополнување Обично, тоа е стандардно овозможено. Ако не работи, кликнете на копчето флеш пополнување на картичката Податоци > Податоци алатки група. Ако сè уште не работи, тогаш одете до Датотека > Опции , изберете „ Напредно “ и изберете го полето „ Автоматско пополнување блиц “.

Заклучок

Во ова статија, ги опфатив сите методи за одвојување на имиња и презимиња со празно место користејќи формули на ексел. Се надевам дека ви е корисно. Не заборавајте да го споделите вашиот став во делот за коментари подолу. Благодарам!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.