Како да ги пополните празните ќелии со N/A во Excel (3 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако барате некои специјални трикови за пополнување на празни ќелии со Не/а во Excel, дојдовте на вистинското место. Во Microsoft Excel, постојат бројни начини да се пополнат празни ќелии со N/A во Excel. Во оваа статија, ќе разговараме за три методи за пополнување на празни ќелии со N/A во Excel. Ајде да го следиме целосниот водич за да го научиме сето ова.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Пополнете празни ќелии со N/A.xlsm

3 лесни начини да ги пополните празните ќелии со N/A во Excel

Ќе користиме три ефективни и незгодни методи за пополнување празни ќелии со N/A во Excel во следниот дел. Овој дел дава опширни детали за три методи. Треба да ги научите и да ги примените сите овие, бидејќи тие ја подобруваат вашата способност за размислување и знаењето за Excel.

1. Користење на Go To Special Command за пополнување празни ќелии со N/A

Тука, ќе покажете како да ги пополните празните ќелии со N/A во Excel. Дозволете ни прво да ве запознаеме со нашата база на податоци на Excel за да можете да разберете што се обидуваме да постигнеме со оваа статија. Следната слика покажува дека има неколку празни ќелии во колоната Продажба во оваа база на податоци. Сега ќе ги пополниме празните ќелии со N/A што значи „Не е достапно“. Ајде да одиме низ чекорите за да ги пополниме празните ќелии со N/A inExcel.

📌 Чекори:

 • Прво, изберете го опсегот на ќелиите C5:C14. Потоа одете во јазичето Дома и изберете Најди & засилувач; Изберете ја опцијата во групата Уредување . Кликнете на опцијата Оди во специјално .

 • Кога ќе се појави полето за дијалог Оди во специјално , кликнете на Празни . Следно, кликнете на OK .

 • Како последица на тоа, можеме да ги избереме сите празни ќелии како следново.

 • Сега, напишете N/A во празна ќелија. Потоа, мора да притиснете 'Ctrl+Enter' за да ги примените промените на сите ќелии.

 • На крајот, ќе бидете во можност да пополните празни ќелии во Excel со Не/а како следново.

Прочитајте повеќе: Како да пополните празно Ќелии во Excel со Go To Special (со 3 примери)

2. Пополнете празни ќелии со N/A Примена на команда за замена

Овде, ќе користиме друг метод за пополнување празни ќелии со Не/А со користење на командата Замени . Ајде да одиме низ чекорите за пополнување празни ќелии со N/A во Excel.

📌 Чекори:

 • Прво, изберете го опсег на ќелиите C5:C14. Потоа одете во јазичето Дома и изберете Најди & засилувач; Изберете ја опцијата во групата Уредување . Кликнете на Замени.

 • Кога ќе се појави полето за дијалог Најди и замени , чувај го Најдете го празното поле и кликнете на Замени . Следно, напишете N/A во Замени со кутија . Кликнете на Замени ги сите .

 • Следно кликнете на OK.

 • Конечно, ќе можете да ги пополните празните ќелии во Excel со N/A како следново.

Прочитајте повеќе: Како да пронајдете и замените празно Ќелии во Excel (4 методи)

Слични читања

 • Како да ја вратите вредноста ако ќелијата е празна (12 начини)
 • Најдете, броете и применете ја формулата ако ќелијата не е празна (со примери)
 • Како да се означат празни ќелии во Excel (4 плодни начини)
 • Нул против празно во Excel
 • Како да отстраните празни линии во Excel (8 лесни начини)

3. Вградување на VBA код за пополнување празни ќелии

Со користење на едноставен код, ќе можете да ги пополните празните ќелии со N/A во Excel. Мора да ги следите следните чекори.

📌 Чекори:

 • Прво, притиснете Alt+F11 за да го отворите уредникот VBA. Изберете Вметни > Модул .

 • Следно, треба да го напишете следниот код
8329
 • После, затворете го прозорецот на Visual Basic и изберете го опсегот на ќелиите C5:C14.

 • Потоа притиснете ALT+F8.
 • Кога ќе се отвори полето за дијалог Macro , изберете FillBlank_Cells_with_NA_in_Excel во Името на макрото . Кликнете на Изврши .

 • Кога ќе се појави полето за дијалог Пополни празни ќелии , напишете N/ A во полето.

 • Конечно, ќе можете да ги пополните празните ќелии во Excel со N/A како следново.

Прочитајте повеќе: Како да ги пополните празните ќелии со горната вредност во Excel VBA (3 лесни методи )

Како брзо да се пополнат празни ќелии со нула или други специфични вредности

Овој дел покажува како да се пополнат празни ќелии со нула или други вредности. Ајде да одиме низ чекорите за да ги пополниме празните ќелии во Excel со нула .

📌 Чекори:

 • Прво, изберете го опсегот на ќелиите C5:C14. Потоа притиснете 'Ctrl+F' .
 • Кога ќе се појави полето за дијалог Најди и замени , држете го празно полето Најди што и кликнете на Замени . Следно, напишете 0 ( нула) во полето Замени со . Кликнете на Замени ги сите .

 • Следно кликнете на OK .

 • Конечно, ќе можете да ги пополните празните ќелии во Excel со нула како следново.

Прочитајте повеќе: Како да ги пополните празните ќелии со 0 во Excel (3 методи)

Заклучок

Тоа е крајот на денешната сесија. Силно верувам дека отсега можете да ги пополнувате празните ќелии со N/A во Excel. Ако имате какви било прашања или препораки, ве молиме споделете ги во делот за коментариподолу.

Не заборавајте да ја проверите нашата веб-локација Exceldemy.com за различни проблеми и решенија поврзани со Excel. Продолжете да учите нови методи и да растете!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.