Како да форматирате телефонски број со екстензија во Excel (3 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Можеби ќе треба да ги форматирате вашите телефонски броеви со наставка што можете лесно да го направите со користење на вградените функции и формули на Excel. Во оваа статија, ќе научиме за Формат на телефонски број на Excel со Екстензија со користење на лесни формули & засилувач; карактеристики.

Овде имаме база на податоци со Имиња & Телефонски броеви . Сега ќе ги форматираме телефонските броеви со Екстензија користејќи ја оваа база на податоци.

Преземете ја работната книга за вежбање

Форматирајте го телефонскиот број со Extension.xlsm

3 начини да го форматирате телефонскиот број со екстензија во Excel

1. Користење на функцијата прилагоден формат за форматирање телефонски број со екстензија

Со користење на Функцијата за прилагоден формат можете да го Форматирате телефонскиот број со Екстензија .

Еве, имам неколку телефонски броеви и ќе ви покажам како да ги форматирате овие броеви .

За да го направите тоа,

 • Прво, изберете го опсегот на ќелијата или ќелијата за користење Прилагоден формат .
 • Овде, го избрав опсегот C5:C10 .
 • Сега, кликнете со десното копче на глувчето за да го отворите Контекстното мени .
 • Подоцна, изберете Форматирајте ги ќелиите .

Ќе се појави дијалог поле од Форматирајте ќелии .

 • Од таму изберете Прилагодено потоа во Впишете вметнете го форматот што сакате да го примените на вашите броеви.
 • Еве, јас ни ед (###) ###-### „ext“ ##
 • Конечно кликнете Во ред .

Како резултат на тоа, ќе ги добиете Телефонските броеви со Екстензија .

Прочитајте повеќе: Како да напишете телефонски број во Excel (на секој можен начин)

2. Форматирајте го телефонот Број со екстензија со користење на комбинирани функции на Excel

Ако сакате, можете да ги користите функциите LEFT и MID за Форматирање телефонски броеви со Екстензија .

Да ви ја објаснам процедурата,

 • За почеток, изберете ја ќелијата по ваш избор за да ја поставите резултантната вредност .
 • Овде, ја избрав ќелијата D5 .
 • Сега, напишете ја следнава формула во ќелијата D5 или во Лентата со формули .
="("&LEFT(C5,3)&")"&MID(C5,4,3)&"-"&MID(C5,7,4)&" ext"&MID(C5,11,99)

Тука ја користев комбинацијата на LEFT <Функциите 2>и MID .

Разложување на формулата

 • “(„&LEFT (C5,3)&”)—-> Функцијата LEFT ќе врати 3 знаци од левата страна .
  • Излез: 101
 • “(„&LEFT(C5,3)&“ )—-> Тука, Амперсандот (&) ќе додаде Парантеза .
  • Излез: „(101)“
 • MID(C5,4,3)—-> На Функцијата MID ќе врати 3 знаци од средината на избраниот број почнувајќи од 4-тиот знак.
  • Излез: „345“
 • MID(C5,7,4)—-> Станува
  • Излез:„6789“
 • MID(C5,11,99)—-> Се претвора во
  • излез: „6“
 • “ ext“&MID(C5,11,99)—->
 • ” ext”&6—-> Тука, Амперсандот (&) го поврзува текстот ext со бројот 6 .
  • Излез: ” ext6″
 • “(“&LEFT(C5,3)&”)”& MID(C5,4,3)&"-"&MID(C5,7,4)&" ext"&MID(C5,11,99)
 • "("&101)&")"&345&"-"& ;6789)&“ ext”&6
  • Излез: (101)345-6789 ext6
  • Објаснување: Тука, со користење на Амперсанд (&) поврзете ги различните формати на броевите со Екстензија .

Сега, притиснете ENTER за да го добиете очекуваниот формат на телефонски број со Наставка .

 • Тука, можете да ја користите Рачката за пополнување за да Автоматско пополнување формула за остатокот од ќелиите.

Прочитајте повеќе: Како да форматирате телефонски број со код на земјата во Excel (5 Методи)

3. Користење VBA за форматирање телефонски број со екстензија

Можете и да ја користите Visual Basic апликацијата (VBA) до Форматирање на телефонот Броеви со Наставка . Еве, ќе користам Private Sub кој ќе се примени на Лист .

Да ви ја објаснам процедурата,

Прво, отворете ја картичката Програмер >> потоа изберете Visual Basic.

Потоа,ќе отвори нов прозорец на Microsoft Visual Basic за апликации .

 • Сега, изберете Лист бидејќи е Приватен под .

 • Следно, изберете Работен лист од Општо .

 • Потоа, изберете Промени од Декларации.

Сега, напишете го следниов код во Листот .

5060

Тука користев Приватен под работен лист_Промена (ByVal Target As Range) каде што ќе го проверува секој нов запис во Работниот лист дали го исполнува условот на Target(Len) на бројот ако го исполнува условот Телефонскиот број ќе добие формат со Наставка .

Разложување на кодот

 • Овде, користев повеќе изјави IF за да го проверам бројот на цифри. Го напишав форматот за 8,10, и 12 цифри, можете да го промените врз основа на вашата потреба.
 • Следно, го користев Вредност за да ја изберете ќелијата Вредност потоа ги користевте функциите VBA Left и Mid за да го дадете форматот по мој избор.

Забелешка: Кодот ќе работи за колоната A .

 • Сега, Зачувај код и вратете се на вашиот работен лист .
 • Тука, впишав 8 цифрен број во ќелијата A1 .

Потоа, притиснете ENTER за да го добиете форматот по ваш избор со Екстензија .

Овде е форматот на3 типа на цифри.

Прочитај повеќе: Формула на Excel за промена на форматот на телефонски број (5 примери)

Дел за вежбање

Овде ви дадов лист за вежбање за да го вежбате објаснетиот метод.

Заклучок

Се обидов да објаснете 3 лесни и брзи начини за форматирање телефонски број со наставка во Excel. Овие различни начини ќе ви помогнат да ги форматирате сите видови броеви. Последно, но не и најмалку важно, ако имате какви било предлози, идеи или повратни информации, ве молиме слободно коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.