Како да конвертирате процент во основни точки во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во финансискиот свет, може да се сретнете со терминот Основни поени . Тоа е вообичаениот процент на слух и основната точка истовремено. Денес Во оваа статија ќе ви покажеме како да го претворите процентот во базични точки во Excel со 2 соодветни примери и основна пресметка со основни поени. Ако сте љубопитни за тоа, преземете ја нашата работна книга за вежбање и следете нè.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за вежбање додека ја читате оваа статија.

Конвертирај процент во основни точки.xlsx

Преглед на основни точки во Excel

Често се користи терминот основна точка во финансиите. основната точка е еквивалентна на еден процент од десет илјади или можете да кажете 1/100 од 1% . Значи, основната точка може да се запише како

1 Основна точка = 1%/100 = 0,01% = 0,00001

Ова најчесто се користи означувајќи процентуални промени. Со оглед на тоа што основните точки претставуваат апсолутна бројка, тие можат многу да се следат додека се менуваат процентите. Со користење на основни поени, може да се ослободите од нејаснотијата за користење на процентот додека се менувате.

Ајде 10% каматна стапка + 10% зголемување на каматната стапка може да создаде дилема во разбирањето дали новата каматна стапка ќе биде 11% или 20% .

Но ако е кажано како 10% каматна стапка + 10 Основни поени , ќе биде многу полеснода се разбере дека новата каматна стапка ќе биде 11% (за ова детално ќе разговараме за некое време).

📖 Област на примена

Можеме да го примениме концептот на базични точки во многу полиња. Меѓу нив, најзабележливи се:

 • Корпоративни обврзници
 • Благајнички обврзници
 • Кредитни деривати
 • Деривати со каматна стапка
 • Сопственички хартии од вредност (за обични акции)
 • Должни хартии од вредност (за хипотекарни заеми)

📖 Предности

Заслугите на користењето базичните точки се дадени на следниов начин:

 • Детална пресметка : Вредноста на основната точка покажува дека финансиските карактеристики како каматните стапки може да се проценат без грешка. Дополнително, практично е кога износот е релевантен, а флуктуацијата на стапката е помала од 1%. Со други зборови, ја елиминира неизвесноста и скептицизмот кога се испитуваат и апсолутните и релативните каматни стапки.
 • Оценување на распространетоста : Распространетоста, која ја означува разликата помеѓу цената на понудата (купувањето) и понудата (продажбата) на средството или хартијата, често се изразува во основни поени. Тој, исто така, изразува колку се различни приносите или повратот на инвестицијата на финансиските средства. Добар начин да се објасни флуктуацијата на цената е да се изрази распонот во однос на базичните поени (bps).

2 соодветни примери за конвертирање на процентот во основни поени во Excel

За да се демонстрира примерите, ние ќе серазгледајте два различни типови на збирки на податоци. Двете збирки на податоци имаат две заеднички колони, Тип на заем и Каматна стапка и тие ќе ни ја покажат постапката за претворање на процентот во базични поени. Забележете дека сите вредности што се користат овде се лажни вредности. Во реалниот свет можеби нема да ги видите овие, но нешто како овие.

📚 Забелешка:

Сите операции од овој напис се остварени со користење на апликацијата Microsoft Office 365 .

1. Примени аритметичка формула за конвертирање на процент во основни точки

Во овој метод, ќе користиме конвенционална формула за претворање на процентот во базични точки во Excel. Вредноста на каматната стапка е во колоната C и ќе го прикажеме резултатот во колоната D .

Чекорите на овој процес се дадени подолу:

📌 Чекори:

 • Прво, изберете ја ќелијата D5 .
 • Сега, запишете ја следната формула во ќелијата.

=C5*10000

 • Притиснете Enter .

 • Потоа. кликнете двапати на иконата Пополнете рачка за да ја копирате формулата до ќелијата D8 .

 • Ќе го добиете резултатот.

Така, можеме да кажеме дека нашата формула функционира совршено и можеме да го претвориме процентот во основа поени во Excel.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате број во процент во Excel (3 БрзиНачини)

2. Ажурирајте ги вредностите со користење на основната точка во Excel

Во овој процес, ние ќе ја ажурираме нашата каматна стапка со помош на основните поени. Нашата моментална каматна стапка е во колоната C , а основните точки се во колоната D .

Чекорите на оваа постапка се дадена на следниов начин:

📌 Чекори:

 • Прво, изберете ја ќелијата E5 .
 • После тоа, напишете спуштете ја следнава формула во ќелијата.

=C5+(D5/10000)

 • Сега, притиснете Enter .

 • Потоа. кликнете двапати на иконата Пополнете ја рачката за да ја копирате формулата до ќелијата E8 .

 • Ќе ја добиете ажурираната каматна стапка.

Оттука, можеме да кажеме дека нашата формула работи успешно и можеме да го конвертираме процентот до основните точки во Excel.

Прочитајте повеќе: Како да додадете проценти на броевите во Excel (4 лесни начини)

Креирајте основни точки за конвертирање Калкулатор

Во оваа работна книга, додаваме и калкулатор за основна точка. Можеме лесно да го користиме за да ја добиеме каматната стапка користејќи ја основната точка. Постапката за создавање и користење е прилично едноставна, но ние ја демонстрираме постапката подолу:

📌 Чекори:

 • Најпрво, изберете ја ќелијата C6 и запишете ја следната формула во ќелијата.

=C4+(C5/10000)

 • Притиснете Enter .

 • Сега, изберете ја ќелијата C4 и напишетеспуштете ја Каматната стапка. Тука, запишуваме 7% .
 • Потоа, притиснете Enter .

 • Потоа, изберете ја ќелијата C5 и запишете ја вредноста на Основните точки . На пример, запишуваме 20 .
 • Повторно, притиснете Enter и автоматски ќе го добиете посакуваниот резултат во ќелијата C6 .

Конечно, можеме да кажеме дека нашата формула функционира ефикасно и можеме да го претвориме процентот во основни поени во Excel со нашиот прилагоден калкулатор.

Заклучок

Тоа е крајот на оваа статија. Се надевам дека овој напис ќе ви биде корисен и ќе можете да го претворите процентот во основни поени во Excel. Ве молиме споделете ги сите дополнителни прашања или препораки со нас во делот за коментари подолу доколку имате какви било други прашања или препораки.

Не заборавајте да ја проверите нашата веб-страница, ExcelWIKI , за неколку Excel- поврзани проблеми и решенија. Продолжете да учите нови методи и да растете!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.