Како да конвертирате децимални во минути и секунди во Excel (3 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel стандардно го складира времето во децимален формат. Но, постојат неколку начини на кои можеме да го претвориме во часови, минути или секунди. Исто така, Excel има многу вградени формати и приспособени формати за да го конвертирате во време. Така, денес ќе покажам 3 лесни методи за претворање на децимали во минути и секунди во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Работната книга на Excel можете да ја преземете од овде и вежбајте сами.

Конвертирај децимални во минути и секунди.xlsx

3 начини да конвертирате децимални во минути и секунди во Excel

Ајде прво да се запознаеме со нашата база на податоци, таа претставува одредено работно време на работниците во децимален формат.

1. Рачен начин за конвертирање само на децимални во минути

Прво, ќе научиме како да ги конвертираме децималните вредности само во минути. Excel го складира времето како дел од еден ден. Значи, за претворање во минути ќе треба да ја помножите децималната со 24 часа и 60 минути.

Чекори:

 • Активирајте Ќелија D5 со кликнување.
 • Потоа, напишете ја следната формула во неа-
=C5*24*60

 • Подоцна, само притиснете го копчето ENTER и ќе ја добиете вредноста како минути.

 • На крајот, повлечете го <1 Иконата>Пополнете рачка за да ја копирате формулата за останатите ќелии.

Сите децимални вредности сега се конвертираат во минути.

Прочитај повеќе: Како даПретворете ги минутите во децимални во Excel (3 брзи начини)

2. Рачен начин за конвертирање само на децимали во секунди

На ист начин, можеме да конвертираме децимали само во секунди. За тоа, ќе треба да ја помножиме децималата со 86400. Бидејќи еден ден е еднаков на 24*60*60 = 86400 секунди.

Чекори:

 • Вметнете ја следната формула во Ќелија D5
=C5*24*60*60

 • Следно, притиснете го ENTER копче за да го добиете излезот.

 • Потоа копирајте ја формулата за другите ќелии со влечење надолу Пополнете Икона за рачка .

Наскоро потоа ќе ги добиете вредностите за неколку секунди.

Прочитајте повеќе: Конвертирање на време во децимали во Excel (4 примери)

Слични читања

 • Како да ги конвертирате часовите во децимални во Excel (3 лесни методи)
 • Конвертирате часови и минути во децимални во Excel (2 случаи)
 • Како за да ги поправите децималните места во Excel (7 едноставни начини)
 • Вметнете точка помеѓу броеви во Excel (3 начини)

3. Користење на приспособен формат за конвертирање на децимални во минути и секунди

Овде, користев нова база на податоци што содржи време на траење на некои кратки филмови како минути во формат на броеви. Сега, ќе го претвориме во минути и секунди во формат на време. И за тоа, ќе треба да користиме прилагоден формат на време. Прво, ќе ги конвертираме минутите во децимали, а потоа ќе примениме обичајформат.

Чекори:

 • Во Ќелија D5 , напишете ја следната формула-
=C5/(24*60)

 • Потоа притиснете го копчето ENTER .

 • Следно, користете ја алатката Пополнете рачка за да ја копирате формулата.

Ги добивме сите вредности како децимална, сега ќе примени приспособен формат.

 • Изберете ги сите конвертирани децимални вредности и кликнете на иконата Формат на број од Број делот од јазичето Дома .

Набргу потоа ќе го добиете полето за дијалог формат на броеви.

 • Потоа, кликнете на Прилагодено
 • Потоа, напишете mm:ss во полето Type .
 • Конечно, само притиснете OK .

Сега гледате, приспособениот формат ги претвори вредностите во формат на време како минути и секунди.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате децимални во денови часови и минути во Excel (3 методи)

Заклучок

Се надевам дека постапките опишани погоре ќе бидат доволно добри за да се спојат t децимална до минути и секунди во Excel. Слободно поставете какви било прашања во делот за коментари и ве молам да ми дадете повратни информации. Посетете го ExcelWIKI за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.