Како да го конвертирате децималното време во часови и минути во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Виталната карактеристика на децималите, концептот на време е стандард кој го користел поделеното време е како стандардот што се користи за да се изрази. Целиот временски израз може да се управува како една низа. Како резултат на тоа, толкувањето на временскиот печат и извршувањето на конверзии станува полесно. Во моментов, сомнително е дека децималното време ќе стане широко користено. Но, додека работиме со децималното време, треба да ги конвертираме за подобро разбирање. Во оваа статија ќе ги прикажеме ефективни методи за претворање на децималното време во часови и минути во Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете преземете ја работната книга и вежбајте со нив.

Конвертирај децимално време во часови & засилувач; Minutes.xlsx

2 ефективни методи за претворање на децималното време во часови и минути во Excel

Секој разбира дека има 24 часа во еден ден. Тоа е причината зошто ќе го поделиме децималното време со 24 за да ги добиеме часовите и минутите. Да претпоставиме дека имаме база на податоци што содржи имиња на некои вработени и нивното вкупно работно време за една недела. Но, времето е во формат на децимално време, сега треба да го претвориме децималното време во часови и минути.

1. Претворете го децималното време во часови и минути Користење на функцијата TEXT

Функцијата Excel TEXT се користи за трансформација на цели броеви во текст. Оваа функција произведува број како текст соодредено форматирање. За да вклучите форматирани бројки во текстот, користете ја функцијата TEXT . Можеме да го претвориме и децималното време во часови и минути користејќи ја оваа функција. За ова, треба да ги следиме процедурите надолу.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја ставите формулата за конвертирање на децималното време во часови и минути.
 • Потоа, внесете ја следнава формула таму.
=TEXT(C5/24,"h:mm")

 • Потоа, за да ја завршите операцијата, притиснете го копчето Enter .

 • Понатаму, за да ја копирате формулата опсегот, повлечете ја Рачка за пополнување надолу или кликнете двапати на иконата Плус ( + ).

 • И, конечно, тоа е тоа! Ќе ги добиете часовите и минутите во колоната D .

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате Децимално до време над 24 часа во Excel (2 брзи методи)

Слични читања

 • Како да вметнете точка помеѓу броеви во Excel (3 начини)
 • Како да додадете децимали во Excel (3 лесни начини)
 • Excel 2 децимални места без заокружување (4 ефикасни начини)
 • Како да го спречите Excel да заокружува децимали (4 лесни методи)
 • Како да ги промените децималните во проценти во Excel (4 лесни начини)

2. Претворете го децималното време во часови и минути со Едноставна формула на Excel

Во табела, може да напишемеосновна формула за собирање, одземање, множење или делење податоци. Едноставните формули обично започнуваат со знак за еднаквост ( = ), опкружен со нумерички параметри и пресметковни операции. Формулата во Microsoft Excel е изјава која работи на вредности во опсег на ќелии. За да го претвориме децималното време во часови и минути, треба да го следиме процесот подолу.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата D5 и заменете ја формулата.
=C5/24

 • Потоа, притиснете Enter . И формулата ќе се прикаже во лентата со формули.

 • Понатаму, за да ја реплицирате формулата низ опсегот, повлечете ја Рачката за пополнување надолу. За Автоматско пополнување опсегот, кликнете двапати на симболот Плус ( + ).

 • Со тоа ќе го добиете резултатот. Но, ако сакате поконкретен резултат, мора да го следите понатаму.

 • Понатаму, изберете ги добиените ќелии, а потоа одете на Дома табот на лентата.
 • Следно, во категоријата Број , кликнете на малата икона прикажана подолу.

 • Ова ќе го отвори полето за дијалог Форматирај ќелии .
 • Сега, одете во менито Број и изберете Прилагодено од категоријата.
 • И, во менито Type , изберете h:mm .
 • Потоа, кликнете на OK копче за да ги завршите процедурите.

 • И, конечно,ова е тоа! Ќе го добиете резултатот.

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате децимални во денови часови и минути во Excel (3 методи )

Заклучок

Горените методи ќе ви помогнат да Конвертирате децималното време во часови и минути во Excel. Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ако имате какви било прашања, предлози или повратни информации, ве молиме кажете ни во делот за коментари. Или можете да фрлите поглед на другите наши статии во блогот ExcelWIKI.com !

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.