Како да се отстрани сортирањето во Excel (3 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ви покажеме како да отстраните сортирање во ексел. Во Microsoft Excel , ние често ги подредуваме податоците за практичноста на нашата работа. Понекогаш ни треба привремено да ги сортираме податоците не трајно. Така, во оваа статија, ќе илустрираме 3 методи за отстранување на сортирање од податоците на Excel за да се вратите на оригиналната база на податоци.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од овде.

Отстрани Sort.xlsx

3 лесни методи за отстранување на сортирање во Excel

Откако ќе ги поминете сите три методи, ќе можете да лесно отстранете го сортирањето од базата на податоци на Excel. Само прочитајте ги методите и направете ги сите чекори со нас внимателно.

1. Користете ја конвенционалната команда за отповикување за да отстраните Сортирање во Excel

Конвенционалната команда за враќање е Ctrl + Z . Можеме да го искористиме овој процес за да вратиме каков било вид на дејство. За да се отстрани сортирањето, оваа команда е исто така применлива. За да ви го прикажеме овој метод, ќе ја користиме следната база на податоци. Имаме копчиња за датотеки во ќелиите на заглавието. Сега, во овој пример за ваша погодност, прво ќе ги сортираме податоците, а потоа ќе го отстраниме сортирањето. Ајде да ги погледнеме чекорите како можеме да го направиме тоа.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, кликнете на копче за филтрирање на ќелијата за заглавие D4 .
 • Второ, изберете „Подреди од најмала до најголема“ од достапните опции.

 • Трето, можеме да го видимеикона за сортирање во ќелијата D4 . Вредноста во колоната „Износ на продажба“ исто така е подредена од најмала до најголема вредност.

 • Потоа, притиснете Ctrl + Z .
 • На крај, можеме да видиме дека нема повеќе сортирање во нашата база на податоци. Значи, ја враќаме оригиналната база на податоци.

ЗАБЕЛЕШКА: Командата за враќање е применлива само за враќање на непосредна акција. Ако го затворите работниот лист и го отворите по 2 часа или 5 дена, нема да можете да го отстраните сортирањето со командата Ctrl + Z .

2. Отстранете го Сортирањето во Excel користејќи „Сортирај & засилувач; Опција за филтер

Можеме да ја користиме и „Сортирај & засилувач; Филтрирај“ опција од делот „Уредување“ на картичката Дома . Ќе ја користиме базата на податоци од нашиот претходен пример за да го демонстрираме овој метод. Значи, за да го разберете овој метод само направете ги чекорите подолу со нас.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, кликнете на копчето за филтер на ќелијата за заглавие D4 .
 • Следно, изберете ја опцијата „Подреди од најголем до најмал“ .

 • Значи, можеме да ја видиме иконата за сортирање во ќелијата D4 . Исто така, ги добиваме подредените вредности на колоната „Износ на продажба“ од најголем до најмал.

 • Потоа, одете на Дома .

 • Потоа, од „Уредување“ делот на Почетна табот, отворете го „Сортирај & засилувач; Filter” паѓачкото мени.
 • Изберете гомислење Исчисти од паѓачкото мени.

 • Конечно, можеме да видиме дека нема икона за сортирање во ќелијата за заглавие D4 .

БЕЛЕШКА: Важно е да се забележи дека употребата на „ Сортирај & засилувач ; Опцијата Filter “ ја отстранува само иконата за сортирање. Оваа опција не ја враќа базата на податоци во оригиналната верзија.

Слични читања

 • Како да се отстрани Grid од Excel (6 лесни методи)
 • Отстранете ги границите во Excel (4 брзи начини)
 • Како да го отстраните полето за избор во Excel (6 методи)
 • Отстранете ги временските ознаки од датумот во Excel (4 лесни начини)
 • Како да се отстрани грешката со броеви во Excel (3 начини)

3. Вметнете индексна колона за да отстраните подредување во Excel

Најефективниот начин да се отстрани сортирањето од работниот лист на Excel е со вметнување Колона за индекс . Со оваа дополнителна колона, секогаш можеме да го кажеме статусот на сетот дали е подреден или не. Ја имаме следната база на податоци во форма на табела и ќе вметнеме индекс колона за да го отстраниме видот на оваа база на податоци. За да го извршите ова дејство, само следете ги чекорите подолу.

ЧЕКОРИ:

 • На почетокот, направете кликнете со десното копче на која било ќелија во „Износ на продажба“.
 • Следно, одете во опцијата Вметни и изберете „Колона на табела на десно” .

 • Значи, можеме да видиме дополнителна колона на десната страна наколоната „Износ на продажба“ .

 • Потоа, дополнителната колона ја преименувавме во „Нов индекс“ .

 • Сега, вметнете ја вредноста 1 во ќелијата E5 . Изберете ќелија E5 и повлечете ја алатката Рачка за пополнување до крајот на колоната.
 • Потоа, од паѓачкото мени на долниот десен агол изберете ја опцијата Пополнете серии .

 • Добиваме серија на индексни броеви во новиот „Индекс“ .

 • Потоа, кликнете на иконата за филтер во ќелијата C4 . Подреди ја колоната Град со користење на опцијата за сортирање „Подреди од А до Ш“ .

 • вредностите на колоната „Град“ се подредени по азбучен ред од A до Z . Ако забележиме вредностите на колоната „Нов индекс“ се подредуваат и со колоната „Град“ .

 • Значи, колоната „Нов индекс“ чува трага за тоа дали нашите податоци се подредени или не. Сега, ако сакаме да го отстраниме сортирањето од нашата база на податоци, само подредете ја колоната „Нов индекс“ од „Најмал до најголем“ .

 • Конечно, ја добиваме не само подредената вредност на колоната „Нов индекс“ туку и колоната „Град“ .

ЗАБЕЛЕШКА: Ако наместо формат на табела ги филтрирате податоците користејќи опсег на податоци, опцијата за филтрирање нема да биде достапна во нововметнатата колона. Мора да ја примените опцијата за филтрирањеповторно во нововметнатата колона.

Заклучок

На крајот, од овој напис, се запознавате со 3 методите како да се отстрани сортирањето во ексел. Преземете ја нашата работна книга за вежбање, која е прикачена на оваа објава, и вежбајте за најдобар резултат. Ако имате какви било прашања или знаете за некој нов метод за отстранување на сортирање во ексел, ве молиме оставете коментар подолу. Ќе се потрудиме да одговориме што е можно побрзо.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.