Како да изберете опсег на ќелии во формулата Excel (4 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека користиме формули во Excel, мораме да вметнеме одреден опсег на ќелии за да ја направиме формулата да работи или да го добиеме посакуваниот резултат. Во ова упатство, ќе ви покажам како да изберете опсег на ќелии во формулата Excel на 4 лесни и едноставни лесни начини. Ќе ги користиме Рачка за пополнување , SHIFT , CTRL и функцијата INDEX за да избереме опсег на ќелии во формулата Excel .

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа книга за вежбање за да ја вежбате задачата додека ја читате оваа статија.

Изберете опсег на ќелии.xlsx

4 лесни начини за избор на опсег на ќелии во формулата Excel

Да претпоставиме дека имаме работен лист на Excel што ги содржи информациите на различни продажни места на синџир ресторани низ САД. Работниот лист на Excel ги содржи продажните износи за секој од овие ресторани за месецот јануари и февруари . Ќе ги сумираме овие продажни износи со избирање опсегот на ќелии на различни начини. Сликата подолу го прикажува работниот лист со кој ќе работиме.

Метод 1: Изберете опсег од соседни ќелии во формулата Excel

Да претпоставиме дека сакаме да ја сумираме целата продажна сума за месецот јануари . Тоа значи дека сакаме да ги сумираме соседните ќелии од опсегот C5:C9 . Ајде да видиме, како можеме да го избереме овој опсег на соседни ќелии во Excel Формула SUM .

Чекор 1:

 • Прво, ќе ја запишеме функцијата SUM во ќелијата C11 . Додека ја пишува функцијата, Excel ќе побара опсег од клетките што ќе ги сумира. Ќе ја избереме првата ќелија во опсегот C5 .
 • Потоа, ќе ја влечеме рачката за полнење надолу да ги изберете сите ќелии во опсегот. Ќе ја отпуштиме рачката за пополнување кога ќе стигне во ќелијата C9 - последната ќелија од опсегот .

 • Алтернативно, можеме да го користиме копчето SHIFT за да ги избереме сите соседни ќелии од опсегот. Прво, ќе ја избереме првата ќелија од опсегот C5 . Потоа, ќе продолжиме да го притискаме копчето СРЕЛКА НАДОЛ додека не стигне до последната ќелија од опсегот . Додека го притискаме копчето СРЕЛКА НАДОЛ , тој ќе ги избере сите ќелии под C5 .

 • Кога ќе го добиеме опсегот на ќелии , ќе го притиснеме копчето ENTER . По притискање на ENTER , ќе го добиеме вкупниот износ на продажба за месецот јануари .

Чекор 2:

 • Можеме да ги сумираме и соседните ќелии по ред. На пример, сакаме да го сумираме целиот продажен износ на продажниот центар Нешвил и за месеците јануари и февруари . Тоа значи дека сакаме да ги сумираме соседните ќелии од опсегот C5:D5 .
 • Прво,ќе ја избереме првата ќелија од опсегот C5 . Потоа, ќе го притиснеме копчето Десна СРЕЛКА додека не стигне до последната ќелија од опсегот D5 .

 • Алтернативно, можеме да ја влечеме рачката за пополнување надесно за да ги избереме сите ќелии во опсег. Ќе ја отпуштиме рачката за пополнување кога ќе стигне во ќелијата D5 - последната ќелија од опсегот .

 • Кога ќе го добиеме опсегот на ќелии , ќе го притиснеме копчето ENTER . По притискање на ENTER , ќе го добиеме вкупниот продажен износ од Нешвил .

Прочитајте повеќе: Како да изберете опсег на ќелии во Excel (9 методи)

Метод 2: Вметнете опсег од несоседни ќелии во Формулата на Excel

Можеме и да ги избереме несоседните ќелии во формулата на Excel. На пример, ќе го сумираме продажниот износ на продажните места Нешвил , Атланта, и Сиетл за месецот февруари . Тоа значи дека сакаме да ги сумираме ќелиите D5 , D7, и D9 . Ќе ги следиме чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, ќе ја запишеме функцијата SUM во ќелијата D11 . Додека ја пишува функцијата, Excel ќе побара од опсегот од клетките што ќе ги сумира.
 • Потоа, ќе го задржиме CTRL копче и изберете ќелиите што сакаме да ги сумираме.

 • Кога ќе го добиеме опсегот на ќелии , ќе притиснеме ENTER копче . По притискање на ENTER , ќе го добиеме вкупниот износ на продажба на Нешвил , Атланта, и Сиетл продажни места за месец февруари .

Прочитајте повеќе: Како да преместите избраните ќелии во Excel со тастатура (4 методи)

Слични читања

 • Како да влечете ќелии во Excel користејќи тастатура (5 мазни начини)
 • Поделете група на ќелии со број во Excel (3 методи)
 • Како да ги заштитите избраните ќелии во Excel (4 методи)
 • Заклучете одредени ќелии во Excel (4 методи)
 • Како да проверите дали повеќе ќелии се еднакви во Excel (4 методи)

Метод 3: Изберете цела колона или ред во формулата на Excel

Понекогаш можеби ќе треба да ја вметнеме целата колона или ред во формулите на Excel. Можеме да ја избереме целата колона или редови следејќи ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Можеме да избереме Колона C со кликнување на заглавието на колоната како подолу.

 • Можеме и да избереме Ред 7 со кликнување на бројот на редот како подолу.

Прочитај повеќе: Изберете ги сите ќелии со податоци во колона во Excel (5 методи + кратенки)

Метод 4: Комбинирајте ги функциите SUM и INDEX за да дефинирате опсег во Excel

Ниеможе да ја користи и функцијата INDEX за да дефинира опсег за формулата на Excel. На пример, ќе ја користиме функцијата INDEX за да дефинираме опсег што ќе ги сумира сите продажни износи и за месецот јануари и февруари . Ќе го направиме следново.

Чекори:

 • Ќе ја запишеме формулата подолу во ќелијата D11 .
=SUM(C5:INDEX(C5:D9,G6,G7))

Распределување на формулата:

 • <1 Функцијата>Индекс враќа вредност или референца на клетката на пресекот на одредена редица и колона, во даден опсег .
 • Овде, опсегот на ќелии за функцијата INDEX е C5:D9 . бројот на редот е 5 ( G6 ) и бројот на колоната е 2 ( G7 ).
 • Ќелијата во 5-тиот ред и втората колона за овој опсег на податоци ( C5:D9 ) е ќелијата D9 .
 • Значи, опсегот за функцијата SUM ќе биде C5:D9 . Оттука, функцијата SUM ќе ги сумира сите продажни износи и за месецот јануари и за февруари .

 • По притискање на ENTER , ќе ги добиеме вкупните продажни износи .

Поврзана содржина: Како да ги префрлите ќелиите надолу во Excel без да ја менувате формулата (4 методи)

Брзи белешки

 • Ќе видите грешка #REF! додека го користите INDEX функција, ако поминете аргумент row_num повисок од постоечките броеви на редови во опсегот .
 • Исто така, ако поминете аргумент col_num повисок од постоечките броеви на колони во опсегот , ќе видите #REF!
 • Конечно, ако аргументот area_num е повисок од постоечките броеви на областа, ќе добиете #REF!

Заклучок

Во оваа статија, научивме како да изберете опсег на ќелии во формулата Excel . Се надевам дека отсега ќе можете лесно да изберете опсег на ќелии во формулата Excel . Меѓутоа, ако имате какви било прашања или препораки за овој напис, ве молиме оставете коментар подолу. Имајте убав ден!!!

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.