Како да вметнете прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Понекогаш сакаме да управуваме со нашите податоци на приспособен начин и да ги печатиме на различни страници. Поради оваа причина, ние вметнуваме прекини на страници помеѓу различни редови и колони во Microsoft Excel . Ако се соочивте со проблемот да внесете прекин на страницата помеѓу две колони , овој напис ќе ви помогне да го решите тој проблем. На пример, избравме редови 39 и 40 за оваа намена. Во оваа статија, ќе научиме како да вметнете прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 во Excel . Ајде да започнеме!

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга на Excel од овде.

Вметнување прекин на страницата Помеѓу редовите 39 и 40.xlsm

3 соодветни начини за вметнување прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 во Excel

Можеме да вметнеме прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 на 3 соодветни начини . Првиот метод е со користење на картичката View , вториот метод е со користење на опцијата Распоред на страница и третиот метод е со користење на VBA код . Секој од методите е лесен и ефективен начин и има свои добрите и лошите страни. Сега ќе ги научиме овие 3 методи за вметнување пауза на страница помеѓу редовите 39 и 40 кога имаме база на податоци што содржи повеќе од 40 редови > и најефикасен начин завметнете прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 . На овој начин, можете лесно да го контролирате вашиот прекин на страницата од опцијата Преглед на прекин на страницата . Бидејќи Microsoft Excel создава стандардно прекинување на страницата за одреден број редови, можете да ја измените таа стандардна страница пауза во овој метод. За да вметнеме прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 користејќи ја картичката Преглед , мора да ги следиме чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, кликнете на јазичето Преглед на вашата лента.

 • Второ, кликнете на опцијата Преглед на прекин на страницата како што е прикажано подолу.

 • Како резултат на тоа, преглед на прекин на страницата ќе се прикаже на левиот агол на вашиот екран кој ќе го содржи стандардното прекинување на страницата како долу.

 • Потоа, ставете го глувчето на стандардната пауза на страницата и влечете го надолу помеѓу редовите 39 и 40 .

 • Понатаму, кликнете на опцијата Нормално за да се прикаже сетот на нормален екран.

 • Како резултат на тоа, ќе видиме прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 како на сликата подолу како што сакавме.

Прочитајте повеќе: Како да користите пауза на страница во Excel (7 соодветни примери)

2. Користење на распоред на страницата Картичка

Во наредбата да се вметне прекин на страницата помеѓу редови, користејќи ја картичката Изглед на страница е една од најпознатитезаеднички пристапи во Excel. Тоа е исто така лесен и ефикасен начин за извршување на задачата. Сега ќе научиме како да вметнуваме прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 користејќи ја картичката Изглед на страница . Следете ги чекорите подолу за да ја завршите работата.

Чекори:

 • Прво, изберете го редот над кој сакате да ја прекинете страницата. Во овој случај, ќе го избереме редот 40 .

 • Следно, одете во Изглед на страницата табот.
 • Потоа, кликнете на опцијата Breaks .
 • Понатаму, од паѓачката листа, изберете ја командата Вметни прекин на страницата .

 • Конечно, ќе видите хоризонтална пауза на страницата помеѓу редот 39 и редот 40 како што е прикажано подолу.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете повеќе прекини на страници во Excel (2 начини)

3. Примена на VBA код

Можеме да примениме и VBA код за да вметнеме прекин на страницата помеѓу редовите. Тоа е исто така практичен начин за извршување на задачата. Мора да ги следиме чекорите подолу за да внесеме прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 со примена на VBA кодот.

Чекори:

 • Прво, изберете ги ќелиите ( B40:C40 ) над кои сакате да го вметнете прекинот на страницата.

 • Второ, одете во картичката Програмер .
 • Следно, кликнете на картичката Visual Basic .

 • После тоа, ќе се појави прозорец со VBA код.
 • Трето, во кодотпрозорец, кликнете на јазичето Вметни .
 • Следно, изберете ја опцијата Модул од паѓачката листа.

 • Сега, вметнете го VBA кодот во Модулот како што е прикажано подолу.
4176

 • Понатаму, за да ја извршите програмата, кликнете на командата Стартувај или притиснете F5 .

 • Конечно, ќе видиме прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 како долу.

Поделба на кодот VBA

 • Името на функцијата што ќе ја користиме овде во VBA е InsertPageBreak .
 • Овде, ќе земеме две променливи од типот опсег и тоа: selectedrange и currentCellvalue .
 • Потоа, ќе доделиме опсегот до избраните ќелии како selectedrange=Application.Selection.Columns(1).Cells .
 • ResetAllPageBreaks , ова ќе ги ресетира сите прекини на страницата доколку постојат .
 • Ќе напишеме If (currentCellvalue.Value currentCellvalue.Offset(-1, 0).Value) со If Stateme nt да ги исполниме критериумите за пробивање на страницата според нашиот избран опсег.
 • Конечно, ќе ја користиме командата xlPageBreakManual за рачно да ја скршиме страницата.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете прекин на страницата врз основа на вредноста на ќелијата со Excel VBA

Како да вметнете вертикална пауза на страницата во Excel

Можеме да вметнеме и вертикална пауза на страницата помеѓу колоните во Excel. Во редза да го сториме тоа, можеме да ги следиме чекорите подолу:

Чекори:

 • Прво, ќе ја избереме колоната пред која сакаме да имаме пауза на страницата . Во овој случај, ја избираме колоната C .

 • Второ, одете во Изглед на страницата табот.
 • Трето, кликнете на опцијата Breaks .
 • На крајот, од паѓачката листа изберете ја наредбата Вметни прекин на страницата .

 • Конечно, ќе ја видиме вертикалната пауза на страницата помеѓу колоната B и колоната C како прикажано подолу.

Прочитајте повеќе: Како да вметнете прекин на страницата во Excel (4 лесни начини)

Работи што треба да се запаметат

 • Користењето на картичката Преглед за да се вметне прекин на страницата помеѓу редовите е најлесно и најзгодно начин за извршување на задачата за почетник . Тоа ви дава слобода да го приспособите прекинот на страницата каде и да ви треба.
 • Вметнувањето на прекин на страницата со користење на опцијата Распоред на страница и VBA кодот ќе ги содржи Стандардно прекинување на страницата на Excel во вашата база на податоци. Ако сакате дополнително да го приспособите, можете да го користите методот Погледни јазиче за да го приспособите на начинот на кој сакате.

Заклучок

Оттука, следете ја погоре опишаните методи. Така, можете лесно да научите како да вметнете прекин на страницата помеѓу редовите 39 и 40 во Excel . Се надевам дека ова ќе биде корисно. Следете ја веб-локацијата ExcelWIKI за повеќе написи какоова. Не заборавајте да ги пуштите вашите коментари, предлози или прашања во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.