Како да се направи првиот ред како заглавие во Excel (4 едноставни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Ако го направиме првиот ред како заглавие во Excel, тоа ќе помогне да се организираат податоците и да се направи документот полесен за читање. Excel обезбедува неколку методи за креирање на првиот ред како заглавие. Во оваа статија, ќе разговараме за четири едноставни методи за да го направите првиот ред како заглавие во Excel со објаснување.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја работната книга за вежбање од овде.

Направете го првиот ред како заглавие.xlsx

4 едноставни методи за правење на првиот ред како заглавие во Excel

1. Направете го првиот ред како заглавие со замрзнување во Excel

Претпоставувајќи, имаме база на податоци B1:C5 , која содржи некои ставки со нивните ID на производи. Еве, треба да го направиме првиот ред заглавие. Сега, ќе ја користиме опцијата „ Замрзнати панели “ за да се случи. Опцијата „ Замрзнати панели “ одржува видлива област од работниот лист додека се движите до друг дел од работниот лист.

Чекори:

 • Потоа, ќе се појави паѓачко мени.
 • Сега, изберете Замрзнете го горниот ред од паѓачкото мени.

 • Со кликнување на Замрзнување на горниот ред , тој го заклучува првиот ред конечно. Тоа значи дека ако скролуваме надолу, горниот ред останува на врвот на документот.

Прочитај повеќе: Како да Креирајте табела на Excel со ред иЗаглавија на колони

2. Примени формат како опција за табела за да се прикаже првиот ред како заглавие

Да претпоставиме дека треба да го направиме првиот ред како заглавие на сетот ( B1: C5 ) подолу во Excel кој вклучува некои ставки и идентификатори на производи. Можеме да ја користиме опцијата Формат како табела во табулаторот Дома за да го сториме тоа. Excel автоматски го конвертира опсегот на податоци во табела откако ќе ја избере опцијата „ Форматирај како табела “.

Чекори:

 • Прво, одете во јазичето Дома и кликнете на паѓачкото мени Форматирај како табела .

 • Откако ќе кликнете на паѓачкото мени, можете да изберете стил за вашата табела.

 • Потоа, Креирај табела Ќе се појави прозорецот .
 • Сега, проверете дали нашите избрани ќелии се точни.
 • Потоа, означете ознака за штиклирање на Мојата табела има заглавија .
 • На крај, кликнете на OK .

 • На крајот ќе се создаде табела која ги содржи заглавие во првиот ред.

Прочитајте повеќе: Како да направите заглавие на ред во Excel (4 лесни начини)

Слични читања

 • [Поправено!] Насловите на моите колони се означени со броеви наместо букви
 • Промовирајте ред до заглавие на колона во Excel (2 начини)
 • Како да направите повеќекратни подредливи заглавија во Excel
 • Чувајте ги насловите на редовите во Excel кога лизгате без замрзнување

3. Направете го првиот ред какоЗаглавие со користење на опцијата за наслови за печатење на Excel

Тука, ја имаме истата база на податоци ( B1:C5 ) во Excel исто како и горенаведените методи. Сега треба да го направиме првиот ред како заглавие. Можеме да го направиме тоа лесно со користење на опцијата Печати наслови во Excel. Ги одредува редовите и колоните во Excel кои ќе се печатат на секоја страница. Ова ја прави печатената копија полесна за читање.

Чекори:

 • На почетокот, изберете ја страницата Распоред табот и кликнете на Печати наслови .

 • Потоа, Поставување страница ќе се појави прозорец.
 • Кликнете на Редовите за повторување на горе .

 • Сега, изберете го првиот ред.

 • По изборот на првиот ред, кликнете на копчето Преглед на печатење за да направите проверете дали редот на заглавието е точен.

 • На крајот, кликнете на копчето Печати за да го видите резултатот.

Прочитајте повеќе: Како да креирате заглавие со двоен ред во Excel (3 лесни начини)

4 Употреба на Power Query Editor за избор на првиот ред како заглавие

Во нашиот последен метод, ја користиме истата база на податоци ( B1:C5 ) на ставки на производи со нивните ID. Можеме лесно да го направиме првиот ред како заглавие на сетот со користење на Уредувач на Power Query во Excel. Тоа помага да се увезат или да се поврзат со надворешни податоци, а потоа да се обликуваат тие податоци, како што се отстранување колона, менување тип на податоци или спојување табели.Чекорите за овој метод се дадени подолу.

Чекори:

 • На прво место, изберете го <6 табот>Податоци и кликнете на Од табела/опсег .

 • Второ, Креирај табела ќе се појави прозорец.
 • Сега, кликнете на полето за да внесете податоци. кликнете на OK .

 • Потоа, одете во Трансформирајте .
 • Во овој момент, изберете Користете го првиот ред како заглавија (видете ја сликата од екранот).

 • За возврат, Power Query ќе го конвертира првиот ред на податоци во ред за заглавие.

 • На крајот, изберете Дома > Затвори & засилувач; Вчитај

 • Сега, ќе се вратите на трансформираните податоци каде што првиот ред се претвора во заглавие.

Прочитај повеќе: Справување со табели со променливи заглавја во Power Query

Заклучок

Се надевам овие четири методи ќе ви помогнат да го направите првиот ред како заглавие во ексел. Преземете ја работната книга за вежбање и пробајте ја. Кажете ни ги вашите повратни информации во делот за коментари. Следете ја нашата веб-локација ExcelWIKI за да добиете повеќе вакви статии.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.