Како да додадете текст во вредност на ќелијата во Excel (4 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Excel е фантастична алатка за спроведување на целата анализа и креирање на финален извештај. Меѓутоа, бидејќи секој читател има уникатна перспектива за извештајот, само пресметките не можат да му го пренесат наменетото значење на читателот. Некои луѓе можат веднаш да ги разберат бројките со поглед на нив, додека на други им треба време да го сфатат вистинското значење, а некои едноставно не можат да го сторат тоа. Затоа, тие бараат темелно и концизно објаснување за сè. Оваа статија ќе ви покаже како да Додавате текст во Вредноста на ќелијата во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете следната работна книга на Excel за подобро разбирање и вежбање сами.

Додајте текст во Cell Value.xlsm

4 практични пристапи за додавање текст во вредност на ќелијата во Excel

Повремено можеби ќе треба да го додавате истиот текст во постоечките ќелии во Excel додека работите со текстуални податоци за да ги направите работите потранспарентни. Во следните 4 методи, ќе разговараме како да додадете текст во вредноста на ќелијата во Excel користејќи го Ampersand Operator , користејќи функцијата CONCATENATE , користејќи ја командата за полнење Flash и применувајќи VBA код . Да претпоставиме дека имаме примерок збир на податоци.

1. Користење на операторот Ampersand за додавање текст во вредност на ќелијата во Excel

Операторот амперсанд ( & ) најчесто се користи за комбинирањеповеќе текстуални низи во една. Во овој прв метод, ќе научите како да додавате текст на вредноста на ќелијата во Excel користејќи Ampersand Operator.

Чекор 1:

 • Прво, кликнете на првата ќелија F5 во колоната каде што сакате да се прикажат трансформираните имиња .
 • Конечно, запишете ја следната формула.
="Total Sales are"&B5&"is:"&E5

Чекор 2:

 • Тука, ќе ги набљудувате резултатите од ќелијата F5 со додавање текст на вредноста на ќелијата.

Чекор 3:

 • Сега, користете го Пополнете ракувајте со алатката и повлечете ја надолу од ќелијата F5 до F11 за да ги видите резултатите од сите ќелии според додавање текст во вредноста на ќелијата.

Прочитај повеќе: Комбинирајте текст и формула во Excel (4 едноставни начини)

2. Користење на функцијата CONCATENATE за додавање текст во вредност на ќелијата

Функцијата CONCATENATE ги извршува истите операции како амперсендот (&) оператор. Единствената разлика е во тоа како се користи секоја од нив.

Ќе откриете како да ја користите функцијата CONCATENATE за да додадете текст на вредноста на ќелијата во овој метод. Општата синтакса за функцијата CONCATENATE е дадена подолу.

=CONCATENATE(text1, [text2], …)

Аргумент

 • text1 : го претставува текстот што ќе го додадеме на вредноста на ќелијата.
 • [text2] : t ext2 , text3 и така натаму се текстовите што треба да ги додадете со текст1.

Чекор 1:

 • Прво, кликнете на ќелијата F5 каде што сакате да додадете текст на вредноста на ќелијата.
 • Потоа, напишете ја еднаков знак (=) во ќелијата F5 .
 • Сега, напишете го текстот што ќе го додадете во вредноста на ќелијата.
 • изберете ја E5 клетката.
 • Конечно, напишете ја следнава формула со функцијата CONCATENATE .
=CONCATENATE("Total Sales are: ",E5)

Чекор 2:

 • Со додавање текст на вредноста на ќелијата, можете да ги видите резултатите од ќелијата F5 тука.

Чекор 3:

 • Сега, повлечете ја алатката Пополнете ја рачката од ќелија F5 до F11 за да ги видите ефектите од додавањето текст на вредноста на секоја ќелија за сите ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да додадете текст на почетокот на ќелијата во Excel (7 брзи трикови)

Слични читања

 • Комбинирајте Т ext и број во Excel (4 соодветни начини)
 • Како да додадете збор во сите редови во Excel (4 паметни методи)
 • Додај Текст етикети во табелата на Excel (4 брзи методи)
 • Како да додадете текст до крајот на ќелијата во Excel (6 лесни методи)

3 Користење на командата Flash Fill за додавање текст во вредност на ќелијата во Excel

Flash fill е релативно нова функција која ги пополнува сите ќелии воколона врз основа на моделот на она што се обидувате да го направите. Како што ќе видиме во примерите што следат, командата Flash Fill може да се користи и за измена на текстот. Во третиот метод, ќе ви покажеме многу лесна алатка за додавање текст во вредност на ќелијата во Excel користејќи ја командата Flash Fill .

Чекор 1:

 • На почетокот на овој метод, изберете ја ќелијата F5 .
 • Сега, рачно напишете го текстот што ќе го додадете во вредноста на ќелијата.

Чекор 2:

 • Повторно, прво кликнете на ќелијата F5 .
 • Второ, одете во Податоци табот.
 • Трето, кликнете на командата Flash Fill .

Чекор 3:

 • Конечно, ќе ги видите следните резултати со додавање текст во вредноста на ќелијата за сите ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да додадете текст на повеќе ќелии во Excel (10 лесни методи)

4. Примена на VBA код за додавање Вредност на текст во ќелија

Во овој последен дел, ќе генерираме VBA-код користејќи ја картичката Програмер за додавање текст до вредност на ќелијата во Excel.

Чекор 1:

 • На f Прво, ќе го избереме јазичето Developer .
 • Потоа, ќе ја избереме командата Visual Basic .

Чекор 2:

 • Тука, Visual Basic прозорецот ќеотворете.
 • Потоа, од опцијата I nsert ќе го избереме новиот Модул за да напишете VBA код .

Чекор 3:

 • Сега, залепете го следниов VBA код во Модулот .
 • За да ја извршите програмата, кликнете на „ Копчето Изврши “ или притиснете F5 .
8597

Поделба на кодот VBA

 • Прво, го нарекуваме нашиот предмет како Додај_текст_во_вредност на клетката .
 • Потоа ги декларираме нашите променливи Dim xRng како опсег и Dim xcell како опсег.
 • Покрај тоа, поставивме нашиот опсег со избирање на вредноста на сите ќелии за додавање текст како Постави xRng = Application.Selection .
 • Конечно, го прогласуваме текстот во вредност на ќелијата како За секоја ќелија во xRng и Offset(0, 1).Value = „Вкупна продажба на“ & cell.Offset(0, -3).Вредност & засилувач; ” е: ” & засилувач; cell.Value .

Чекор 4:

 • Конечно, ќе ги видите следните резултати со додавање текст во ќелијата вредност за сите ќелии.

Прочитајте повеќе: Како да додадете текст во ќелија без бришење во Excel (8 лесни методи )

Заклучок

Во оваа статија, опфатив 4 практични методи за додавање текст во вредноста на ќелијата во Excel . Искрено се надевам дека уживавте и научивте многу од оваа статија. Дополнително, ако сакате да читатеповеќе статии на Excel, можете да ја посетите нашата веб-локација, ExcelWIKI. Ако имате какви било прашања, коментари или препораки, ве молиме оставете ги во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.