XLOOKUP со повеќе критериуми во Excel (4 лесни начини)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Секогаш кога некој можеби ќе треба да бара вредности во зависност од повеќе критериуми од голем работен лист, тогаш можете да користите некои функции за да го направите тоа. XLOOKUP е една од функциите за пребарување вредности во зависност од повеќе критериуми. Во оваа статија, ќе објаснам XLOOKUP со повеќе критериуми во Excel.

За да биде повидливо, ќе користам база на податоци од информации за вработените од различни оддели. Има 3 колони во збирката податоци кои се Име на вработен, Оддел, и Плата. Овде овие колони ги претставуваат информациите за платата на вработен.

Преземи за вежбање

XLOOKUP со повеќе критериуми.xlsx

4 начини да се направи XLOOKUP со повеќе критериуми

1. XLOOKUP со повеќе критериуми

Можете да ја користите функцијата XLOOKUP со повеќе критериуми .

За да ја користите функцијата XLOOKUP прво изберете ја ќелијата каде што сакате да ја поставите вредноста за пребарување.

➤ Тука, ја избрав ќелијата H4

Потоа, напишете ја следнава формула во избраната ќелија или во Лентата со формули.

=XLOOKUP(F4&G4,$B$4:$B$14&$C$4:$C$14,$D$4:$D$14)

Сакам да ја побарам Платата на Ахмед кој работи во одделот IT . Во функцијата избрана е погледна_вредност F4 & G4 , потоа ја одбравме lookup_array B4:B14 & C4:C14 па ја избравме return_array D4:D14. Конечно, ќевратете ја Плата .

Конечно, притиснете го копчето ENTER .

Сега, ќе се прикаже Плата од дадената побарана вредност.

Подоцна, можете да ја користите Рачката за пополнување за Автоматско пополнување формулата за останатите ќелии од колоната Плата .

Алтернативен начин

Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да ја поставите вашата резултантна вредност.

➤ Тука, ја избрав ќелијата H4

Потоа, напишете ја следната формула во избраниот ќелија или во Лентата со формули.

=XLOOKUP(1,($B$5:$B$15=F4)*($C$5:$C$15=G4),$D$5:$D$15)

Тука, за пребарување на Плата на Џим кој работи во одделот Сметководител . Во функцијата дадена побарувачка_вредност 1 , потоа се избира листата_пробај B5:B14=F4 * C4:C14=G4 па се селектира повратната_низа D4:D14. Конечно, ќе ја врати Платата .

Притиснете го копчето ENTER , на крајот, ќе се прикаже Плата од дадената вредност за пребарување.

Сега, можете да ја користите формулата Пополнете Рачка до Автоматско пополнување за останатите ќелии од колоната Плата .

Прочитај повеќе: VLOOKUP со повеќе критериуми вклучувајќи опсег на датум во Excel (2 начини)

2. Дводимензионален/вгнезден XLOOKUP

Тука можете да го користите XLOOKUP функционира на дводимензионален или вгнезден начин за пребарување вредности.

Прво, изберете ја ќелијата за да го поставите вашиотрезултатска вредност.

➤ Овде, ја избрав ќелијата J4

Потоа, напишете ја следнава формула во избраната ќелија или во Лентата со формули.

=XLOOKUP(H4,$B$4:$B$7,XLOOKUP(I4,$C$3:$F$3,$C$4:$F$7))

Еве, сакам да ја побарам Платата на Ахмед кој работи во одделот IT . Во функцијата дадена lookup_value H4 и ја избра lookup_array B5:B7 па повторно ја искористи функцијата XLOOKUP и го избравме вториот критериум I4 и лизата_преглед C3:F3 со return_ низата C4:F7 . Неубедливо, ќе ја врати Плата .

На крајот, притиснете го копчето ENTER .

Потоа, ќе ја прикаже Плата на дадената lookup_вредност.

Тука, можете да ја користите Рачката за пополнување до Автоматско пополнување формула за останатите ќелии од колоната Плата .

Алтернатива на вгнездениот XLOOKUP

Можете да ја користите вгнездената формула XLOOKUP на друг начин.

Прво, изберете ја ќелијата за да ја поставите вашата резултатска вредност.

➤ Овде, ја избрав ќелијата J8

Потоа, напишете ја следнава формула во избраната ќелија или во Лентата со формули.

=XLOOKUP(I8, C3:F3, XLOOKUP(H8, B4:B7, C4:F7))

Овде, штотуку ги заменив вредностите за пребарување од внатрешната во надворешната функција XLOOKUP .

Конечно, притиснете го копчето ENTER .

Веднаш, ќе се прикаже Платата од даденатаlookup_value.

Прочитај повеќе: Преглед со повеќе критериуми без помошна колона во Excel (5 начини)

3. Комплексни повеќекратни критериуми

Можете и да барате вредности во зависност од повеќе сложени критериуми користејќи ја функцијата XLOOKUP заедно со функцијата LEFT .

За почеток, изберете ја ќелијата за да ја поставите вашата резултатска вредност.

➤ Тука, ја избрав ќелијата F4

Потоа, напишете ја следнава формула во избраната ќелија или во Лентата со формули.

=XLOOKUP(1,(LEFT(B4:B14)="A")*(C4:C14="IT"),B4:D14)

Тука, за различни критериуми користеле посебни логички изрази. Во функцијата LEFT дадена е lookup_value „A“ со избраниот опсег B4:B14 . За вториот критериум користен е операторот „=“ со побарувачка_вредност во избраниот опсег C4:C14. Потоа го избрав опсегот B4:D14 како return_array . Конечно, ќе ја врати Платата со Име на вработен и Оддел.

Притиснете го копчето ENTER и ќе се прикаже Плата од дадената вредност за пребарување.

Затоа, можете да ја користите формулата Рачка за пополнување до Автоматско пополнување за останатите ќелии од колоната Плата .

Прочитајте повеќе: Како да пребарувате низ повеќе листови во Excel (3 методи)

4. Логично Критериуми

Можете да ја користите и функцијата XLOOKUP да барате вредности во зависност од повеќе логички критериуми.

За почеток, изберете ја ќелијата за да ја поставите вашата резултатска вредност.

➤ Тука, ја избрав ќелијата F4

Потоа, напишете ја следнава формула во избраната ќелија или во Лентата со формули.

=XLOOKUP(1,(C4:C14="IT")*(D4:D14>3000),B4:B14)

Овде, за повеќекратна логика, ќе користам булова логика, а потоа ќе го бара бројот. Во функцијата XLOOKUP дадена е вредноста_пробај „1“ со избраниот опсег C4:C14 . За вториот критериум се користи операторот „>“ со вредност_преглед во избраниот опсег D4:D14. Потоа го избрав опсегот B4:D14 како return_array . Конечно, ќе ја врати Платата поголема од 3000 .

Сега, притиснете ENTER клуч.

Во меѓувреме, ќе ја прикаже Платата на дадената вредност на пребарувањето.

Накратко, можете да ја користите Рачка за пополнување до Автоматско пополнување формулата за останатите ќелии од колоната Плата .

Прочитај повеќе: Пребарување и враќање на повеќе вредности споени во една ќелија во Excel

Вежба Дел

Дадов практичен лист во работната книга за да ги вежбам овие објаснети начини на XLOOKUP со повеќе критериуми. Можете да го преземете од горенаведеното.

Заклучок

Во оваа статија се обидов да објаснам 4 лесни ибрзи начини на XLOOKUP со повеќе критериуми во Excel. Овие различни начини ќе ви помогнат да извршите XLOOKUP со повеќе критериуми. Последно, но не и најмалку важно, ако имате какви било предлози, идеи и повратни информации, ве молиме слободно коментирајте подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.