Како да се пресмета процентот на време во Excel (4 соодветни примери)

  • Споделете Го Ова
Hugh West

Во ова упатство, ќе ви покажам како да го пресметате процентот на време во ексел користејќи ја основната формула за проценти. Освен тоа, ќе покажам неколку примери за користење на ексел функции при пресметување на процентот на времето. Значи, ајде да ги истражиме примерите.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање што ја користевме за да ја подготвиме оваа статија.

Пресметај Процент на време.xlsx

Основна формула за пресметување на проценти

Сите ја знаеме основната процентуална формула како подолу:

=(Part/Total)*100

Во ексел нема да мора да го множите „ Дел/Вкупно “ со 100 како што е наведено погоре. Ова е затоа што excel автоматски го множи резултатот од делот „ =Дел/Вкупно “ со 100 кога ќе го примените процентот ( % ) Број формат.

За илустрација, ако вработениот работи 8 часа во денот ( 24 часа), тогаш процентот на време што вработениот работел во денот ќе биде како што следува:

=(8/24)

Сега, можеби се прашувате дали форматот на времето има некакво влијание врз горната пресметка во ексел или не. За среќа, Excel го складира времето како број, прикажува различен број на формати на времето во зависност од нашата желба. На пример, во горниот пример, го користев форматот на времето: hh:mm:ss . Сепак, користењето на тој временски формат не влијаеше на пресметката на процентот. Значи, без оглед на времетоформат е, едноставно користете ја формулата „ =Дел/Вкупно “ за да го пресметате процентот на времето.

4 Примери за пресметување на процентот на време во Excel

1. Пресметајте го процентот на време со користење на едноставна формула

Прво, ќе ви покажам пример за пресметување на процентот на време користејќи ја основната формула за проценти. Да претпоставиме дека имате 20-дневен одмор. Сега поминавте 5 дена дома, а потоа отидовте во Њујорк да го поминете остатокот од 15 дена. Сега, ако сакате да знаете колку проценти од вашиот одмор сте го поминале останувајќи дома и Њујорк, тогаш следете ги чекорите подолу.

Чекори:

  • Впишете ја следнава формула во Cell C8 и притиснете Enter од тастатурата.
=C5/C4

  • Како резултат на тоа, ќе откриете дека 25% од вашиот одмор го поминувате дома.

  • Слично, можете да ја користите формулата подолу за да го добиете процентот на денови за одмор поминати во Њујорк.
=C6/C4

Прочитај повеќе: Формула за временски лист во Excel (5 примери)

2. Excel DATEDIF Функција за пресметување Процент на завршено време

Овој пат, ќе ја користам функцијата DATEDIF заедно со функцијата ДЕНЕС за да пресметам колку време поминало помеѓу опсег на датум до тековниот датум. Додека ја правам оваа пресметка, ќе ја користам функцијата IFERROR заослободете се од грешката, ако некоја од задачите сè уште не е започната. На пример, имам листа на задачи, споменувајќи го нивниот почеток и датумот на завршување заедно со времетраењето на задачите. Така, сега ќе пресметам колку од ова времетраење е завршено до денес.

Чекори:

  • Впишете ја формулата подолу во Ќелија F5 .
=IFERROR((DATEDIF(C5,TODAY(),"d"))/E5,"")

  • Потиснете Внесете и ние ќе го добиете резултатот подолу. Сега користете ја алатката Пополнете Рачка ( + ) за да ја копирате формулата во останатите ќелии.

  • Како резултат на тоа, ќе добиеме проценти на завршено време за сите задачи. За задача 3 , формулата се враќа празна бидејќи задачата не е започната до денес.

🔎 Како функционира формулата?

TODAY()

Овој дел од формулата го враќа тековниот датум кој е { 44623 }.

DATEDIF(C5,TODAY(),”d”))

Потоа овој дел од формулата враќа { 92 }.

IFERROR((DATEDIF(C5,TODAY(),”d”))/E5,”” )

Конечно, овој дел од формулата враќа {. 239583333333333 }; што се множи со 100 поради форматирањето Број и конечно се претвора во 24% .

Прочитај повеќе: Како да се пресмета времето во Excel (16 можни начини)

Слични читања

  • Пресметај ја временската разлика во Excel (13 начини)
  • Како да се пресмета просечното време на ракувањево Excel (2 лесни начини)
  • Формула на Excel Timesheet со пауза за ручек (3 примери)
  • Формула за пресметување на прекувремена работа и двојно време (3 Начини)

3. Примени ја функцијата YEARFRAC за да пронајдете процент од годината во Excel

Сега, ќе го пресметам процентот на завршена година помеѓу одредени датуми. За да го направам тоа, ќе ја користам функцијата YEARFRAC во ексел. На пример, имам листа на временски опсези кои содржат датуми на почеток и крај. Ајде да го пресметаме процентот на завршен ден за годината 2022 помеѓу долунаведените датуми.

Чекори:

  • Прво, напишете ја формулата подолу во Ќелија D5 и притиснете Enter .
=YEARFRAC(B5,C5,1)

  • Тогаш ќе го добиете резултатот подолу. Копирајте ја формулата во останатите ќелии користејќи ја алатката Пополнете рачка во ексел.

Прочитајте повеќе: Како да се пресметаат часовите и минутите за Excel на плата (7 лесни начини)

4. Комбинирајте ги функциите YEARFRAC, DATE, YEAR за да добиете процент од завршената година

Овој пат, Ќе откријам колкав процент од деновите се пополнети во една година користејќи ја комбинацијата на функциите YEARFRAC , DATE и YEAR . Ајде да ги погледнеме чекорите вклучени во овој процес.

Чекори:

  • Внесете ја формулата подолу во Cell C5 . Потоа притиснете Enter .
=YEARFRAC(DATE(YEAR(B5),1,1),B5)

  • Следствено, ќе го добиеме под резултатот.Користете ја алатката Пополнете рачка за да ја копирате формулата во останатите ќелии.

  • Сега, ако сакате да добиете процентот на преостанатата година, само одземете ја горната формула од 1 како подолу.
=1-YEARFRAC(DATE(YEAR(B5),1,1),B5)

  • Притиснете Внесете и користете ја алатката Пополнете Рачка за да го добиете процентот на деновите во годината како што следува.

🔎 Како функционира формулата?

ГОДИНА(B5)

Овој дел од формулата го претвора датумот на Cell B5 во 44576 и ја враќа годината на датумот што е { 2022 }.

DATE(YEAR(B5),1,1)

Подоцна, овој дел од формулата враќа { 44562 }.

YEARFRAC(DATE(YEAR(B5),1,1),B5)

Конечно, овој дел од формулата враќа { 4% }.

Прочитај повеќе: Како да се одземе минути од времето во Excel (7 методи)

Работи што треба да се запаметат

➨ Бидете внимателни со форматот на броевите на ќелијата додека правите процентуални пресметки. Можете да ја форматирате излезната колона следејќи ја патеката: Дома > Број група. Потоа кликнете на симболот „ % “ (види слика од екранот).

➨ Можете да ги користите кратенките Тастатура ( Ctrl + Shift + % ) за промена на форматот на броевите на излезните колони.

Заклучок

Во горната статија, имам се обиде да дискутира за неколку примери за да го пресмета процентот на време воексел детално. Се надеваме дека овие примери и објаснувања ќе бидат доволни за да ги решите вашите проблеми. Ве молам известете ме ако имате какви било прашања.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.