Како да се примени централно хоризонтално порамнување во Excel (3 брзи трикови)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во нашиот секојдневен живот, мораме да се занимаваме со многу податоци. Microsoft Excel е добро место за складирање на тие податоци. За да меморираме податоци или да создадеме табела, можеме да форматираме податоците на многу начини. Една од најчестите практики за форматирање на податоци е да се примени централно хоризонтално порамнување во Excel. Дали имате проблеми со примена на хоризонталното порамнување во центарот во Excel? Во оваа статија, ќе научиме како да примениме хоризонтално порамнување во центарот во Excel со 3 брзи трикови .

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга на Excel од тука.

Примени центар хоризонтално порамнување.xlsx

3 брзи трикови за примена на хоризонтално порамнување во центарот во Excel

Таму се 3 брзи трикови во Excel за да се примени централно хоризонтално порамнување во Excel. Можеме да примениме централно хоризонтално порамнување на единечна ќелија или во цела табела со сет на податоци . Чекорите се исти за двата случаи. Во оваа статија, ќе видиме 3 примери за примена на хоризонталното порамнување во центарот. За да го сториме тоа, ќе ни треба база на податоци како подолу. Податокот содржи Студентски ID броеви од 6 студенти и нивните Вкупни оценки . Податокот прикажан подолу е порамнет во стандардното порамнување на Excel. Сега ќе видиме како да се примени централно хоризонтално порамнување во базата на податоци.

1. Користете ја опцијата за содржина на Центар за да го примените центаротХоризонтално порамнување во Excel

Користењето на опцијата Централна содржина е најлесниот и најбрзиот начин да се примени централно хоризонтално порамнување во Excel. Ако сакате навистина брзо да примените централно хоризонтално порамнување на вашите податоци, тогаш ова ќе биде најдобриот метод за да ја завршите работата.

Чекори:

 • Прво, изберете ги сите ќелии од вашата база на податоци во кои сакате да го примените централното хоризонтално порамнување. За примерот прикажан подолу, изберете ги ќелиите ( B4:C10 ).
 • Потоа, кликнете на картичката Дома на вашата лента.
 • После тоа, кликнете на опцијата Center Content како долу.

 • Како резултат, центрирајте хоризонтално порамнувањето ќе се примени на вашата база на податоци како на сликата подолу.

Прочитајте повеќе: Како да го центрирате текстот во ќелија во Excel (3 лесни методи)

Слични читања

 • Како да се порамни дебелото црево во Excel (4 лесни методи)
 • Порамнете ги формите во Excel (5 едноставни методи)
 • Променете го порамнувањето надесно во Excel (5 брзи методи)

2. Примени централно хоризонтално порамнување во Excel користејќи ја опцијата за форматирање ќелии

Користењето на опцијата Форматирање ќелии е исто така ефикасен начин за примена на хоризонталното порамнување во центарот. За да го направите тоа, следете ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, изберете ги сите ќелии од вашата база на податоци повторно во која виесакате да го примените централното хоризонтално порамнување. За примерот прикажан подолу, изберете ги ќелиите ( B4:C10 ).
 • Следно, кликнете со десното копче на глувчето.
 • Како како резултат на тоа, на екранот ќе се појави скокачки прозорец.
 • Сега, кликнете на опцијата Форматирај ќелии од скокачкиот прозорец како што е прикажано подолу.

 • Потоа, на екранот ќе се појави нов скокачки прозорец со име Форматирајте ги ќелиите како на сликата подолу.

 • Подоцна, одете на Порамнување >> кликнете на опцијата Хоризонтално паѓачко >> Изберете Центар како што е прикажано подолу.

 • Потоа, кликнете OK .

 • Конечно, хоризонталното порамнување во центарот ќе се примени на вашата база на податоци како подолу.

Прочитајте повеќе: Како да го порамните текстот во Excel (3 брзи методи)

3. Користење на опцијата за формат за да се примени централно хоризонтално порамнување во Excel

Користењето на опцијата Формат е уште еден начин да се примени централно хоризонтално порамнување. Овој метод е доста сличен со методот на опција Користење на формати ќелии . За да го користите овој метод, следете ги чекорите подолу.

Чекори:

 • Прво, изберете ги сите ќелии од вашата база на податоци во која сакате да го примените централното хоризонтално порамнување.
 • Потоа, кликнете на паѓачката опција Формати .
 • Следно, кликнете на Формат Клетки опција како што е прикажано подолу.

 • Оттука, на екранот ќе се појави нов скокачки прозорец со име Format Cells како на сликата подолу.
 • Сега, одете на картичката Порамнување >> кликнете на опцијата Хоризонтално паѓачко >> Изберете Центар како што е прикажано подолу.

 • Следно, кликнете OK .

 • Како резултат на тоа, ќе примени хоризонтално порамнување во центарот на вашата база на податоци како подолу. 3>

  Прочитај повеќе: Како да се порамни лево во Excel (3 практични начини)

  Работи што треба да се запаметат

  • Ако сакате да бидете навистина брзи и ефикасни во користењето на Excel, тогаш методот Користење на централна содржина ќе биде најдобрата опција за вас.
  • Можете да ги користите овие 3 методи и за една ќелија или табела со збирки податоци како што е прикажано во овој напис.
  • Можете да примените центар хоризонтално порамнување на секаков вид податоци како што се број , знаци , време и датум со следење на овие 3 методи .

  Заклучок

  Оттука, следете ги гореопишаните методи. Така, можете лесно да научите како да примените централно хоризонтално порамнување во Excel. Се надевам дека ова ќе биде корисно. Следете ја веб-локацијата ExcelWIKI за повеќе написи како оваа. Не заборавајте да ги пуштите вашите коментари, предлози или прашања во делот за коментари подолу.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.