Како да креирате етикети во Word од листата на Excel (упатство чекор-по-чекор)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој пост ќе биде корисен ако барате наједноставен начин да креирате етикети во Word од списокот Excel . Етикетата е мало информативно парче направено од хартија, ткаенина, пластика или слична супстанција што е прикачено на некој предмет. Овде, ќе ве водиме низ неколку лесни и практични чекори за тоа како да креирате етикети во Word од списокот на Excel.

Преземете датотеки за вежбање

Можете да ја преземете следната работна книга на Excel и документот Word за подобро разбирање и вежбање.

Mailing List.xlsx Mailing Labels.docx

Што е етикета?

Етикетата е нешто што се користи за карактеризирање на личност или нешто. Етикетата може да биде парче ткаенина што се шие во јаката на кошулата и содржи информации за големината, материјалот и локацијата на производство.

Етикетите се клучни бидејќи им овозможуваат на клиентите да разликуваат производ од другите , особено кога е поставен до алтернативи кои се идентични.

Во секој случај, етикетата за испраќање ја забрзува испораката на пакетот до наменетиот примач. Дополнително, ги намалува трошоците за бизнисите, ја зголемува продуктивноста и го зголемува задоволството на клиентите.

6 чекори за создавање етикети во Word од Excel List

Имаме опција да создаваме етикети во Microsoft Excel и да гледаме ги пред печатење. Всушност, можеме да ги користиме Microsoft Word и Microsoft Excel заеднода се прават етикети. За да креирате етикети во Word од листа на Excel, алатката за спојување пошта на Microsoft Word работи во соработка со Microsoft Excel.

Иако е потребно извесно време, целиот процес е исклучително едноставен. Затоа, ќе ве водиме низ овој процес во 6 чекори за полесно да го разберете.

Чекор 01: Подгответе го списокот за пошта и дефинирајте го името на табелата

Да претпоставиме, сакаме креирајте етикети за пошта за некои компании.

 • Прво, создадовме Поштенска листа која содржи Имиња на компании , Адреси , Градови , Држави и Поштенски шифри .

Пред да продолжите понатаму, проверете дали вашата мејлинг листа има грешки во некое поле или какви било други проблеми.

Сега, треба да дефинираме име за опсегот на ќелии што се користат за креирање етикети.

 • Изберете ќелии во опсегот B4:F14 . Одете во картичката Формули > Дефинирај име паѓачката опција > Дефинирај име .

 • Веднаш се отвора волшебникот Ново име . Запишете Mailing_List во полето Име и кликнете OK .

Забелешка: Додека го пишувате името, проверете дали нема празно место помеѓу два збора. За да ги разликувате зборовите користете долна црта ( _ ).

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате Excel во етикети Word (со лесни чекори)

Чекор 02: Креирајте етикети во Microsoft Word

Во оваа фаза, ниеќе конструира етикети во Word документи за внесување вредности од нашата табела на Excel. Ајде да ги погледнеме нашите постапки.

 • Прво, одете на картичката Пошта > изберете Започнете со спојување пошта > етикети во паѓачкото мени.

 • Дијалошко поле именувано Ќе се појават Опции за етикети . Од полето за дијалог, изберете ги опциите како на сликата подолу.

Забелешка: На десната страна веднаш над копчето OK , можете да ги видите Информациите за етикетата . Исто така, можете да добиете детален визуелен преглед на етикетата од опцијата Детали .

 • Потоа, одете на Дизајн картичка > изберете Бардери > Мрежа > кликнете Во ред .

 • Ова ќе го прикаже прегледот на етикетата исто како подолу.

Прочитајте повеќе: Како да креирате етикети без Word во Excel (Водич чекор-по-чекор)

Чекор 03: Увезете листа на Excel во Word

Сега ќе внесеме податоци од нашиот работен лист на Excel во табелата погоре. За да го постигнеме ова, мораме да увеземе податоци од Excel во нашиот Word документ. Следете ги чекорите подолу за увоз на податоци од датотека Excel.

 • Повторно, одете на картичката Пошта > изберете Изберете примачи > Користете постоечка листа од паѓачкото.

 • На ова момент, ќе се отвори прозорецот Изберете извор на податоци . Значи, изберете ја датотеката Excel и кликнете на Отвори .

 • Сега, од волшебникот Избери табела изберете ја нашата дефинирана табела со име Mailing_List и кликнете на OK .

 • Конечно, претходната команда ќе даде табела слична на онаа подолу . Документот Word и работниот лист на Excel сега се поврзани.

Чекор 04: Вметнете полиња во етикети

Со совпаѓање полиња во секоја етикета, ние ќе ги распредели податоците на секоја компанија на секоја етикета во оваа фаза.

 • Уште еднаш, одете во табулаторот Пошта и изберете Блок на адреса . Веднаш, се отвора дијалог прозорец Вметни блок за адреса . Потоа, кликнете на копчето Соклопување полиња .

 • Во полето за дијалог Соклопување полиња , вие може да се види дека нашите заглавија на колони од табелата Excel автоматски се совпаѓаат со полињата. Ако не, поклопете ги рачно со внесување на паѓачката листа. Кликнете на OK .

 • Не враќа во полето за дијалог Вметни блок за адреса . Можеме да ја видиме нашата ознака Преглед на десната страна. Потоа, кликнете OK .

 • Сега, можеме да видиме дека Блок за адреси е внесен во нашата првата етикета. Изберете ја опцијата Ажурирај етикети од табулаторот Пошта .

 • Со оваа команда, сите наши етикетите се ажурираат со Блок за адреси .

Чекор 05: Завршете го спојувањето за да создадете етикети воWord од листата на Excel

Во овој чекор, ќе го завршиме спојувањето.

 • Одете во групата Пошта >> Заврши >> Заврши & Спојување паѓачкото >> Уреди поединечни документи опција.

 • Потоа, Спој ќе се отвори волшебникот за нов документ . Изберете Сите и кликнете на OK .

 • Сите наши етикети подгответе се за печатење.

Прочитајте повеќе: Како да ги споите етикетите по пошта од Excel во Word (со лесни чекори)

Чекор 06: Зачувајте го документот како PDF

Сега, ќе ја зачуваме датотеката со документ како PDF. Бидејќи за зачувување, печатење, споделување PDF формат е поефективен.

 • Одете во картичката Датотека .

 • Изберете Зачувај како > Овој компјутер .

 • Сега, дајте соодветно име на датотеката како што напишавме Етикети за пошта во полето Име . Изберете PDF (*.pdf) од паѓачката листа и кликнете на Зачувај .

 • Нашиот документ сега е зачуван како PDF.

Дали има шаблон за етикета достапен во Word?

Microsoft Word доаѓа со различни бесплатни шаблони за етикети што можете да ги користите.

 • Едноставно отворете го Word, а потоа кликнете на Повеќе шаблони .

 • Пребарајте го зборот етикети .

 • Во резултатите, ќе видите неколку шаблони кои можете леснокористете за да ги креирате вашите етикети.

Зошто датотеката Excel не се увезува во Word?

Нашата датотека со табеларни пресметки повремено имаше проблеми со поврзувањето со документот Word. За ова, треба да дозволиме сите видови формати на датотеки во нашиот Word документ. За да го направите ова, мора да ја потврдиме опцијата Потврди конверзија на формат на датотека на апликацијата Word.

 • Одете во картичката Датотека > изберете Повеќе > Опции .

 • Сега, Опции за Word ќе се отвори прозорец. Пристапете до јазичето Напредно . Во делот Општо , скролувајте надолу и означете го полето до Потврдете ја конверзијата на формат на датотека на отворено и кликнете на OK .

Заклучок

Ви благодариме што ја прочитавте оваа статија, се надеваме дека беше корисно. Ве молиме известете не во делот за коментари доколку имате какви било прашања или предлози. Ве молиме посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.