Како да копирате хоризонтално и да залепите вертикално во Excel

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Додека работиме во Microsoft Excel понекогаш треба да копираме хоризонтални податоци и да ги залепиме вертикално за да ги преуредиме податоците. Можеби ви изгледа тешко, но со соодветна техника, можете лесно да ги преуредите вашите податоци. Денес во оваа статија, споделувам со вас како да копирате од хоризонтална и да залепите во вертикала во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека ја читате оваа статија.

Копирај хоризонтално и залепувај вертикално.xlsx

3 лесни методи за копирање хоризонтално и залепување вертикално во Excel

Во продолжение, опишав 3 брзи и лесни методи за копирање хоризонтално и залепување вертикално во Excel.

Да претпоставиме дека имаме база на податоци со некои „ Fruit “ и нивните „ Цена “ во работен лист. Сега ќе ја копираме табелата и ќе ја залепиме вертикално. Останете присутни!

1. Користете ја опцијата за залепување

Microsoft Excel има вградена функција за копирање и залепување податоци хоризонтално и вертикално. Оваа опција за залепување е позната како транспонирање . Следете ги упатствата подолу за да ја научите оваа едноставна техника-

Чекори:

 • Прво, изберете ќелии ( B4:I5 ) и изберете „ Копирај “ од опциите.

 • Второ, изберете ќелија ( B7 ) каде што сакате да ги залепите вашите податоци.
 • Следно, изберете „ Транспонирајте “ од „ Залепете “опција.

 • Накратко, ќе го добиете резултатот залепен вертикално во работниот лист. Едноставно нели?

Прочитајте повеќе: Како да копирате залепување вертикално во хоризонтално во Excel (2 лесни начини)

Слични читања

 • Како да копирате и залепите без да го менувате форматот во Excel
 • Формула на Excel за копирање на вредноста на ќелијата во друга ќелија
 • Копирате редови од еден лист на друг врз основа на критериумите во Excel
 • Како да копирате работен лист во Excel (4 паметни начини)
 • Разменете (копирајте, увезете, извезете) податоци помеѓу Excel и Access

2. Примени TRANSPOSE Функција

Ако сакате, можете да ја користите и функцијата TRANSPOSE за да ја промените ориентацијата на вашата табела со податоци. Функцијата TRANSPOSE конвертира хоризонтален опсег на ќелии во вертикален опсег или обратно.

Чекори:

 • Започнете со избирање ќелии ( B7:C14 ) и ставете ја формулата подолу-
=TRANSPOSE(B4:I5)

 • Оттука, кликнете на копчето CTRL + SHIFT + ENTER .

 • Како заклучок, успешно смениле ориентацијата на табелата.

Прочитај повеќе: Формула за автоматско копирање и залепување вредности во Excel

3. Користете специјална функција за залепување

Можете да ја користите и функцијата специјално залепете за да копирате хоризонтално и да залепите вертикално во Excel.Следете ги упатствата подолу-

Чекори:

 • Едноставно, изберете ќелии ( B4:I5 ) и притиснете го копчето CTRL + C од тастатурата за да копирате.

 • Следно, изберете „ Залепи Специјални “ од опцијата „ Залепи “.

 • Во новиот дијалог прозорец, означете го Функцијата „ Транспонирајте “ и притиснете OK .

 • На крајот, избраната табела е залепена вертикално во Excel.

Прочитај повеќе: VBA Paste Специјално за копирање вредности и формати во Excel (9 примери)

Работи што треба да се запаметат

 • Можете и да го добиете полето за дијалог „ Залепете Специјално “ со притискање на ALT + E + Копче S од тастатурата.

Заклучок

Во оваа статија се обидов да ги опфатам сите методи за копирање хоризонтално и залепување вертикално во Excel. Разгледајте ја работната книга за вежбање и преземете ја датотеката за да вежбате сами. Се надевам дека ќе ви биде од помош. Ве молиме информирајте не во делот за коментари за вашето искуство. Ние, тимот на Exceldemy , секогаш одговараме на вашите прашања. Останете во тек и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.