Како да конвертирате квадратни стапки во квадратни метри во Excel (2 брзи методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Овој напис илустрира како да конвертирате квадратни метри во квадратни метри во ексел. Бидејќи и двете единици често се користат, можеби ќе треба да конвертирате од една во друга доколку е потребно. За среќа, Excel има вградена функција за конвертирање на единици . Ја користевме функцијата и приспособената формула за претворање на квадратни метри во квадратни метри во оваа статија.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга за вежбање од копчето за преземање подолу.

Квадратни стапки во квадратни метри.xlsx

2 начини да конвертирате квадратни стапки во квадратни метри во Excel

Претпоставете дека имате база на податоци каде што се куќите категоризирани врз основа на нивните големини во квадратни стапки . Сега треба да ги конвертирате големините од единица квадратни метри во единица квадратни метри.

Потоа следете ги методите подолу за лесно да го направите тоа во ексел.

1 Конвертирајте квадратни стапки во квадратни метри со функцијата Excel CONVERT

Функцијата CONVERT во excel ни овозможува да конвертираме број од еден систем за мерење во друг. Следете ги чекорите подолу за да конвертирате квадратни метри во квадратни метри користејќи ја оваа ексел функција.

📌 Чекори

 • Прво, напишете =conv во ќелијата D5 и потоа притиснете го копчето Tab на вашата тастатура. Потоа ќе ја видите функцијата CONVERT која бара три аргументи ( број , од_единица и во_единица ).

 • Аргументот број прашуваза бројот што сакате да го конвертирате. Сега кликнете на ќелијата C5 и напишете запирка ( , ) после тоа.
 • Следно, ќе видите листа на единици за from_unit аргумент. Како што треба да ја конвертирате единицата квадратни метри, скролувајте надолу и пронајдете ја. Потоа, притиснете го копчето Tab или кликнете двапати на единицата.

 • Сега напишете запирка ( , ) повторно и ќе видите листа на единици за единицата to_unit Како што треба да се претворите во единицата квадратни метри , скролувајте надолу за да ја најдете. Потоа притиснете го копчето Tab или кликнете двапати на него како порано.

 • Сега затворете ја заградата. Тогаш формулата ќе изгледа вака.

 • Притиснете enter после тоа за да го видите следниов резултат.

 • Конечно, користете ја иконата Рачка за пополнување за да ја примените формулата на ќелиите подолу како што е прикажано на следната слика>

Прочитајте повеќе: Како да конвертирате стапала во метри во Excel (4 едноставни методи)

2. Претворете ги квадратните стапки во квадратни метри користејќи Прилагодена формула

Можете да го следите овој метод за да дознаете како функцијата CONVERT во претходниот метод ја конвертира единицата квадратни метри во единицата квадратни метри.

Знаеме дека 1 метар = 3,2808399 стапки. Според тоа, 1 нога е еднаква на 1/3,2808399 метар. Значи, 1 квадратен метар е еднаков на 1/3,2808399^2 или 0,09290304 метри. Затоа, можете да конвертирате кој било бројод квадратни метри до квадратни метри или со делење со 3,2808399^2 или множење со 0,09290304.

 • Сега, внесете ја следната формула во ќелијата D5 за да го добиете истиот резултат како во претходниот метод.
=C5/3.2808399^2

 • Алтернативно, можете да ја примените следната формула во ќелијата D5 . Сега видете дека резултатот останува ист.
=0.09290304*C5

 • Сега, повлечете го Пополнете ја рачката за да ја копирате формулата во ќелиите подолу.

Прочитајте повеќе: Конвертирај кубни стапки во кубни Метри во Excel (2 лесни методи)

Забелешки

Можете да конвертирате квадратни метри во квадратни стапки со тоа што ќе го направите токму спротивното. Тоа значи дека треба да го помножите бројот со 3,2808399^2 или да го поделите со 0,09290304.

Заклучок

Сега знаете како да конвертирате квадратни метри во квадратни метри во ексел. Кој метод го претпочитавте? Дали имате дополнителни прашања или предлози? Ве молиме известете ни во делот за коментари подолу. Посетете го нашиот блог ExcelWIKI за да истражите повеќе за Excel. Останете со нас и продолжете да учите.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.