VBA за освежување на стожерната табела во Excel (5 примери)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Имплементирањето на VBA макро е најефективниот, најбрзиот и најбезбедниот метод за извршување на која било операција во Excel. Во оваа статија, ќе ви покажеме како да ја освежите стожерната табела во Excel користејќи VBA.

Преземете работна книга

Можете да ја преземете бесплатно вежбајте ја работната книга на Excel од овде.

Освежете ја Pivot Table со VBA.xlsm

5 примери за освежување на Pivot Table со VBA во Excel

Следниот е примерот на нашата стожерна табела што ќе ја користиме во текот на целата статија и ќе ви покажеме 5 различни примери на освежување на стожерните табели во Excel со VBA код.

1. VBA за освежување на една стожерна табела во Excel

Ако сакате да освежите само една стожерна табела во работниот лист на Excel, тогаш,

 • Притиснете Alt + F11 на вашата тастатура или одете во картичката Програмер -> Visual Basic за да се отвори Visual Basic Editor .

 • Во скокачкиот прозорец со код, од лентата со мени , кликнете Вметни -> Модул .

 • Копирајте го следниов код и залепете го во прозорецот за код.
2712

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

Тука, PivotTable1 е нашето име на Pivot Table. Го пишувате името што го има вашата Pivot Table.

 • Притиснете F5 на вашата тастатура или од лентата со мени изберете Run - > Стартувај Sub/UserForm . Можете исто така само да кликнете на мала икона Play волентата за подмени за да се изврши макрото.

Ова ќе ја освежи стожерната табела во вашиот постоечки работен лист на Excel.

Прочитајте повеќе: Стартната табела не се освежува (5 проблеми и решенија)

2. Макро за да ги освежите сите стожерни табели во активниот работен лист

За да ги освежите сите стожерни табели во активниот работен лист , следете ги чекорите подолу.

 • Исто како и досега, отворете го Visual Basic Editor од табулаторот Програмер и Вметнете Модул во прозорецот за код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниов код и залепете го.
2373

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Изврши макрото и сите стожерни табели во вашиот активен работен лист ќе се освежат.

Прочитајте повеќе: Како да ги освежите сите стожерни табели во Excel

3. VBA код за освежување на сите стожерни табели во повеќе работни книги

Ако сакате да ги освежите сите стожерни табели во повеќе работни книги одеднаш со VBA код, тогаш чекорите се:

 • Отворете Visual Basic Editor од картичката Developer и Вметнете a Module во прозорец со код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниов код и залепете го.
4636

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Изврши кодот и сите стожерни табели во сите ваши отворени работни книги на Excel ќе бидат освежени.

Запомнете до чувајте ги ситеработни книги отворете додека го извршувате овој код.

Слични читања

 • Како да уредувате стожерна табела во Excel (5 методи )
 • Ажурирајте го опсегот на Pivot Table (5 соодветни методи)
 • Како автоматско ажурирање на стожерна табела кога изворните податоци се менуваат

4. Освежување на кешот на Pivot Table со VBA во Excel

Ако имате повеќе стожерни табели во работната книга кои користат исти податоци, можете да го освежите само кешот на стожерната табела наместо да го освежувате вистинската стожерна табела цело време. Со освежување на кешот автоматски се брише кеш меморијата на сите стожерни табели користејќи ја истата податочна врска во кешот.

Чекорите за да го направите тоа се:

 • Отворете Visual Basic Editor од табулаторот Програмер и Вметни Модул во прозорецот со код.
 • Во прозорецот со код, копирајте го следниот код и залепете го.
4343

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

 • Изврши кодот и сите мемориите на кешот на стожерната табела ќе се исчистат.

Прочитајте повеќе: Како автоматско освежување на Pivot Table без VBA во Excel (3 паметни методи)

5. Автоматско освежување на стожерната табела додека менувате податоци со VBA макро

Што ако имате стожерна табела која има голема количина на податоци и се што сакате е да ажурирате неколку податоци додека целата табела е недопрена . Во Excel, можете да автоматско освежување настожерна табела додека се ажурираат податоците со VBA .

 • Отворете Visual Basic Editor од Програмер.
 • На левата страна на уредникот, ќе има окно Project Explorer што ги има сите имиња на работниот лист.
 • Во Project Explorer , двојно- кликнете на името на листот што ја содржи стожерната табела.

 • Ќе се појави прозорецот со код каде што ќе креираме макро за настан. Изберете Работен лист од паѓачкото поле Објект лево од модулот за код. Ова ќе додаде настан Worksheet_SelectionChange на модулот, всушност не ни треба, па подоцна ќе го избришеме овој дел од кодот.
 • Потоа кликнете на Постапка паѓачка листа и изберете Промени . Ова додава нов настан на врвот на модулот за кодови наречен Работен лист_Промена . Ќе го напишеме нашиот код овде, па избриши кодот генериран од Работен лист_Изборна промена

 • Сега копирајте го следниот код и залепете го во Работен лист_Промена
9752

Вашиот код сега е подготвен за извршување.

Еве, PivotTbl е работниот лист име во нашата работна книга на Excel и PivotTable1 е нашето име на Pivot Table. Го пишувате името што го има вашиот работен лист и Стожерна табела.

 • Сега секогаш кога ќе ги менувате податоците во оригиналната табела со податоци во вашиот работен лист, податоците во стожерна табела ќеавтоматски се ажурира.

Прочитајте повеќе: Како автоматско освежување на стожерната табела во Excel

Заклучок

Овој напис ви покажа како да ја освежите стожерната табела во Excel со VBA . Се надевам дека овој напис беше многу корисен за вас. Слободно прашајте дали имате прашања во врска со темата.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.