Како да се сумира во Excel ако бојата на ќелијата е црвена (4 лесни методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Треба да научите како да сумирате дали бојата на ќелијата е црвена во Excel ? Excel нема вградена функција, да сумираме, ако бојата на ќелијата е црвена. Сепак, голем број методи можат да успеат да ги сумираат клетките според нивната црвена боја. Ако барате такви уникатни трикови, дојдовте на вистинското место. Овде, ќе ве водиме низ 4 лесни и практични методи за сумирање ако бојата на ќелијата е црвена во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете следната Работна книга на Excel за подобро разбирање и вежбање.

Сум ако бојата на ќелијата е црвена.xlsm

4 методи за сумирање ако бојата на ќелијата е црвена во Excel

Овде, имаме Извештај за продажба за одреден бизнис со овошје. Колоните B , C , D и E претставуваат Продажен претставник , Име на производ , Статус, и Продажба соодветно.

Во овој случај, редовите што ги содржат производите кои Не се испорачуваат се обоени во црвено. Сега, ќе ја сумираме количината Продажба на оваа црвена ќелија. Со други зборови, ќе го пресметаме вкупниот продажен износ на производи што сè уште не се испорачани. Затоа, ајде да ги истражиме еден по еден.

Овде, ние користевме Microsoft Excel 365 верзија, можете да користите која било друга верзија според вашата погодност.

1. Користење SUMIF функцијата за сумирање ако бојата на ќелијата е црвена во Excel

Во нашиот прв метод, ќе го користиме СУМИФ функција за да ја завршиме нашата работа. Дозволете ми да го покажам процесот чекор по чекор.

📌 Чекори

 • На самиот почеток, проширете го опсегот на податоци од Колона F .
 • Потоа, запишете Боја во ќелијата F4 како наслов на колоната.

 • Во овој момент, запишете го името на бојата на позадината на редовите во нивните соодветни ќелии во Колона F .
 • На пример, во ќелија F5 , запишете Бело . И, во ќелијата F7 , запишете Црвено .

 • Потоа, изберете ќелии во Опсег B16:C17 и креирајте излезен дел во избраната област како што е прикажано на сликата подолу.

Забелешка: Овде, даваме црвена боја за полнење во ќелијата C16 затоа што ќе ја одредиме Вкупната продажба на црвените ќелии во E5:E14 опсег .

 • Подоцна, изберете ја ќелијата C17 .
 • Потоа, запишете ја следнава формула.
=SUMIF(F5:F14,"Red",E5:E14)

Тука, F5:F14 го претставува опсегот на името на Бои . Освен тоа, E5:E14 служи како опсег на износот Продажба .

Распределба на формулата

На SUMIF функцијатаима три аргументи. Тие се опсег, критериуми, [опсег на сума]. Овде, нашиот опсеге F5:F14. Ова е опсегот на ќелии што сакаме да се оценуваат според критериуми.

И нашиот критериум е „Црвено“ кој дефинира кои ќелии ќе се додадат. Овде користевме двојни наводници бидејќи Црвената е текстуална низа.

Исто така, E5:E14 е нашиот [опсег на сума] . Ова се вистинските ќелии што треба да се сумираат.

 • На крај, притиснете ENTER .

Прочитајте повеќе: Ако бојата на ќелијата е црвена, тогаш извршете различни функции во Excel

2. Користење на функцијата GET.CELL за сумирање ако бојата на ќелијата е црвена во Excel

Можете да ја користите GET.CELL функцијата заедно со SUMIF функција за сумирање на обоените ќелии во Excel. Сега, набљудувајте како да ги комбинирате за да ги сумирате црвените ќелии. Само следете ги чекорите подолу.

📌 Чекори

 • Првично, изберете ја ќелијата E5 .
 • Потоа, преместете се во јазичето Формули .
 • Потоа, кликнете на групите Дефинирани имиња .
 • Подоцна, изберете Дефинирајте име од паѓачкото мени.

 • Зачудувачки, се отвора полето за дијалог Ново име .
 • Потоа, запишете SumRed во полето Име .
 • Исто така, ставете ја следнава формула во полето Се однесува на:
=GET.CELL(63,GET.CELL!$E5) Распределба на формулата

GET.CELL(63 ,GET.CELL!$E5): 63 ја враќа бојата за полнење (позадина) на ќелијата. GET.CELL! се однесува на името на листот. $E5 е адресата на ќелијата на првата ќелија што треба да се земе предвид во Колона Е .

 • Следно, кликнете Во ред .

 • Во овој момент, креирајте нова колона Код на боја во ќелиите во <Опсег 1>F4:F14 .

 • Првенствено, изберете ја ќелијата F5 сега и почнете да го пишувате името на функцијата штотуку создадовме.
 • Изненадувачки, можете да видите дека името на функцијата се појавува веднаш по запишувањето =Su во ќелијата.
 • Потоа, изберете ја функцијата SumRed и притиснете го копчето TAB на тастатурата.
 • Постојано, притиснете го копчето ENTER .

 • Оттука, ја внесовме функцијата во ќелијата F5 и добивме 0 како излез.
 • Значи, тоа е кодот на бојата на Без пополнување боја на заднина.

 • Подоцна, повлечете ја иконата Рачка за пополнување до крајот на Колона Код на боја .

Овде, можеме да забележиме дека ќелиите без боја на позадината имаат шифра на боја од 0 . Од друга страна, ќелиите со црвена боја на позадина имаат шифра на боја од 3 .

 • Повторно, изберете ја ќелијата C17 .
 • Исто така, запишете ја следнава формула.
=SUMIF(F5:F14,3,E5:E14)

Тука бараме ќелии, да сумираме, во E5:E14 опсег со шифра на боја од 3 .

 • Како и секогаш, притиснете го копчето ENTER .

Прочитај повеќе: Формула на Excel за промена на бојата на текстот врз основа на вредноста (+ методи за бонус)

Слични читања

 • Excel наизменична боја на ред соУсловно форматирање [Видео]
 • Како да направите негативни броеви црвени во Excel (4 лесни начини)
 • Како да споредите две колони во Excel за Наоѓање разлики
 • Excel условно форматирање датуми постари од денес (3 едноставни начини)
 • Како да користите условно форматирање во Excel врз основа на датуми

3. Користење на функцијата AutoFilter и SUBTOTAL

Можеме да ја користиме функцијата AutoFilter и функцијата SUBTOTAL , исто така, за да ги сумираме ќелии со црвена боја во Excel. Тоа е едноставно & засилувач; лесно. Ајде да го видиме процесот во детали.

📌 Чекори

 • На прво место, изберете ќелии во B4: Опсег E14 .
 • Следно, продолжете до јазичето Дома .
 • Потоа, кликнете на групата Уредување .
 • Потоа, изберете го Сортирај & засилувач; Филтер паѓачкото мени.
 • На крај, изберете Филтер од паѓачката листа.

 • Сега, стрелката надолу е достапна покрај секое заглавие во избраниот опсег на податоци.

 • Во овој момент, кликнете на надолу - стрелка со глава покрај насловот Продажба .
 • Веднаш, контекстното мени се појавува покрај иконата.
 • Потоа, допрете на Филтрирај по боја опција.
 • На крај, изберете го правоаголникот со црвена боја во делот Филтрирај по боја на ќелија .

 • Така, сега можеме да ги видиме само црвено-обоените редови. Другите редови добијаскриено.

 • Во овој пример, изберете ја ќелијата C17 .
 • Потоа, внесете ја следнава формула во ќелијата.
=SUBTOTAL(109,E5:E14)

Тука, 109 е аргументот function_num . Ја враќа сумата без скриените податоци. И, E5:E14 е аргументот ref1 кој е опсегот за примена на претходната функција.

 • На крајот, притиснете ENTER копче.

Тука, го добивме само збирот на видливите ќелии. Скриените ќелии не се вклучени во пресметката. Очигледно, можеме да го потврдиме тоа. Само запомнете ја Вкупна продажба овде.

 • Повторно, кликнете на стрелката надолу покрај насловот Продажба .
 • Потоа, од паѓачкото мени изберете Исчисти филтер од „Продажба“ .

 • Сега се појавуваат скриените редови.
 • Веднаш, износот Вкупна продажба успева да се промени додека трепнеш. Но, формулата останува непроменета.

Прочитај повеќе: Формула за условно форматирање на Excel

4. Примена на VBA код

Дали некогаш сте помислиле да ги автоматизирате истите здодевни и повторувачки чекори во Excel? Не размислувајте повеќе, бидејќи VBA ве опфати. Всушност, можете целосно да го автоматизирате претходниот метод со помош на VBA . Значи, без дополнително одложување, ајде да се нурнеме!

📌 Чекори

 • За почеток, притиснете го копчето ALT + F11 клуч.

 • Одеднаш ќе се отвори прозорецот Microsoft Visual Basic за апликации .
 • Потоа, скокнете во јазичето Вметни .
 • Потоа, изберете Модул од опциите.

 • Го отвора модулот за код каде што треба да го залепите кодот подолу.
3346

 • Потоа, вратете се на работниот лист VBA .
 • Потоа, изберете ја ќелијата C17 и почнете да го пишувате името на функцијата што штотуку го создадовме.
 • Изненадувачки, можете да видите дека името на функцијата се појавува само откако ќе го запишете =sum во ќелијата.
 • Подоцна, изберете ја функцијата Sum_Red_Cells и притиснете го копчето TAB на тастатурата.

 • Во овој момент, наведете ги потребните аргументи на функцијата. C16 е референца на ќелијата за црвената ќелија. E5:E14 е опсегот на ќелиите за извршување на операцијата збир.

Прочитај повеќе: VBA Условно форматирање врз основа на друга вредност на ќелијата во Excel

Како да се бројат ќелиите ако бојата на ќелијата е црвена во Excel

За да го решиме овој проблем, ја користиме истата база на податоци што ги користевме во претходните методи. Следете ги чекорите подолу внимателно.

📌 Чекори

 • Прво, повторете ги чекорите од Методот 2 до добијте го кодот на бојата.

 • Потоа, изберете ја ќелијата C17 .
 • Потоа, земете го следново формула воќелија.
=COUNTIF(F5:F14,SumRed)

Функцијата COUNTIF го брои бројот на вкупни ќелии со шифра на боја од 3 во опсегот F5:F14 .

 • Подоцна, притиснете ENTER .

Овде, го добивме резултатот 5 бидејќи има вкупно 5 црвени крвни зрнца во колоната Продажба .

Прочитајте повеќе: Како да ја промените бојата на текстот со формула во Excel (2 методи)

Дел за вежбање

За вежбање сами дадовме Вежбајте дел како подолу во секој лист од десната страна. Ве молиме направете го тоа сами.

Заклучок

Овој напис нуди лесни и кратки решенија за сумирање ако бојата на ќелијата е црвена во Excel. Не заборавајте да ја преземете датотеката Вежба . Ви благодариме што ја прочитавте оваа статија, се надеваме дека ова беше корисно. Ве молиме известете не во делот за коментари доколку имате какви било прашања или предлози. Ве молиме посетете ја нашата веб-локација Exceldemy за да истражите повеќе.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.