Извадете го текстот пред знакот во Excel (4 брзи начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Има неколку функции во Excel за брзо извлекување на текст пред знакот. Во оваа статија ќе дознаеме како да ги користиме.

Вежбајте работна книга

Преземете ја следната работна книга и вежбајте.

Екстрактирајте текст пред знакот.xlsx

4 брзи методи за екстракција на текст пред знак во Excel

1. Употреба на функциите LEFT и FIND за екстракција на текст пред знакот

Функцијата LEFT е една од под-категориите на функциите TEXT што може да го извлече најлевиот текст од низата од дадената база на податоци. Овде ќе ја користиме комбинацијата на функцијата LEFT и функцијата FIND . Претпоставувајќи дека имаме работен лист кој го содржи списокот со имињата на вработените и нивната продажна сума прикачена со знакот „_“. Ќе го извлечеме текстот пред тој знак.

ЧЕКОРИ:

 • Изберете Ќелија D5 .
 • Впишете ја формулата:
=LEFT(C5,FIND("_",C5)-1)

На Функцијата FIND ја враќа позицијата на знакот „_“ како број од целата текстуална низа и функцијата LEFT ги извлекува текстовите.

 • Хит Внесете за да го видите резултатот.
 • Користете ја Рачката за пополнување за да ги видите останатите резултати.

2. Вметнете ја функцијата Excel SUBSTITUTE пред n-тото појавување на знак

За да ја пронајдете n-тата позиција на одреден знак иизвлечете текстови пред тоа, можеме да ја користиме функцијата SUBSTITUTE . Тоа е многу популарна функција. Да речеме дека имаме база на податоци. Ќе извлечеме текстови пред вториот простор од низата.

ЧЕКОРИ:

 • Изберете Ќелија C5 .
 • Впишете ја формулата:
=LEFT(B5,FIND("^",SUBSTITUTE(B5," ","^",2))-1)

ЗАБЕЛЕШКА: Тука функцијата SUBSTITUTE го заменува вториот простор со знакот „ ^ “.

Формула:

=SUBSTITUTE(B5," ","^",2)

Функцијата FIND ја открива позицијата на знакот „ ^ “ како број. Конечно, функцијата LEFT ги извлекува текстовите пред тој знак како што разговаравме во првиот метод.

 • Притиснете Enter .
 • Повлечете го курсорот до другите ќелии за да го видите резултатот.

3. Применете ја алатката Excel Find and Replace за да извлечете текст пред знак

Во Microsoft Excel , има многу импресивни и вградени алатки или функции. Најди и замени е еден од нив. од долунаведената база на податоци, ќе извлечеме текстови пред знакот „ # “.

ЧЕКОРИ:

 • Изберете ќелија B5:B11 .
 • Притиснете Ctrl+C за да ја копирате и Залепете ја во ќелијата C5 .

 • Изберете ги залепените податоци.
 • Од картичката Дома , одете до Уредување > Најди & Изберете > Замени .

 • Прозорецсе отвора.
 • Во полето Најди што , напишете „ #* ".

ЗАБЕЛЕШКА: Овде користиме Ѕвездичка ( * ) бидејќи тоа е знак за џвакање што ги претставува сите знаци по „ # ".

 • Сега чувајте го полето Замени со празно
 • Изберете Замени ги сите .

 • Се појавува поле за потврда.
 • Изберете OK и затворете го претходниот прозорец.

 • На крај, можеме да видиме дека сите текстови се извлечени пред ликот.

4. Користете ја функцијата „Текст во колона“ за да Извлечете текст пред знак во Excel

Опцијата Текст во колона во Excel ја прави базата на податоци динамична. Замислете дека имаме база на податоци и ќе ги извлечеме текстовите пред ликот наречен ѕвездичка ( * ).

ЧЕКОРИ:

 • Изберете ја ќелијата B5:B11 и притиснете Ctrl+C за да ја копирате.
 • Залепете до Ќелија C5 .

 • Одете во картичката Податоци со избирање на сите залепени податоци.
 • Од паѓачкото мени Алатки за податоци , кликнете на Текст во колони .

 • Од прозорецот Волшебник Чекор 1 , изберете ја опцијата Ограничено .
 • Притиснете Следно .

 • Сега во прозорецот Волшебник Чекор 2 , проверете дали сте ја провериле опцијата Друго и напишете „ * “ во празното поле покрај него. Можеме да го видиме прегледот одполето Преглед на податоци .
 • Изберете Следно .

 • Конечно, во прозорецот Волшебник Чекор 3 , можеме да избереме кој било формат на податоци што го сакаме.
 • Во полето Дестинација , изберете го местото каде што ги сакаме извадените податоци.
 • Изберете Заврши .

 • Тука можеме да ги видиме сите извадени податоци во два дела.

Заклучок

Ова се најбрзите начини за извлекување текст пред знакот во Excel . Додадена е работна книга за вежбање. Повелете и пробајте. Слободно прашајте што било или предложете какви било нови методи.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.