Како да користите VLOOKUP со COUNTIF (3 лесни начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Во оваа статија, ќе ја користиме функцијата VLOOKUP со функцијата COUNTIF во Excel. VLOOKUP и COUNTIF се најчесто користени и моќни функции во MS Excel. VLOOKUP се користи за пронаоѓање на конкретни податоци од која било табела и функцијата COUNTIF е за броење елементи користејќи услови. Со комбинираната формула на овие две функции, можеме да ги пребараме и броиме сите вредности со услови од кој било опсег. Во оваа статија, ќе покажам различни начини за користење VLOOKUP со функцијата COUNTIF .

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете практиката работна книга овде.

Комбинирајте VLOOKUP со COUNTIF.xlsx

3 начини да користите VLOOKUP со функцијата COUNTIF

Во оваа статија, ќе зборуваме за употребата на VLOOKUP со COUNTIF на 3 начини. Прво, ќе ја користиме комбинацијата за да ги откриеме појавите на одреден настан. Второ, ќе го пресметаме просечниот процент на одреден сет на проценти. Конечно, ќе го дознаеме постоењето на вредност со користење на VLOOKUP со COUNTIF .

1. Пребројте ги појавите користејќи ги функциите VLOOKUP и COUNTIF

Да разгледаме сет на посетеност на студенти. За овој пример, ние само претпоставуваме само неделно присуство. Сега ќе ја броиме вкупната посетеност на секој ученик користејќи ги VLOOKUP и COUNTIF функции.

Чекори:

 • Прво, изберете ја ќелијата C16 и напишете кое било име во ќелијата.

 • Второ, изберете ја ќелијата C17 и напишете,
=COUNTIF(F5:K14,VLOOKUP(C16,B5:C14,2,0))

 • Конечно, притиснете Enter .
 • Како резултат на тоа, ќе го најдеме бројот на присутни за ученикот.

Разложување на формулата:

 • VLOOKUP( C16,B5:C14,2,0): Функцијата VLOOKUP ќе одговара на вредноста во C16 , вредност за пребарување, во опсегот за пребарување B5: C14 . Потоа, се совпаѓа со бројот поврзан со името во ќелијата C16 во втората колона од опсегот што е 13 во овој случај.
 • COUNTIF (F5:K14,VLOOKUP(C16,B5:C14,2,0)) : Функцијата COUNTIF го брои бројот вратен од VLOOKUP(C16,B5:C14,2, 0) израз кој е 13 во опсегот F5:K14 и го враќа бројот на појавување за бројот 13 . Во овој случај, ќе биде 5 .

Прочитај повеќе: VLOOKUP за пребарување текст во Excel (4 лесни начини)

2. Пресметајте ги процентите со помош на функциите VLOOKUP и COUNTIF

Да имаме сет на оценки од студенти за секој курс (како 6 предмети). Сега нашата грижа е да ги најдеме просечните проценти од сите оценки ако има најмалку 4 проценти од оценките. Тоа значи дека ако некој ученик има помалку од 4 проценти, ние едноставно ќе го направимеврати #НА! Во спротивно, ќе ги вратиме просечните проценти од оценките.

Чекори:

 • За почеток, изберете ја C16 ќелија и внесете кое било име во ќелијата.

 • Потоа, изберете ја ќелијата C17 и внесете ја следната формула,
=IF(COUNTIF(INDEX($C$5:$H$14,MATCH(C16,$B$5:$B$14,0),0),">0")<4,NA(),VLOOKUP(C16,$B$5:$I$14,8,0))

 • Притиснете Enter .
 • Како резултат на тоа, ќе го добиеме просечниот процент на студенти> VLOOKUP(C16,$B$5:$I$14,8,0): го враќа [value_if_false] аргументот на IF Во основа е просекот процент од добиените оценки од Даниел .
  • Излез: 41%
 • NA(): ќе врати грешка ако логичкиот тест аргументот на АКО функцијата станува ВИСТИНА . Овде, Даниел присуствуваше на повеќе од 4 курсеви што не е посакуваниот услов, така што овој дел ќе врати грешка.
  • Излез: #N/A
 • MATCH(C16,$B$5:$B$14,0): ќе ја врати релативната позиција на Даниел во опсегот на ќелиите B5:B14.
  • Излез: 6
 • ИНДЕКС($C$5:$H$14,MATCH(C16,$B$5:$B$14,0),0) —-> се поедноставува на
 • ИНДЕКС($C$5:$H$14,6),0): го враќа множеството проценти за Даниел .
  • Излез: {0,25,0,6,0,25,0,25,0,6,0,5}
 • COUNTIF(INDEX($C$5: $H$14,MATCH(C16,$B$5:$B$14,0),0),“>0″)—-> се претвора во
 • COUNTIF({0,25,0,6,0,25,0,25,0,6,0,5},">0″): ги брои процентите ако вредноста е поголем од 0 .
  • Излез: 6
 • Значи целата формула се поедноставува на
 • IF(6<4, #N /A, 41%): го враќа просечниот процент на Daniel бидејќи 6<4 не е вистинска состојба.
  • Излез: 41% .

Прочитај повеќе: INDEX MATCH vs VLOOKUP функција (9 примери)

Слични читања

 • VLOOKUP не работи (8 причини & решенија)
 • Како да направите VLOOKUP чувствителен на големи букви во Excel (4 методи)
 • Excel VLOOKUP за вертикално враќање на повеќе вредности
 • Како да VLOOKUP со повеќе услови во Excel (2 методи)

3. COUNTIF vs VLOOKUP за одредување дали постои вредност

Во овој дел, ќе се обидеме да откриеме како функциите COUNTIF и VLOOKUP се справуваат со операциите за пребарување. Да бидеме конкретни, ќе видиме дали вкупниот број на кој било елемент е нула, тогаш што ќе се врати со функциите COUNTIF и VLOOKUP . Да претпоставиме дека имаме сет на вработени со нивните имиња и лична карта. Во табелата има повторени вредности. Сега, ќе ги броиме имињата и ќе се обидеме да ги совпаднеме.

Чекори:

 • За почеток, кликнете на ќелијата E5 и кое било име.

 • Потоа, изберетеќелијата F5 и внесете ја следната формула,
=COUNTIF($C$5:$C$14,E5)

 • Притиснете Внесете после тоа.
 • Како резултат на тоа, ќе добиеме колку пати името се појавило во опсегот C5:C14 .

 • Потоа, изберете ја ќелијата H5 и кое било од имињата.

 • Потоа, изберете I5 ќелија и внесете,
=VLOOKUP(H5,$C$5:$C$14,1,0)

 • Следствено, ќе добијте го истото име како во ќелијата H5 во ќелијата I5 .

Прочитајте повеќе: Зошто VLOOKUP враќа # нема кога постои совпаѓање? (5 причини и решенија)

Заклучок

Ова се неколку начини за користење на функцијата VLOOKUP со COUNTIF во Excel. Ги покажав сите методи со нивните соодветни примери, но може да има многу други повторувања. Разговарав и за основите на користените функции. Ако имате некој друг метод за да го постигнете ова, тогаш слободно споделете го со нас.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.