Како да го запрете Excel од менување броеви во датуми (5 начини)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Функциите на Microsoft Excel го олеснуваат внесувањето датуми. На пример, 3/13 станува 13 март . Ова е прилично досадно кога пишуваме она што не би сакале да го претвориме во датум. За жал, не постои начин да се спречи ова да се случи. Сепак, постојат достапни решенија. Во оваа статија, ќе покажеме 5 различни начини како да го спречите Excel да менува броеви во датуми.

Преземете ја работната книга за вежбање

Можете да ја преземете работната книга и да вежбате со нив.

Стоп за промена на броеви во Dates.xlsm

5 ефективни начини да се запре Excel од менување броеви во датуми

Единствениот метод за спречување на Excel да ги конвертира овие броеви во датуми е со експлицитно кажување дека тие не се броеви. На пример, да претпоставиме дека имаме база на податоци што содржи шест броеви, сега сакаме да го најдеме делот од тие броеви. Но, кога ќе напишеме кој било број на дропка, тој автоматски се претвора во датуми. Значи, да ги погледнеме методите за да го спречиме ова.

1. Искористете ја функцијата Format Cells за да спречите Excel од конверзија на броеви во датуми

Функцијата за формат на ќелии ни овозможува да го промениме изгледот на броевите на ќелиите без да го менуваме оригиналниот број. Знаеме дека дропскиот број од 0,2307 е 3/13 . Значи, го внесуваме бројот во избраната ќелија.

И потоа притиснете го копчето Enter и тоа автоматскиконвертирано во датуми (видете ја сликата од екранот подолу).

Ова ќе се случи за секоја ќелија додека внесувате броеви на дропки или броеви со „ / “ или „ “.

За да го спречиме Excel да конвертира броеви во датуми, ќе користиме форматирање на текст. За ова, треба да продолжиме со чекорите подолу.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ги ќелиите каде што сакате да ги внесете броевите на дропките.
 • Второ, одете во картичката Дома од лентата.
 • Трето, кликнете на малата икона во групата Број за да ја отворите Форматирајте ги ќелиите дијалог прозорец.
 • Алтернативно, можете да ја користите кратенката на тастатурата Ctrl + 1 за да го прикажете Форматирајте ги ќелиите прозорец.

 • Така, ќе се појави полето за дијалог Format Cells .
 • Следно, одете на менито Број и изберете Текст .
 • Понатаму, кликнете на копчето OK за да го затворите дијалогот.

 • Сега, ако внесете кој било број на дропка, ова нема да се промени.

 • Конечно , со внесување на кој било број на дропка во избраните ќелии само се запира автоматското менување од броеви во датуми.

Забелешка: Пред да внесете бројот, мора да го смениме форматот. Ако го направиме ова откако ќе го внесеме бројот, форматот ќе се смени во текстот, но ќе ја добиеме само нумеричката вредност на датумот наместо прецизниот број.или текстуална низа што ја испорачавме.

Прочитај повеќе: [Поправено!] Зошто Excel ги менува моите броеви? (4 причини)

2. Запрете ја конверзијата на броеви во датуми со помош на апостроф во Excel

Најдобрата техника за да се осигурате дека броевите изгледаат исто откако ќе бидат внесени е да го користите апострофот. На овој начин, ако форматирањето се смени назад во Општо и се уредува ќелијата, таа ќе го задржи претходниот изглед наместо автоматски да се форматира. Значи, ајде да ги погледнеме чекорите надолу.

ЧЕКОРИ:

 • На прво место, изберете ја ќелијата каде што сакате да го ставите бројот на дропката .
 • Потоа, додајте апостроф пред да го внесете бројот.
 • Притиснете Enter .
 • Ова нема да се прикаже во ќелијата, но ако погледнете на лентата со формула, апострофот ќе се појави.

 • Тоа е тоа! Можете да го направите ова за целиот опсег на ќелии, додавањето апостроф ќе го спречи Excel да го промени форматот.

Прочитај повеќе: [Поправено!] Excel ги менува датумите во случајни броеви (3 решенија)

3. Додадете простор за да го спречите Excel од менување броеви во датуми

Можеме да спречиме Excel да ги менува броевите во датуми со додавање празно место пред да внесете број. Ајде да додадеме простор следејќи ги чекорите.

ЧЕКОРИ:

 • Изберете ја ќелијата каде што сакате прво да го внесете бројот на дропката.
 • После тоа, користете празно место предброј.
 • Дотиснете Enter , јазот сè уште е присутен во ќелијата.

 • Тоа е сè! Можете да го направите ова за секој опсег на ќелии, а со додавање празно место, Excel нема да го промени форматот.

Прочитајте повеќе: Како да се запре автоматската корекција во Excel за датуми (3 брзи начини)

4. Запрете ја автоматската промена од броеви во датуми со вметнување нула & засилувач; Простор

Пред да внесете дропка, како што се 3/13 или 12/8 , погрижете се да вклучите 0 и простор за да спречите да ги менува броевите во датуми. Ајде да ги следиме чекорите надолу.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, изберете ја ќелијата каде што сакате да го внесете дробниот број.
 • Потоа , вклучете 0 и празнина пред бројот.
 • Понатаму, притиснете Enter .

 • Кога ќе притиснете Enter , нулата ја напушта ќелијата, а ќелијата се менува во типот на бројот на дропката.
 • Ако ја проверите лентата со формули ова ќе го прикаже децималниот број на дропката.

 • Но, има проблем со овој метод, нема да можете да го користите ова за секој дропка. На пример, 0,66667 е дел од 8/12 но додека се користат нула и просторот заедно, ова покажува 2 /3 бидејќи овие броеви се деливи.

Забелешка:Ќе предложам користење на други методи наместо ова , но ова ќе функционира правилно ако виекористете „“.

Прочитајте повеќе: Како да го спречите Excel да менува броеви (3 лесни методи)

5. Применете го Excel VBA за да спречите автоматска конверзија

Со Excel VBA , корисниците можат лесно да го користат кодот што делува како мени за ексел од лентата. За да го искористиме кодот VBA за да го спречиме Excel да менува броеви во датуми, да ја следиме процедурата.

ЧЕКОРИ:

 • Прво, одете во картичката Програмер од лентата.
 • Второ, кликнете на Visual Basic од категоријата Code за да ја отворите Visual Основен уредник . Или притиснете Alt + F11 за да го отворите Visual Basic Editor .

 • Наместо да го направите ова, можете само да кликнете со десното копче на вашиот работен лист и да отидете на Види код . Ова исто така ќе ве однесе до Уредник на Visual Basic .

 • Ова ќе се појави во Уредникот на Visual Basic каде го пишуваме нашиот код.
 • Трето, кликнете на Модул од Вметни паѓачката лента со мени.

 • Ова ќе создаде Модул во вашата работна книга.
 • И, копирајте го и залепете го VBA кодот прикажан подолу.

VBA код:

3550
 • Потоа, извршете го кодот со кликнување на копчето RubSub или притискање на кратенката на тастатурата F5 .

Забелешка:Не треба да го менувате кодот. Сè што можете да направите е само да го промените опсегот според вашиотбарања.

 • Конечно, ако внесете кој било број со „ / “ или „ “, тој нема да се промени.

Прочитајте повеќе: Како да го спречите Excel од автоматско форматирање броеви (3 лесни начини)

Работи да имајте на ум

Додека го користите кодот Excel VBA на вашиот работен лист, проверете дали сте ја зачувале датотеката со Excel Macro-Onable Работна книга и екстензијата ќе биде .xlsm .

Заклучок

Горените начини ќе ви помогнат да Спречете Excel од менување броеви до датуми . Се надевам дека ова ќе ви помогне! Ве молиме известете не во делот за коментари доколку имате какви било прашања, предлози или повратни информации. Или можете да погледнете во другите наши статии во блогот ExcelWIKI.com !

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.