Како да конвертирате датум во ден од неделата во Excel (8 методи)

 • Споделете Го Ова
Hugh West

Содржина

02/04/2022 претставува датум, не дава никакви информации за работните денови. Но, подеднакво е неопходно да се знае и денот во неделата. Во оваа статија, ќе разговараме за тоа како да го трансформирате датумот во денови од неделата во Excel.

Преземете ја работната книга за вежбање

Преземете ја оваа работна книга за вежбање за да вежбате додека сте читајќи ја оваа статија.

Конвертирај датум во ден од неделата во Excel.xlsx

8 методи за конвертирање датум во ден од неделата во Excel

Ќе примениме 8 различни методи за конвертирање датум во ден од неделата во Excel. Ќе ја разгледаме следната база на податоци за оваа операција.

1. Користете ја опцијата Format Cells за да го конвертирате датумот во ден од неделата во Excel

Можеме да го претвориме датумот во ден од неделата со менување на форматот на ќелијата.

1.1 Промена Форматирај од контекстното мени

Ќе ја користиме опцијата Контекстно мени за да го промениме форматот на ќелијата.

Чекор 1:

 • Прво, изберете ги сите ќелии.
 • Притиснете го десното копче на глувчето.
 • Изберете Форматирај ќелии од менито.
 • 16>

  Чекор 2:

  • Изберете ја опцијата Прилагодено од Број таб.
  • Ставете „ dddd “ на полето за тип и притиснете OK .

  Сега, погледнете ја базата на податоци.

  Датумите се претвораат во денови од неделата.

  1.2 Променете го форматот од лента

  Можеме да ги искористиме Форматирајте ја ќелијата опцијата од групата Број на картичката Дома .

  1.3 Промена Форматирајте со кратенка на тастатура

  Можеме да користиме и кратенка на тастатура за да ја добиеме опцијата Форматирај ќелија . Само притиснете Ctrl+1 и добијте ја алатката Format Cell .

  Прочитајте повеќе: Како да го конвертирате датумот во Ден во годината во Excel (4 методи)

  2. Користете ја функцијата TEXT за да го конвертирате датумот во ден од неделата во Excel

  Функцијата TEXT ја менува претставата на вредност во даден формат на текст.

  Ќе ја користиме оваа функција TEXT за да го претвориме датумот во ден од неделата. Ќе го ставиме саканиот формат на денот на формулата.

  Чекор 1:

  • Одете во Ќелија C5 .
  • Ставете ја следната формула на таа ќелија.
  =TEXT(B5,"dddd")

  Чекор 2:

  • Сега, притиснете Enter и повлечете ја иконата Пополнете рачка .

  Ги добиваме деновите од датумот на новата колона.

  Прочитај повеќе: Како да конвертирате датум во месец во Excel (6 лесни методи)

  3. Конвертирај датум во ден-број користејќи ја функцијата WEEKDAY

  Функцијата WEEKDAY го враќа серискиот број на работните денови од вредност на датумот.

  Чекор 1:

  • Одете во Ќелија D5 и ставете ја следнава формула.

  =WEEKDAY(B5,1)

  Вториот аргумент од формулата го означува почетокот на неделата. Видиследнава слика за други почетни опции.

  Чекор 2:

  • Притиснете Enter копче и повлечете ја иконата со рачката за пополнување до последната ќелија која содржи податоци.

  Тука го добиваме само серискиот број на работните денови, а не и нивните имиња.

  Прочитајте повеќе: Како да конвертирате датум во ден во Excel (7 брзи начини)

  4. Комбинирајте ги функциите CHOOSE и WEEKDAY за да ги конвертирате датумите во работни денови

  Функцијата CHOOSE враќа вредност од дадените вредности на списокот врз основа на бројот на индексот.

  Ќе ги комбинираме функциите CHOOSE и WEEKDAY за да го конвертираме датумот во денови од неделата во Excel.

  Чекор 1:

  • Внесете Ќелија C5 .
  • Копирајте ја и залепете ја следната формула.
  =CHOOSE(WEEKDAY(B5),"Sunday","Monday","Tuesday","Wednesday","Thursday","Friday","Saturday")

  Чекор 2:

  • притиснете го копчето Enter и повлечете го Пополнете Икона Handle .

  Името на деновите го добиваме бидејќи функцијата CHOOSE е комбинирана со WEEKDAY функција.

  Поврзана содржина: Како да се користи формулата за промена на форматот на датумот во Excel (5 методи)

  Слични читања:

  • Како да се пресмета првиот ден од претходниот месец во Excel (2 методи)
  • Како да го промените стандардниот формат на датум од САД во ОК во Excel (3 начини )
  • Последниот работен ден во месецот во Excel (9 примери)
  • Како да го добиете L како ден од месецот со користење на VBA во Excel (3Методи)
  • Отстранете го времето од датумот во Стожерната табела во Excel (Анализа чекор по чекор)

  5. Комбинирајте ги функциите SWITCH и WEEKDAY за да го трансформирате датумот во ден од неделата

  Функцијата SWITCH проценува вредност од опсег и ја враќа соодветната вредност по совпаѓањето.

  Ќе формираме нова формула врз основа на функцијата SWITCH и WEEKDAY и ќе добиеме ден од вредностите на датумот.

  Чекор 1:

  • Ставете ја следнава формула на Cell C5 .

  =SWITCH(WEEKDAY(B5,1),1, "Sunday",2,  "Monday",3, "Tuesday",4, "Wednesday",5, "Thursday",6, "Friday",7, "Saturday")

  Чекор 2:

  • Сега, повлечете ја иконата Пополнете рачка откако ќе притиснете Внесете .

  Поврзани содржини: Како да конвертирате датум во месец и година во Excel (4 начини )

  6. Добијте го Day Името во стожерна табела со функцијата WEEKDAY DAX

  Можеме да ја користиме функцијата WEEKDAY DAX во Струрна табела за да го добиете името на денот од датумите. Земаме база на податоци од фудбалските натпревари на САД со различни противници.

  Чекор 1:

  • Прво, изберете ги сите ќелии од збирката податоци.
  • Изберете PivotTable од картичката Вметни .
  • Ќе се појави нов прозорец. Изберете ја опцијата Постоечки работен лист и изберете ќелија.
  • Притиснете штиклирање на Додај ги овие податоци во моделот на податоци и потоа притиснете OK .

  Чекор 2:

  • Штиклирајте на Противник опција од Полињата на PivotTable и погледнете ја PivotTable .

  Чекор 3:

  • Кликнете на левата горна страна на Опсег .
  • Сега изберете Додај мерка опцијата.

  Чекор 4:

  • Сега, ставете име во Име мерење опција.
  • И ставете ја следната формула на полето за формула.
  =CONCATENATEX(Range,SWITCH(WEEKDAY(Range[Date],1),1,"Sunday",2,"Monday",3,"Tuesday",4,"Wednesday",5,"Thursday",6,"Friday",7,"Saturday"),",")

Чекор 5:

 • Сега, притиснете OK .

Еве, ние добијте распореди за денови на натпревари со различни противници.

Прочитајте повеќе: Како да го промените форматот на датумот во Pivot Table во Excel

7 . Користете ја функцијата FORMAT DAX во Стожерната табела за да ги конвертирате датумите во работни денови

Ќе ја користиме функцијата FORMAT DAX со PivotTable за конвертирање датуми.

Чекор 1:

 • Прво, формираме Сточна табела следејќи ги чекорите од претходниот метод.

Чекор 2:

 • Сега, одете на полето Measure како што е прикажано претходно. Поставете име во полето Measure Name .
 • Ставете ја следнава формула на споменатото поле.

=CONCATENATEX(Range 1,FORMAT( Range 1[Date],"dddd" ),",")

Чекор 3:

 • Сега, притиснете OK > Правилно форматирање (8 брзи решенија)

8. Конвертирај датум во ден од седмицата со аплицирањеExcel Power Query

Ќе користиме едноставно Excel Power Query за да ги конвертираме податоците во ден од неделата.

Чекор 1:

 • Изберете Од табела/опсег од табулаторот Податоци .
 • Креирај табела ќе се појави прозорец. Изберете го опсегот од базата на податоци.
 • Штиклирајте го Мојата табела има заглавија и притиснете OK .

Сега, ќе се појави прозорецот Стажната табела .

Чекор 2:

 • Сега, притиснете го горниот лев агол на колоната Датум .
 • Изберете ја картичката Додај колона .
 • Изберете Ден од опцијата Датум .
 • Изберете Име на денот од списокот.

Сега , погледнете ја базата на податоци во барањето за напојување.

Се додава нова колона со име Име на ден и го прикажува името на деновите.

Прочитајте повеќе: Формула на Excel за тековниот месец и година (3 примери)

Заклучок

Во оваа статија, опишавме како да конвертирате датум во ден од неделата во Excel. Додадовме 8 методи за оваа статија. Се надевам дека ова ќе ги задоволи вашите потреби. Ве молиме погледнете ја нашата веб-локација Exceldemy.com и дајте ги вашите предлози во полето за коментари.

Хју Вест е високо искусен тренер и аналитичар на Excel со повеќе од 10 години искуство во индустријата. Има диплома за сметководство и финансии и магистер по бизнис администрација. Хју има страст за предавање и има развиено уникатен пристап на наставата кој е лесен за следење и разбирање. Неговото стручно познавање на Excel им помогна на илјадници студенти и професионалци ширум светот да ги подобрат своите вештини и да се истакнат во нивните кариери. Преку својот блог, Хју го споделува своето знаење со светот, нудејќи бесплатни упатства за Excel и онлајн обука за да им помогне на поединците и бизнисите да го достигнат својот целосен потенцијал.